zaterdag 25 december 2010

Amstelveen pakt aan

Voor oudere Amstelveners is de sneeuw en gladheid erg lastig. Hoewel de doorgaande wegen sneeuwvrij zijn is het in de buurten nog erg glad. Toen ik hoorde dat in Amsterdam mensen uit de bijstand werden ingezet heb ik mijn collega-wethouders Jan Willem Groot en John Levie gevraagd of wij dit in Amstelveen ook zullen doen. 

Zij waren enthousiast en negen Amstelveners met een uitkering hadden toegezegd om te helpen sneeuwruimen. Drie fantastische vrouwen Marjolein, Ivana en Rahel hebben de hele dag keihard gewerkt om Groenhof begaanbaar te maken.

De andere zes kwamen niet opdagen en belden af vanwege griep of wat dan ook. Dit vind ik teleurstellend. Met zo’n instelling kom je nooit aan de bak. Wat mij betreft gaat het beleid in Amstelveen veranderen. Minder vrijblijvendheid en met een uitkering mag je best ingezet worden voor de stad.
Verder was het een fantastische dag. Onder leiding van gemeenteambtenaar John Dukker zijn we aan de slag gegaan rondom winkelcentrum Groenhof. Ook Jan willem Groot en John Levie waren aanwezig. Iedereen in de buurt was zeer blij met de actie.

We kregen oliebollen en allerlei lekkers aangeboden van buurtbewoners. Als we de volgende keer met dertig mensen aan de slag gaan dan kunnen we in een paar dagen heel Amstelveen doen. Als elke Amstelvener dan ook zijn stoep schoonmaakt dan kunnen onze ouderen veilig hun boodschappen doen.  
Zie ook: AmstelveenBlog, AmstelveenWeb,

vrijdag 10 december 2010

Frits Braam de man die Meilink groot maakte





Dinsdag ben ik voor het eerst niet bij de vergadering van het college van B&W. Dan ga ik afscheid nemen van Frits Braam, mijn oom Frits. Het is wel raar, langzamerhand vallen mensen die je je hele leven kent weg.

Twee jaar geleden mijn vader Hans Raat en nu mijn oom. Ik ben 43 jaar en het hoort bij het leven dat de oudere generatie wegvalt maar hard is het wel.
1970 Hans en Herbert Raat
Oom Frits en mijn vader zijn mijn voorbeelden, twee sterke mannen. Typisch producten van de wederopbouwgeneratie. Hard werken, geen flauwekul, op tijd genieten en zelfbewust je eigen koers bepalen, dat heb ik van ze geleerd. Als wethouder in Amstelveen heb ik er nog elke dag baat bij.


Frits Braam was eigenaar van de Meilink Groep in Borculo, een bedrijf dat hij sinds 1946 heeft groot gemaakt. Grote klanten als Fokker, Stork en Werkspoor bestelden hun verpakkingen bij Meilink. Meer dan 200 man verdienden hun brood dankzij hem.

Hij groeide op in een groot gezin en ze hadden het niet breed omdat zijn moeder weduwe was. Met hard werken en een neus voor zaken heeft hij veel bereikt.
1973-Alies Braam Esselink Henriet en Herbert Raat in Amsterdam
In 1977 trouwde hij met de zus van mijn moeder Alies Braam-Esselink, mijn tante Alies. Als jochie ging ik vaak mee naar de zaak en was vooral onder de indruk van zijn grote Amerikaanse auto. Later kwam de Bentley. Die auto stond de laatste twee jaar in de garage omdat het steeds slechter ging met hem. De laatste keer dat hij achter het stuur zat was om afscheid te nemen van mijn vader.

ZIE voor het uitgebreide bericht hierover: HERBERT RAAT.Com;

dinsdag 23 november 2010

1000 euro boete voor vernieler ruiten Amstelveen College

De Amstelvener die de ruiten van het Amstelveen College heeft vernield is veroordeeld en moet de gemeente 1000 euro betalen. Dit blijkt uit een brief die de gemeente deze week heeft ontvangen van de rechtbank Amsterdam. De vordering is gedeeltelijk toegewezen want de schade was meer dan 1000 euro. Waarom de vordering niet helemaal is toegewezen moet blijken uit het vonnis dat we later krijgen.
Als de man niet betaalt zullen we met hulp van de deurwaarder het geld binnenhalen. In Amstelveen verhalen we nu altijd de schade op daders van vernielingen. Eerder dit jaar is de eerste rekening de deur uit gegaan. Een jongen had de 1e Amstelveense Montessorischool aan de Burgemeester Haspelslaan ondergekliederd. Het schoonmaken kost ruim 200 euro. Het verhalen van schade op daders is al een oude wens. Als mensen gepakt worden gaat onze juridische afdeling aan de slag om het geld te verhalen. Zo is duidelijk, dat als je gepakt wordt in Amstelveen, je er niet alleen af komt met een boete. Ik hoop dat mensen zich dan nog een keer bedenken voordat ze zaken vernielen.

ZIE OOK: AMSTELVEENBLOG,

zondag 21 november 2010

100 Jaar!

Zaterdagochtend ben ik op de koffie geweest bij Mevrouw Van Houten in Amstelveen ter ere van haar verjaardag. Niet zo maar een verjaardag; 100 jaar is ze geworden!

Een prachtig leven heeft ze achter de rug vertelde ze. In Nederlands-Indie heeft ze ruim 50 jaar gewoond en de laatste 15 jaar op een prachtige plek in Amstelveen-Noord. Naar een bejaardenhuis wil ze niet, en met de hulp van haar buurvrouw en een vriendin hoeft dat ook niet. Mevrouw Van Houten voelt zich helemaal geen 100 jaar zei haar vriendin toen ze me uitliet bij de deur en dat is maar goed ook.

Zie ook: De Weekkrant Amstelveen,


UPDATE 23-11-2013: Woensdag mocht ik weer bij mevrouw Van Houten op visite omdat ze 103 is geworden. Ze woont nog zelfstandig en doet iedere week boodschappen met de BoodschappenPlusBus, binnenkort ga ik een keer met haar mee.

dinsdag 16 november 2010

Sinterklaas in Amstelveen

Zaterdag mocht ik als loco-burgemeester Sinterklaas ontvangen in Amstelveen omdat onze burgemeester Jan van Zanen in Zuid-Korea is. Het was een grote eer en ongelooflijk leuk.

Veel mensen weten niet dat alleen door de inspanningen van Amstelveners zoals De heren Harry Tros, Van der Horst, Van Stal en andere vrijwilligers Sinterklaas zo hartelijk ontvangen kan worden in Amstelveen.

Fantastisch voor alle kinderen, ouders en grootouders. Ook thuis waren mijn dochters reuze trots. De politiek met al dat vergaderen en veel avonden weg is vaak vervelend voor ze, maar Sinterklaas ontvangen maakt een hoop goed!

Zie ook: AmstelveenWeb, AmstelveenBlog,

zondag 31 oktober 2010

Kosten Jongerencentra ten minste 2500 euro per jongere

Aankomende woensdag is er weer een vergadering over de begroting in de gemeenteraad. Twee weken geleden is de vergadering geschorst omdat de vergadering tegen middernacht niet afgelopen was. De gemeente moet miljoenen minder uitgeven om de begroting sluitend te houden. Gelukkig kunnen we de minima buiten schot houden, is er geld voor veiligheid, leerlingenvervoer, sport, jeugdzorg en wordt de OZB niet verhoogd.
Veel gedoe is er over de bezuiniging op de Muziekschool. Nu krijgt elke leerling ruim 400 euro subsidie per jaar. We brengen die subsidie nu met een kwart terug, van 1,2 miljoen naar 0,9 miljoen. Liever bezuinig je niet maar een subsidie van ruim 300 per kind op de muziekschool is nog steeds veel geld. 

Verder heb ik laten uitrekenen hoeveel subsidie Amstelveen per individu betaalt aan instellingen. De jongerencentra vormen een grote uitschieter. In de jongerencentra komen 100 tot maximaal 250 jongeren per week. Dit betekent dat we per jongere tussen de 6400 en 2560 euro uitgeven. Onvoorstelbaar en niet uit te leggen. Daarom wil ik ander beleid en het geld meer inzetten in bestaande voorzieningen zoals sportverenigingen, P60 en andere plekken waar jongeren komen. Toch heeft de gemeenteraad vorig jaar besloten dat er nog een jongerencentrum bij moet komen: De Zetterij. Wij hebben in het college van B&W grote twijfels hierover. Tot nu heb ik nog geen opdracht gegeven om de Zetterij te bouwen (kosten 1,3 miljoen euro en jaarlijks 200.000 euro voor beheer), dus het geld is er nog. Wellicht is er woensdag ruimte in de gemeenteraad om dit geld een betere bestemming te geven.
Zie ook: AmstelveenBlog,
 

zondag 24 oktober 2010

20 jaar Westwijk

Ik weet het nog goed. Zeven jaar geleden (2003) zaten we op ons flatje in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Vijfenzestig vierkante meter groot en twee jonge dochters. Mijn vrouw en ik waren ten einde raad, de flat puilde uit.
 
Een paar jaar daarvoor toen we het appartement kregen waren we nog zo trots geweest. Zoveel ruimte op een prachtige plek in Amsterdam en een plekje voor de auto in de garage. Advocaat en huidig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan woonde in hetzelfde gebouw.

Eerlijk gezegd had hij wel een wat ruimere en duurdere flat, maar wij woonden er toch ook maar mooi. Desalniettemin wilden we liever een huis met een trap en een tuintje voor de kinderen, onbetaalbaar in Amsterdam. Daarbij kwam ook nog dat de wachtlijsten voor goede basisscholen heel lang zijn in Mokum.

Via internet vonden we een huurhuis in Amstelveen Westwijk. Mijn vrouw is opgegroeid in Amstelveen, ik kende de stad alleen via mijn tante Greet en oom Lou die bij het Stadshart wonen. De prijs voor het huis was niet mis, bijna 1000 euro per maand. De eerste keer dat we kwamen kijken waren we verkocht. Een prachtig grasveldje voor de deur, een ruime huiskamer, scholen en sportverenigingen op fietsafstand. Inmiddels wonen we hier zeven jaar en we hebben geen dag spijt van onze verhuizing naar Westwijk.

Het bleek een gezellige wijk met een goed winkelcentrum vlakbij. Twintig jaar bestaat de wijk nu. Het is niet vanzelfsprekend dat het goed blijft gaan met onze buurt. Gelukkig zijn er veel betrokken mensen in Westwijk en is er een fantastisch Wijkplatform. Samen zullen we moeten knokken om het de aankomende twintig jaar net zo leuk en gezellig te maken als de afgelopen twintig jaar. Want het is onze buurt; van jong en oud en van puber en bejaarde.
Deze maand staat deze tekst in de Westwijk Info Jubileumkrant 20 jaar WESTWIJK

zondag 17 oktober 2010

Ouders meer zeggenschap bij stichten school

Op Ć©Ć©n van mijn eerste dagen als wethouder werd ik geconfronteerd met een verzoek van Stichting Cosmicus te Rotterdam. Zij wilden hier een algemeen bijzondere basisschool stichten. Ik had niet het idee dat in Amstelveen veel behoefte aan zo’n school en heb namens B&W de aanvraag afgewezen op diverse gronden. Van Cosmicus hebben we sindsdien niets meer gehoord.



Gemeenten zijn verplicht een onderwijsinstelling te huisvesten als de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet. Volgens ons college en bijna de hele gemeenteraad (alleen de PvdA stemde tegen) is er geen behoefte aan zo’n school in Amstelveen, geen ouder heeft erom gevraagd. Daarbij kost het ook nog handenvol geld want we moeten zorgen voor huisvesting van de school.

Waarom dient zo’n bestuur in Rotterdam dan een aanvraag in? Het blijkt dat sommige schoolbesturen de vrijheid van onderwijs gebruiken om willekeurige aanvragen te doen in het land. Met andere woorden: schoolbesturen proberen in tal van gemeenten een school opgericht te krijgen, zonder dat er een duidelijke lokale behoefte is.

Namens collega-wethouders: Lodewijk Asscher(Amsterdam), J.E. Brand-Boom (Geldermalsen), U.M. Eurich (Aalsmeer), D. Fokkema, (Tytsjerksteradiel), Barbera Veltkamp (Ouder-Amstel) heb ik er deze week bij de Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) aangedrongen op een discussie over de huisvestingsplicht voor gemeenten van scholen.

We onderschrijven allemaal de vrijheid van onderwijs maar we hopen dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat er meer recht wordt gedaan aan de wensen van ouders. Overigens van de stichting Cosmicus uit Rotterdam heb ik niets meer gehoord sinds de afwijzing, beetje raar allemaal.

Zie voor het uitgebreide bericht inclusief update in 2020: HerbertRaat.com


zaterdag 9 oktober 2010

Elsenhove

Op een zonovergoten zondagmiddag (3 oktober 2010) opende Richard Wolfs, voorzitter van de Stichting Vrijwilligers Elsenhove en ik het zogenaamde ‘Rondje Elsenhove’ op het terrein van de Speelboerderij Elsenhove.Het nieuwe looppad rond het weiland is nodig omdat je soms natte voeten krijgt als het geregend heeft.
 
Richard Wolfs, voorzitter van de Stichting Vrijwilligers Elsenhove vertelde dat het idee om een nieuwe pad aan te leggen in 2006 werd bedacht door vrijwilligers. Met sponsors en donateurs is het gelukt om het benodigde geld, 40.000 euro bij elkaar te krijgen. Daarbij hebben mensen een eigen steen gekocht, hun namen komen op de stenen te staan.

Veel kinderen en ouders waren gekomen waaronder GroenLinks raadslid Dorien Mijksenaar en Parool journalist Hugo Logtenberg met zijn gezin. Fantastisch dat alle vrijwilligers zich zo inzetten voor de boerderij, want zonder hun werk zou de speelboerderij niet eens kunnen bestaan. Onze kinderen genieten net als veel andere kinderen uit Amstelveen en Ouderkerk met volle teugen van Elsenhove. Daarom roep ik ook alle ouders en grootouders op om voor 10 euro een steen te kopen. Zo kunnen we allemaal nog jaren genieten van Elsenhove.

Zie ook: AmstelveenWeb, AmstelveenBlog

zaterdag 25 september 2010

Schoolgebouwen op internet

De coalitiepartijen VVD, CDA, BBA, ChristenUnie en OCA in Amstelveen vinden goede schoolgebouwen belangrijk. Daarom hebben we afgesproken om scholen op te knappen of te vernieuwen.

Onze kinderen en leerkrachten in Amstelveen wachten vaak al te lang op goede huisvesting. Ondanks de financiƫle problemen en grote ambities zoals de A9-tunnel kiezen wij echt voor onderwijs. Vaak krijg ik vragen hoe het nou precies zit met een school en wanneer die opgeknapt wordt. Op de site van de gemeente Amstelveen is nu de laatste informatie voor iedereen te zien.
ZIE OOK: AMSTELVEEN BLOG, AMSTELVEENWEB,

dinsdag 14 september 2010

Weert-Jan Weerts is een held

Zaterdagavond is Amstelvener Weert-Jan Weerts benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdienste bij de bestrijding van de ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS). Tijdens een gala in het Noordwijkse Grand Hotel Huis ter Duin mocht ik hem als loco-burgemeester namens Hare Majesteit de Koningin hiermee verrassen.

Bij Weert-Jan werd ALS geconstateerd in 2006. ALS is een zeer ernstige zenuwaandoening die leidt tot uitvallen van (uiteindelijk) alle spieren. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten is Weert-Jan aan de slag gegaan om meer bekendheid te geven aan deze vreselijke ziekte. Hiermee is er meer kans op fondsen om wetenschappelijk onderzoek uit te breiden, zodat een snellere ontwikkeling van een medicijn mogelijk wordt. Met niet-aflatende energie en slim netwerken heeft hij tweemaal in de TV show van Ivo Niehe aandacht kunnen vragen voor de ziekte.

Zo heeft mede dankzij hem de Stichting AlS in drie jaar tijd de begroting weten te viervoudigen. Onder meer met activiteiten als het organiseren van Gala’s en verschillende wielertochten. Door zijn toedoen heeft de Stichting een internationale samenwerking kunnen initixebren tussen onderzoekscentra uit een 15-tal Europese landen, het consortium. Hiermee is een belangrijke stap gezet op de -helaas nog lange- weg naar het vinden van een medicijn tegen ALS. Weert-Jan Weerts zal er persoonlijk waarschijnlijk geen baat bij hebben. Dat maakt hem voor mij een held. Hopelijk is er voor anderen die de ziekte krijgen een medicijn beschikbaar die mede door Weert-Jan Weerts inspanningen tot stand gekomen is.

vrijdag 3 september 2010

De instapklas van de Parcival School

Donderdag ben ik met ambtenaar Hans Marijt op bezoek geweest bij de Vrije School Parcival aan de Lindelaan. De Parcical is gehuisvest in een versleten gebouw. Het was de bedoeling dat ze jaren geleden al in een nieuw gebouw zouden zitten. Als de gemeenteraad instemt dan is het binnen een paar jaar echt zover.

 De afgelopen jaren is onder de voortvarende leiding van directrice Edith Ploeg en haar team hard gewerkt aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. De basis moet gewoon op orde zijn, vertelde Edith. Het meest onder de indruk ben ik van de zogenaamde instapklas. Deze klas is bedoeld om kinderen met een verstandelijke beperking een plaats te geven binnen de school. Het merendeel van de kinderen heeft het syndroom van Down. Soms helpen leerlingen uit andere klassen een handje in de instapklas. Zo leren ze dat kinderen die anders zijn niet raar of eng zijn maar vaak heel leuk en bijzonder. Op de terugweg naar het Raadhuis concludeerde Hans en ik dat eigenlijk elke school in Amstelveen een instapklas zou moeten hebben.
Zie ook de lentemarkt in 2010 op de Parcival:

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/leEflAhADns" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

dinsdag 24 augustus 2010

Kinderen weer naar school

Na zes weken vakantie was het vandaag weer zover:de eerste schooldag voor de kinderen in Amstelveen. Een spannende dag voor kinderen en ouders. Ook voor 190 kinderen die aangewezen zijn op het leerlingenvervoer omdat ze naar een speciale school moeten. Een grote logistieke operatie waar het natuurlijk soms mis kan gaan. 

Vorig schooljaar ging het de eerste weken met het leerlingenvervoer niet goed. Kinderen kwamen te laat of moesten lang wachten. Daarom hebben we dit jaar samen met vervoerder Klomp goede afspraken gemaakt. Onze ambtenaar Chantal Stienstra heeft vrijdag nog met verschillende ouders gebeld om te controleren of ouders van Klomp bericht hadden ontvangen, dat bleek het geval.

Vanochtend ben ik met een busje meegereden om te zien hoe het in de praktijk gaat. Om half acht stond chauffeur Rachid Zaafran voor de deur en we zijn op pad gegaan om Freek, Boyen en Kay op te halen. Rachid is fantastisch, hij is een chauffeur die met gevoel voor kinderen (hij heeft in Marokko jaren als onderwijzer voor de klas gestaan) 2,5 jaar zijn werk doet op de bus.

Alle ouders waren ook blij dat hij er weer was. Vervolgens reden we in de stromende regen naar de Mytylschool in Haarlem waar de jongens hartelijk door de leerkrachten werden ontvangen. Onderweg dolle pret, Boyen is dol op snelle auto’s en als hij een Porsche zag dan wisten Freek, Kay, Rachid en ik het ook. Na een kopje koffie met andere chauffeurs vertrokken Rachid en ik weer naar Amstelveen.

Woensdagochtend ga ik ook nog mee met een andere bus en ik hoop dat het net zo goed gaat als met Rachid. Mocht er toch iets niet goed gaan dan roep ik ouders op om meteen aan de bel te trekken zodat we het samen met Klomp meteen kunnen oplossen.
zie ook: AmstelveenBlog,

dinsdag 10 augustus 2010

Jongerenbeleid gaat veranderen

Vandaag heb ik namens het college een brief gestuurd aan de gemeenteraad om het jongerenwerk op de schop te nemen. Op dit moment betalen we bijna 100.000 euro per jongerenwerker aan Stichting Cardanus. Hiervoor wil ik geen verantwoordelijkheid nemen.
 
Hoewel Cardanus op andere gebieden goed werk doet is het met het jongerenwerk al jaren problematisch. Daarom is het beter als de gemeente dit zelf gaat doen. Het is niet alleen goedkoper maar zo zijn we zelf verantwoordelijk voor de uitvoering in plaats van een stichting.

Voor dat het zover is moeten we nog meer dan een jaar wachten omdat we tot 1 januari 2012 vast zitten aan een contract met Cardanus. In de tussentijd wil ik samen met collega’s Jacqueline Koops en John Levie in overleg met de gemeenteraad, jongeren, sportclubs, scouting en sportverenigingen hoe we ons geld het beste kunnen inzetten. Aangezien maar 5 procent van de jongeren in jongerencentra komen ligt voor de hand om meer in te zetten op andere zaken. Zoals sportclubs, scholen en culturele instellingen.
 
Zie ook, AmstelveenBlog, De Weekkrant, Binnenlands Bestuur, AmstelveenBlog, AmstelveensNieuwsblad,

zaterdag 7 augustus 2010

'We willen waar voor ons gemeentegeld'

Deze week staat er interview in het Amstelveens Weekblad onder de kop ‘We willen waar voor gemeentegeld’. Hieronder het voledige interview.
De kersverse VVD-wethouder Herbert Raat is de maker van een niet -alledaags college, dat steunt op VVD, CDA, BBA, ChristenUnie en Ouderencombinatie, met een raadsmeerderheid van ƩƩn zetel. Het staat aan het begin van vier moeilijke jaren van bezuinigen. Als wethouder van onder meer Financiƫn, wil Raat er tevens voor zorgen, dat Amstelveen krijgt, waarvoor het betaalt. Met politiek en gemeentezaken was Herbert Raat (VVD) vanuit zijn vorige baan al zeer vertrouwd. Voordat hij neerstreek in zijn werkkamer met fabelachtig uitzicht over De Poel, was hij woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.
Verder was hij de afgelopen vier jaar raadslid in Amstelveen. Typerend voor hem was, dat als er ergens iets speelde, hij zelf ging kijken: van een schromelijk verwaarloosde school tot aan plekken, waar jongeren overlast veroorzaken. Als wethouder wil hij zo doorgaan. Overal naar toe,” zegt hij. Weten wat er leeft. Als wethouder heb je voordeel, dat je dan zelf meteen actie kan ondernemen.”Zo rijdt hij na de vakantie mee met een schoolbusje voor leerlingen met een beperking. Dit vervoer verliep de afgelopen jaren niet optimaal. Er is een nieuwe aanbesteding geweest, maar Raat wil pertinent, dat het aan het begin van een nieuw schooljaar goed verloopt. Het college bereidt momenteel bezuinigingsvoorstellen voor, waarover de gemeenteraad aan het einde van het jaar beslist.
 
De financiĆ«le situatie is lastig. Raat pakt een ambtelijk rapport van zijn bureau: Hierin staat aangegeven, wat de komende tijd de financiĆ«le risico’s zijn voor de gemeente,” zegt hij. Hij wijst een tabel aan met onderwerpen als de A9-tunnel, huisvesting van scholen en uitkering van het gemeentefonds. In de tabel geeft de letter ‘H’ aan dat risico bij deze onderwerpen hoog is. Van de A9-tunnel wil Raat graag, dat die doorgaat. Maar we moeten die niet heilig verklaren,” zegt hij. Er moet een reeĆ«le business case zijn, zonder dat wij ons rijk rekenen. We zjjn met het Rijk in onderhandeling over het moment, waarop wij onze bijdrage van 100 miljoen euro aan de tunnel betalen. Zoals het er nu voorstaat, heeft Amstelveen er het geld niet voor. We kunnen het Rijk pas betalen, als de grondopbrengsten binnenkomen van de bouwprojecten in de A9-zone.”
Grondopbrengsten zijn momenteel sowieso een lastig gegeven. Ze dalen. Maar we moeten er straks wel veel nieuwe scholen van betalen en er een grotere reserve mee opbouwen. Kantoren zijn niet meer de melkkoe, die ze jarenlang zijn geweest. Een project met sociale woningbouw hebben we afgeblazen, omdat de grondexploitatie 3 miljoen euro in de min kwam. Dat kunnen we nu echt niet hebben. We moeten ons richten op woningen in het middenklasse en hogere marktsegment, opdat er via doorstroming goedkopere woningen vrijkomen.” Bij het doorlichten van het gemeentelijk uitgavenpatroon kijkt Raat niet alleen of dingen goedkoper kunnen, maar ook, of de gemeente waar krijgt voor haar geld. Nadrukkelijk in beeld is daarbij het jeugd- en jongerenbeleid, waarover de afgelopen periode veel gedoe is geweest.
We leggen de nadruk op uitvoering,” zegt Raat. We geven jaarlijks 1,1 miljoen euro uit aan jeugd- en jongerenbeleid. Het gaat erom: wat zien we daarvan op straat? We willen onder meer doorgaan met het bikerteam voor het aanpakken van de jeugdoverlast. Maar dat moet op straat zijn van acht uur ‘s avonds tot vier uur ‘s nachts, niet bijvoorbeeld overdag van tien tot half zes. Het moet er zijn, wanneer het nodig is.” ‘ Verder vind ik het een goede zaak als burgers ook zelf naar oplossingen zoeken. In Westwijk bijvoorbeeld zijn bewoners naar jongeren toe gestapt, die overlast veroorzaakten, een bewonderenswaardig initiatief van bewoner Mischa Lemaire. Daaruit is de hangplek aan de Legmeerdijk ontstaan, waar de jongeren ook zelf verantwoordelijk voor zijn.
Sinds de hangplek er is, is de overlast veel minder geworden. Met jongeren valt prima te praten. We doen veel voor jongeren in Amstelveen, maar we stellen wel bepaalde grenzen. Wie spullen vernielt, moet voortaan betalen.” Raat kijkt ook naar jongerencentra en wil graag weten, of die wel aan de behoeften voldoen. Scholieren interviewen mij wel eens over politiek. Zij vragen dan van alles, maar ik stel zelf ook altijd wat vragen. Bijvoorbeeld: waar gaan jullie uit? Of komen jullie wel eens in een jongerencentrum? Dat zijn er niet zoveel. De meesten zijn onderdak, bij verenigingen, sportclubs of scouting, organisaties, die draaien op vrijwilligers. Het college wil, dat jongerenwerkers zich daar ook meer op gaan richten.”

De gemeente heeft momenteel een personeelsstop. Aan de andere kant dreigt vergrijzing van het ambtenarenbestand. Het werven van nieuwe medewerkers dreigt voor de gemeente, zoals voor de hele overheid, moeilijker te worden. Als werkgever wil je altijd een schaap met vijf poten. Bij bestuursvoorlichting in Amsterdam deden we het zo, dat we mensen lieten instromen die nog niet helemaal aan alle eisen voldeden, maar door coaching en opleiding daar wel aan konden gaan voldoen.”
De raad heeft nogal eens kritiek op het inhuren van externe bureaus en tijdelijke medewerkers. Raat wil dat ook graag beperken. We kunnen ook eens kijken, of we voor interessante klussen, bijvoorbeeld de A9, meer een beroep kunnen doen op eigen mensen.” Aan ozb en minima wordt niet getornd, maar waar precies op bezuinigd gaat worden, is nog niet bekend. Het is wel onvermijdelijk. Maar bedenk ook, dat er de afgelopen jaren alleen maar groei is geweest,” zegt Raat. Er is steeds meer bijgekomen. Het is nu wat minder. Het komt bij de burger ook wel voor, dat het inkomen ineens een stuk terugloopt.”
Tekst RenƩ de Leeuw (journalist Amstelveens Weekblad)

zondag 4 juli 2010

Schade verhalen op daders

In Amstelveen gaan we nu altijd de schade verhalen op daders van vernielingen. Vorige week is de eerste rekening de deur uit gegaan. Een jongen had de 1e Amstelveense Montessorischool aan de Burgemeester Haspelslaan ondergekliederd. Het schoonmaken kost ruim 200 Euro.
 

 Ook wordt de 27-jarige man die de ruiten van het Amstelveen College aan Tulpenburg heeft vernield aansprakelijk gesteld. De schade is aanzienlijk, meer dan 3000 euro moeten we uit de gemeentekas halen. Geld, dat ik liever besteed aan onderwijs of voorzieningen voor ouderen. Het verhalen van schade op daders is al een oude wens. Nu gaan we dat altijd doen. Dit betekent, dat onze juridische afdeling aan de slag gaat om het geld terug te krijgen via een procedure. En als er geen geld is bij daders dan kunnen ze altijd een krantenwijk lopen tot de schuld is afbetaald. Zo is duidelijk, dat als je gepakt wordt in Amstelveen, je er niet alleen af komt met een boete. Ik hoop dat mensen zich dan nog een keer bedenken voordat ze zaken vernielen.
Zie ook: Amstelveens Nieuwsblad; AmstelveenBlog, TV Webregio;

woensdag 16 juni 2010

Vrijheid van Onderwijs niet bedoeld om bestuurders aan het werk te houden

De Stichting Cosmicus uit Rotterdam wil een basisschool stichten in Amstelveen. Zij hebben aan ons gevraagd of ze op het zogenaamde ‘plan van scholen’ geplaatst kunnen worden voor een algemeen bijzondere basisschool. De vrijheid van onderwijs is een belangrijk grondrecht in ons land en voor een gemeente is er weinig ruimte om nee te zeggen. Toch hebben wij als college van B&W besloten om Cosmicus niet op het ‘plan voor scholen’ te plaatsen.

Het lijkt of de keus van Cosmicus om een aanvraag in Amstelveen in te dienen willekeurig gekozen is. Onze gemeente heeft immers al een rijke diversiteit aan scholen met diverse richtingen zoals protestants christelijk, openbaar, katholiek, vrije school en een internationale school met een algemeen bijzonder karakter
.
Financiƫn
De gemeente Amstelveen geeft de komende vier jaar 80 miljoen euro uit aan onderwijsgebouwen. Als we deze aanvraag zouden honoreren komt daar een paar miljoen extra bij. Dit is in de huidige economie bijna niet te doen voor onze gemeente.

Behoefte ouders
Vanuit Amstelveense ouders is geen enkel signaal gekomen dat zij behoefte hebben aan deze school. Dit vind ik dan ook de belangrijkste reden om nee te zeggen tegen Cosmicus. Er is door Cosmicus alleen een indirecte meting aangeleverd in de vorm van een ‘belangstellingsvereiste’. Een directe meting (bijvoorbeeld via een enquxeate onder ouders) wordt door de wetgever slechts toegestaan als een indirecte meting onvoldoende oplevert. 

Kennelijk gebruikt Cosmicus de vrijheid van onderwijs om in allerlei plaatsen aanvragen in te dienen. De vrijheid van onderwijs is niet bedoeld om stichtingen en hun bestuurders aan het werk te houden. Het grondrecht moet ervoor zorgen dat ouders onderwijs kunnen kiezen dat overeenkomt met hun eigen godsdienstige en filosofische overtuigingen.
Mochten we als gemeente in het ongelijk gesteld worden dan is het hoog tijd dat de wet wordt aangepast. Wat mij betreft wordt bij een aanvraag om op het ‘plan voor scholen’ geplaatst te worden een directe meting verplicht gesteld. Want het gaat ons, om de wens van ouders en niet om schoolbestuurders.
ZIE OOK: AMSTELVEENBLOG, VNG;
Dit bericht lezen op: HerbertRaat.com

dinsdag 15 juni 2010

A9 en de basisschool Piet Hein

In het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen hebben we besloten om dit jaar ruim 400.000 euro beschikbaar te stellen voor onderwijskundige vernieuwingen aan basisschool Piet Hein in Amstelveen.
De gemeenteraad moet hierover nog besluiten. Ook is er ruim 300.000 euro beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden. De Piet Hein bevindt zich in het ontwikkelgebied van de A9. Aangezien nog onduidelijk is hoe dit gebied er in de toekomst precies uit gaat zien is tot op heden niet in het onderkomen van deze school geĆÆnvesteerd. Een groot infrastructureel project als de A9 vergt een lange doorlooptijd en als wethouder Onderwijs wil ik daar niet op wachten. Onderwijs is Ć©Ć©n van de prioriteiten van dit college en goede huisvesting voor kinderen en leerkrachten is daarbij essentieel.

Samen met het schoolbestuur Amstelwijs kijken we naar de uitvoering. De voorzitter Medezeggenschapsraad Iemke Ruige van de Piet Hein is verheugd met onze beslissing. Uiteraard wil hij dat er op korte termijn een start wordt gemaakt en dat de vaart er in blijft en dat wil ik ook.
Zie ook: AmstelveenBlog; Update: er wordt gewerkt!
Update zie RTV Amstelveen:

maandag 17 mei 2010

‘Heidag’ in Amstelveen

Vandaag gaan we met het college de ‘hei’ op. De bedoeling is om werkafspraken te maken over hoe we de zaken de aankomende jaren gaan aanpakken. Een zogenaamde ‘heidag’, dus weg van de dagelijkse hectiek. We zijn dit jaar te gast bij een ondernemer in Amstelveen in plaats van een hotel ergens in de bossen of aan de kust. Samen met VVD-raadslid Kees Noomen had ik in 2009 gevraagd om ‘heidagen’ in de eerste plaats in Amstelveen te houden. Zo hebben onze ondernemers er ook baat bij als we de ‘hei’ op gaan.
Het idee kwam uit Amsterdam waar ik toen werkte. In 2003 is daar besloten om dit soort besprekingen in de stad te plannen. Daarvoor werden bijvoorbeeld begrotingsbesprekingen in een duur hotel in het Gooi gehouden. Iedere wethouder kwam dan met zijn of haar dienstauto’s en ook ambtenaren moesten ver op pad. Toenmalig wethouders Rob Oudkerk en Geert Dales vonden dit niet kunnen omdat er veel bezuinigd moest worden. Sindsdien zit het college van Amsterdam in de ambtswoning van de burgemeester. Dat gaat ook prima, is goedkoper en je bent ook sneller weer thuis! Zie ook: AmstelveenBlog, Amstelveenweb

zondag 9 mei 2010

Overvolle Klassen

Zaterdagochtend was ik bij RIO, de beste kledingreparatiewinkel in Amsterdam. Al jaren ben ik een tevreden klant. De zaak wordt geleid door de oorspronkelijk (Hindoestaanse) Surinaamse vader met zijn twee zoons. Gefeliciteerd meneer Raat, was het eerste wat ik te horen kreeg en waarom bent u geen wethouder in Amsterdam geworden?

Remi, een van de zoons vroeg of ik ook over onderwijs ga. ‘Want dat is echt heel belangrijk!’. Hij vertelde vervolgens dat zijn dochter het advies gekregen om naar het beroepsgerichte VBMO te gaan terwijl ze heel goed kon leren op de basisschool.

Het enige was dat het kind bescheiden is en niet om extra aandacht vroeg. Grote kans dat je dan over het hoofd wordt gezien. Toevallig had hij op TV het programma: de school van Prem, van Prem Radhakishun gezien. Kinderen werden hierin getest door het onafhankelijke IBOS-instituut en daaruit bleek vaak dat ze veel meer talenten hadden dan het advies van de school aangaf. Hij heeft zijn dochter daarom ook laten testen en zij bleek veel meer in haar mars te hebben. Toen hij met de uitslag naar de basisschool ging zaten ze daar mee in de maag. Een excuus was dat de klassen wel groot waren en dat kinderen die bescheiden zijn daar wel eens de dupe van zijn.

Gelukkig heeft de school meegewerkt om zijn dochter geplaatst te krijgen op een hoger niveau. Prachtig dat het TV-programma gezorgd heeft dat ouders zelf ook het ‘heft in handen nemen’ en niet automatisch denken dat het wel goed zit.
Overvolle klassen
In Amstelveen heb ik nu als wethouder te maken met dezelfde problemen. Een school in het centrum dat wellicht in Ć©Ć©n jaar twee keer moet verhuizen en een school in Westwijk waar klassen worden samengevoegd. Het resultaat bij de eerste school is veel onrust bij ouders en leerlingen. Bij de tweede ontstaan er overvolle klassen van meer dan dertig kinderen. Ook vorig jaar was dat al het geval bij basisschool de Westwijzer . Het toenmalig gemeentebestuur gaf toen aan dat zij formeel niets konden doen. Ik heb me daar toen me behoorlijk kwaad over gemaakt als raadslid.

Uiteraard kunnen we formeel niet zo veel maar als politiek hebben wel een verantwoordelijkheid om kinderen te helpen. De talenten van kinderen zoals de dochter van Remi en Amstelveners komen zo onvoldoende tot hun recht. Daarom ga ik deze weken samen met schoolbesturen, ouders, ambtenaren en college proberen het deze keer anders te doen. Of het lukt is vraag maar bij voorbaat de ‘handschoen in de ring te gooien’ kan niet. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor onze economie. De aankomende jaren hebben we alle talenten nodig.

UPDATE: In het college hebben we besloten over Palet-Noord zie AmstelveenWeb, AmstelveenBlog

zondag 2 mei 2010

Wethouder in Amstelveen

Woensdag 28 april zijn John Levie (BBA), Jan Willem Groot, Jacqueline Koops (CU) en ik geĆÆnstalleerd als wethouder van Amstelveen. Vijf partijen maken deel uit van de coalitie: VVD, CDA, BBA, CU en de OCA onder leiding van Henk Fokkink. Voor Amstelveen is deze combinatie uniek. Voor mij is het nu een logisch vervolg op de samenwerking die we al jaren hebben in de gemeenteraad. Ondanks verschillen in onze politieke achtergrond zijn we altijd al bezig geweest om samen te werken voor Amstelveen.


Toch is het allemaal raar. Van het Ć©Ć©n op het andere moment ben je wethouder. Een prachtig kantoor met uitzicht over de Poel en de volgende dag zat ik als bestuurder bij de uitreiking van de lintjes en bij de aftrap van Koninginnedag in het Oude Dorp. Vandaag (zondag) heb ik op kantoor in Amsterdam mijn spullen opgehaald.

Ruim acht jaar jaar heb ik gewerkt als bestuursvoorlichter voor de wethouders Bea Irik, Rob Oudkerk, Ahmed Aboutaleb en Lodewijk Asscher in Amsterdam. Bijna iedereen op het stadhuis ken ik en veel collega’s zijn ook vrienden. Een fantastische tijd gehad, soms echt moeilijke momenten maar vooral leuke tijden.

De meest gestelde vraag in Amsterdam was de afgelopen maanden; ‘ben je niet bang dat je je gaat vervelen in Amstelveen’. Dat is minder arrogant dan het klinkt, want voor veel Amsterdammers is het moeilijk voor te stellen, dat er leven is voorbij de stadsgrenzen.

Gelukkig was iedereen snel overtuigd als ik ze uitlegde dat veel problemen vergelijkbaar zijn. Toch zal ik ‘mijn’ Waterlooplein, collega’s en wethouders enorm gaan missen. En ik hoop dat we de samenwerking tussen beide steden nog beter kunnen maken dan die al is.
Zie ook: AT5, AmstelveenBlog, Amstelveenweb, Webregio, RTVNH, WeekkrantAmstelveen

maandag 5 april 2010

Tunnel A9 onzeker

De tunnel voor de A9 in Amstelveen staat op de lijst van bezuinigingen voor het nieuwe kabinet. In 2007 heeft de gemeente afgesproken met het rijk dat er een tunnel (of overkapping) zou komen omdat de weg verbreed wordt.

Amstelveen betaalt 100 miljoen euro mee aan de tunnel, een gigantisch bedrag voor onze stad. In 2007 was het nog relatief makkelijk om dit bedrag bij elkaar te brengen door grond te verkopen voor huizen en kantoren. Nu is dat een stuk lastiger vanwege de crisis.

Wij als VVD willen de tunnel maar alleen als we de 100 miljoen ero uit de verkoop van de naast de A9 gelegen grond kunnen halen.
In de maand mei komt er een rapportage of dat echt gaat lukken. Immers de tunnel mag nooit ten koste gaan van ons onderwijs en andere belangrijke voorzieningen. Inmiddels is de economische situatie een totaal andere dan in 2007 en het nieuwe kabinet krijgt het net als de gemeente financieel heel moeilijk. 

Ook andere investeringen in de infrastructuur in Amstelveen en de regio staan ter discussie bij de ambtenaren. Hopelijk komt er straks een kabinet te zitten dat begrijpt dat een goede infrastructuur een basisvoorwaarde is voor onze economie.

Zeker in onze regio waar meer dan 10% van ons nationaal inkomen verdiend wordt met belangrijke bedrijven als Schiphol en de Greenport Aalsmeer. Als het verkeer en het openbaar vervoer verder vastloopt is dat niet alleen slecht voor Amstelveen en de regio maar voor heel Nederland.
Zie ook: Amstelveen Blog en AmstelveenWeb, De WeekKrant

maandag 22 maart 2010

Onderhandelen in Amstelveen


De onderhandelingen werden heel gecompliceerd omdat D66, PvdA en GroenLinks als een blok opereerden. De vraag was, wie mag er meedoen?

Na de verkiezingen kregen we het aanbod om aan te schuiven bij hen. Fijntjes werd er bij gezegd dat als wij niet wilden het CDA gevraagd zou worden.

En wat doe je dan als partij. Kies je voor het ‘pluche’ ook al voel je je niet echt welkom? Wij hebben nee gezegd omdat we op deze manier er geen vertrouwen in hadden. Gelukkig dacht het CDA hier hetzelfde over. Het is wel jammer dat het allemaal zo moet lopen want ik ken iedereen van D66, PvdA en GroenLinks en heb een goede band met allemaal.

Gelukkig kunnen we een goede coalitie vormen met het CDA, BBA, OCA en CU. De meerderheid in de gemeenteraad is krap maar het vertrouwen over en weer is goed. Toch zou ik fijn vinden als nog een partij mee gaat doen om een goed akkoord te vormen voor Amstelveen. Binnen een paar weken is duidelijk of dat gaat lukken.

maandag 15 februari 2010

Rolling Stones dilemma

Deze week is het weer een echte campagneweek, elke avond op pad. Vanavond heeft het CDA een avond met minister Klink, dinsdag een lijsttrekkersdebat georganiseerd door de Ondernemersvereniging Amstelveen en zo gaat het maar door. Toch is er maar Ć©Ć©n ding waar ik mee zit. Zaterdag 20/2-2010 mag ik in het radioprogramma van Leo Driessen op RTVNH om half drie mijn favoriete plaat laten draaien.

Sinds ik in 1980 mijn eerste plaat van de Rolling Stones heb gekocht voor f 19,95 (een verzamel MILESTONES) na een dag hard werken bij een boer op het land ben ik een grote Stones fan. Als RTVNH nou gevraagd had om een uurtje te vullen dan was ik er wel uit gekomen, maar Ć©Ć©n nummer is echt te weinig. De beroemde hits zoals Brown Sugar, Start me Up, Satisfaction, Sympathy for The Devil of Waiting on a Friend, kent iedereen wel.

.

Prachtige onbekendere juweeltjes zoals Let it Loose. Loving Cup, Sweet Vergina, Till The next Time We Say Goodbye, Dead Flowers, Worried About You of Tops zijn misschien minder geschikt, maar misschien ook niet. Ook het prachtige Evening Gown en Old Habits Die Hard van een soloplaat van Mick Jagger zijn me zeer dierbaar.

Kortom ik zit in een Rolling Stones dilemma. Welk nummer zegt nu alles? Toch maar de live versie van Angie, Fool To Cry, Time Is On My Side, Tumbling Dice of You Can’t Always get What you Want? Zaterdag om half drie kunt u horen welk nummer het geworden is.

zaterdag 13 februari 2010

Jongeren Waardhuizen aan de slag voor VVD Amstelveen

“Wie gooide net die sneeuwbal”, vroeg VVD-collega Hans Bulsing aan vier jonge jongens voor de snackbar in Waardhuizen. Iets eerder had hij een sneeuwbal voorbij zien komen en de jongens ‘onopvallend’ de andere kant zien opkijken. Na een kopje koffie in de snackbar wilden Hans Bulsing, Tim Lechner, Kees Noomen en ik net weer op pad om onze folders te bezorgen toen de vier nieuwsgierige jongens polshoogte kwamen nemen. “Ik niet meneer” kwam uit drie monden, de vierde keek schuldbewust.


Om andere politieke partijen te verzekeren van een veilige doortocht in Waardhuizen vroeg ik of ze wat wilden bijverdienen. “Graag meneer”, was het antwoord. 

Vervolgens gingen ze met een pak folders van de VVD en een paar euro’s rijker enthousiast op weg naar de eerste brievenbus. Dus mochten we in Waardhuizen bovengemiddeld veel stemmen binnen halen op 3 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dan is dat dankzij onze sneeuwbalgooiers.

maandag 11 januari 2010

Woonwensen van Amstelveners centraal

Gisteravond was ik bij de nieuwjaarsreceptie van de PvdA Amstelveen in P60. Lijsttrekker Remco Pols van de PvdA kondigde aan dat hij samen met GroenLinks alle partijen wil uitnodigen voor een debat over woningbouw. 

Uiteraard ga ik namens de VVD graag in debat omdat veranderingen nodig zijn. Nu bouwen wij nog veel zogenaamde ‘sociale woningen’ in Amstelveen terwijl we er al circa 12000 hebben en het aantal Amstelveners dat daarvoor in aanmerking komt gestaag afneemt. 

Als je dan ook nog weet dat een sociale huurwoning aan huur hetzelfde kost in Amstelveen als in de Bijlmer dan zijn we vooral aan het bouwen voor de stadsvernieuwing in Amsterdam en de regio. Deze mensen wonen natuurlijk vaak liever in Amstelveen voor dezelfde huur als bijvoorbeeld in de Bijlmer. Als we hiermee doorgaan, dan kunnen we de hele stad wel volbouwen inclusief de polders.

 Daarbij komt dat onze jongeren die aan een eigen woning toe zijn achter in de rij staan omdat mensen uit de regio vaak voorrang krijgen. Dat moet veranderen en daarom hebben we een ander beleid nodig en een echte oplossing voor onze stad. 

Elke sociale woning kost ons als stad duizenden euro’s aan gederfde grondopbrengsten. Dit geld hebben we hard nodig voor het bouwen van goede schoolgebouwen, voor investeringen in sport en voor veiligheid zoals extra toezicht op straat.

Zijn wij nu tegen sociale woningbouw? Nee, er moeten voldoende woningen zijn voor mensen die daar recht op hebben. Die woningen hebben we in Amstelveen. Nu is het tijd om de woonwensen van de Amstelveners centraal te stellen.