zondag 17 oktober 2010

Ouders meer zeggenschap bij stichten school

Op één van mijn eerste dagen als wethouder werd ik geconfronteerd met een verzoek van Stichting Cosmicus te Rotterdam. Zij wilden hier een algemeen bijzondere basisschool stichten. Ik had niet het idee dat in Amstelveen veel behoefte aan zo’n school en heb namens B&W de aanvraag afgewezen op diverse gronden. Van Cosmicus hebben we sindsdien niets meer gehoord.



Gemeenten zijn verplicht een onderwijsinstelling te huisvesten als de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet. Volgens ons college en bijna de hele gemeenteraad (alleen de PvdA stemde tegen) is er geen behoefte aan zo’n school in Amstelveen, geen ouder heeft erom gevraagd. Daarbij kost het ook nog handenvol geld want we moeten zorgen voor huisvesting van de school.

Waarom dient zo’n bestuur in Rotterdam dan een aanvraag in? Het blijkt dat sommige schoolbesturen de vrijheid van onderwijs gebruiken om willekeurige aanvragen te doen in het land. Met andere woorden: schoolbesturen proberen in tal van gemeenten een school opgericht te krijgen, zonder dat er een duidelijke lokale behoefte is.

Namens collega-wethouders: Lodewijk Asscher(Amsterdam), J.E. Brand-Boom (Geldermalsen), U.M. Eurich (Aalsmeer), D. Fokkema, (Tytsjerksteradiel), Barbera Veltkamp (Ouder-Amstel) heb ik er deze week bij de Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) aangedrongen op een discussie over de huisvestingsplicht voor gemeenten van scholen.

We onderschrijven allemaal de vrijheid van onderwijs maar we hopen dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat er meer recht wordt gedaan aan de wensen van ouders. Overigens van de stichting Cosmicus uit Rotterdam heb ik niets meer gehoord sinds de afwijzing, beetje raar allemaal.

Zie voor het uitgebreide bericht inclusief update in 2020: HerbertRaat.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten