dinsdag 29 december 2015

Dank Mariska Eggerding!


FullSizeRender
Mariska Eggerding, Herbert Raat, Annelies Krak.

Na ruim 5 jaar gaat ‘mijn’ voorlichter Mariska Eggerding iets anders doen binnen de gemeente Amstelveen.  Ze heeft de afgelopen jaren hard en goed gewerkt, saai wilde het maar niet worden. We hebben lief en leed gedeeld samen met secretaresse Annelies. Bovendien is ze ook nog moeder geworden van een prachtige dochter.  Mariska succes met je nieuwe klus als projectadviseur en heel veel dank!
Dit bericht verscheen ook op: HerbertRaat.com

maandag 7 december 2015

Het cement van Amstelveen



2015-straatnamen-Herbert-Raat-825x510

Wat is het geheim van Amstelveen? De perfecte locatie in de Randstad, veel  hoofdkantoren zoals die van de KLM of dat je onder de rook van Amsterdam hier een huis met een tuintje kan kopen? Mijn antwoord: Amstelveners zijn ons geheim. Zij zijn het cement van onze gemeente.
Veel betrokken en mooie mensen heb ik de afgelopen jaren hier ontmoet sinds ons gezin van Amsterdam naar Amstelveen kwam. Een markante persoonlijkheid was bijvoorbeeld Henk Godthelp, jarenlang de hoofdredacteur van Het Amstelveens Nieuwsblad. Het is al weer twee jaar geleden dat hij is overleden.
Met Henk kreeg ik een hechte vriendschapsband. Vooral toen hij thuis kwam te zitten vanwege zijn ziekte.  Altijd kon je bij hem terecht voor advies, informatie en een goed glas wijn.
Nu gaan we de aankomende jaren nog een paar woonwijken ontwikkelen.  Een mooie gelegenheid om die straatnamen te vernoemen naar mensen, zoals Henk die in hun leven veel voor de stad hebben betekend. Daarom zou ik met de laatste stadsuitbreiding vooral Amstelveners willen eren die ons zijn ontvallen.dapicca
Gelukkig zijn ook collega’s Jeroen Brandes en Peter Bot enthousiast over het idee. Help ons mee, als u namen hebt van bijzondere Amstelveners, laat het weten. Mail naar: h.raat@amstelveen.nl
UPDATE 12 december 2015: Inmiddels heb ik ruim honderd mails gekregen met mogelijke namen, dank daarvoor. Heel veel mensen noemen Gabrielle Cevat. De politieagente werd in 2008 doodgeschoten in Amstelveen. Zij betaalde de hoogste prijs voor onze veiligheid. Ook andere namen zoals Sjoukje Dijkstra en Toon de Haas worden genoemd. In het nieuwe jaar ga ik samen met collega Jeroen Brandes alles op een rij zetten en komen we met een voorstel.

dinsdag 24 november 2015

Nieuwe toekomst voor Amstelveense bunker

FullSizeRender (1)
In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers een kleine bunker gebouwd aan de Wolfert Van Borsselenweg. De bunker is ook gebruikt als jongerencentrum, maar volgens overlevering was dat geen succes.
De bekende Amstelveense fotograaf Anko Stoffels vroeg me of hij de bunker mocht kopen van de gemeente. De bedoeling van hem is om hem in originele staat terug te brengen.
Elk kwartaal bezoeken onze burgemeester Mirjam van ‘t Veld en ik gemeentelijk vastgoed. Zo kwamen we vorige week ook bij de bunker.
Veel historische gebouwen zijn gesloopt in Amstelveen net als op veel andere plekken in Nederland. Zo werd er op 7 november 1963 in de Amstelveense gemeenteraad zelfs een voorstel besproken om het Oude Dorp maar helemaal af te breken en te vervangen door een kantoor en een nieuwbouwwijk. Het is er gelukkig net niet van gekomen.
Wij vinden, dat de bunker behouden moet blijven. Daarom gaan we aan de slag om de bunker een nieuwe (positieve) toekomst te geven als fotostudio, of galerie. Verkopen doen we niet, want onze historie doen we niet de verkoop.
Op de site van AmstelveenWeb.com staat de geschiedenis van de bunker beschreven.

dinsdag 27 oktober 2015

Amstelveen en asielzoekers

Het zijn moeilijke tijden voor gemeentebestuurders. Enerzijds wil je mensen in nood natuurlijk helpen, anderzijds kun je niet iedereen opvangen. Paul Scheffer heeft wijze woorden hierover gezegd. In Amstelveen gaan we 400 mensen opvangen. Een aantal dat past bij de omvang van onze stad. Vanochtend stond onderstaand artikel van journalist Ruben Koops in De Telegraaf.

Bewoners Jeanne de A’rclaan verdienen beter

IMG_3851

Vorige week ben ik op bezoek geweest bij bewoners van de Jeannne de D’arclaan. Hun flat uit 1966 kampt met achterstallig onderhoud. Ook in de gemeenteraad is aandacht gevraagd voor de situatie. Het was treurige toestand wat ik aantrof. Daarom ga ik deze week een beroep doen op wooncorporatie Eigen Haard om verbeteringen snel uit te voeren.
Als je voor de flat staat dan is al snel duidelijk dat het niet goed gaat. Ruiten die gebarsten zijn, de toegangsdeur heeft zijn beste tijd gehad en het ziet er verlopen uit. Samen met beleidsadviseur wonen Annemarieke Volkstedt word ik door bewoners Christi de Lange en Andre Kamstra rondgeleid.
IMG_3853 Binnen in de appartementen blijkt dat vooral de isolatie een groot probleem is. Andre Kamstra vertelde me dat hij de centrale verwarming niet meer gebruikt. Hij heeft elektrische kachels. Zo is het sneller warmer omdat de verwarming tegen de slecht geïsoleerde buitenmuren staat.
Het is niet allemaal negatief. De plek waar flat staat is echt Amstelveens met veel groen. En bij de entree hebben bewonners planten geplaatst om de boel een beetje op te vrolijken.
De opgave voor de komende collegeperiodes is dat onze woningvoorraad niet verslonst en dat eigenaren en corporaties, zoals Eigen Haard, investeren in de bestaande woningen. De grote opdracht is niet spectaculaire nieuwbouw, maar het opknappen en onderhouden van de bestaande wijken.
Wellicht minder opwindend voor wethouders of directeuren met ambities die ‘hun geurvlag willen achterlaten’ zoals Martin Sommer, politiek commentator van de Volkskrant, schreef op 4 oktober 2014. Maar van groot belang voor de toekomst van Amstelveen.

vrijdag 2 oktober 2015

A9: Zonde of zegen?

In ‘Dossier A9’ volgt en beschrijft AmstelveenZ de ontwikkelingen rond de verbreding van de snelweg. Deze maand staat er in het Magazine een terugblik in vogelvlucht onder de kop: A9 Zonde of zegen. Hieronder het artikel, de journalist is André Gerritsen. A9-Straks-825x510
AMSTELVEEN – Het is een van de grootste projecten uit de geschiedenis van Amstelveen: de toekomstige verbreding van Rijksweg A9. In ‘Dossier A9’ volgt en beschrijft AmstelveenZ de ontwikkelingen rond de veelbesproken verkeersader die dwars door de stad loopt en sinds jaar en dag voor discussies zorgt. In deze aflevering een terugblik in vogelvlucht op het proces tot nu toe.
Aanvankelijk had de eerste schop al in 2011 de grond in moeten gaan: de verouderde en ‘te smalle’ A9 zou over een lengte van bijna 2 kilometer volledig worden ondertunneld, zo besloot het college van B en W in 2007 onder aanvoering van oud-wethouder Remco Pols (PvdA).
Make Over
Zijn handtekening onder een contract met het Rijk zou niet alleen een ondertunneling, maar ook een megalomane make over van een immens deel van het centrumgebied van Amstelveen inhouden. Met zo’n drieduizend nieuwe woningen en vele tienduizenden vierkante meters nieuw kantooroppervlakte zou gemeente Amstelveen zeker 100 miljoen euro gaan verdienen aan het A9-project; evenveel als de ondertunneling zou kosten.
Verdienen
Als worst-case scenario gold in 2007 nog een opbrengst van ‘minimaal’ 80 miljoen euro, maar dan moest het wel heel raar lopen. Sterker, Amstelveen zou zeer vermoedelijk miljoenen aan de A9-ontwikkeling gaan verdienen. Maar het liep uiteindelijk inderdaad heel raar – en het werd nog gekker dan het worst case scenario. De handtekening was nog niet gezet of de crisis deed zijn intrede. De oplopende kantorenleegstand en de risico’s van financiële overschrijdingen baarden bestuurders en politici langzaamaan meer zorgen. Was het project een zonde of een zegen?
‘Als worst-case scenario gold in 2007 nog een opbrengst van ‘minimaal’ 80 miljoen euro’ Wethouder Herbert Raat (VVD, A9)
Bouwput
Prestige-ontwikkelingen als een zwevend nieuw hoofdkantoor van de KLM boven de tunnelmond of tientallen luxe torenflats aan de noordzijde van natuurlandschap De Poel bijvoorbeeld; de stad zou jarenlang in een ongekende bouwput veranderen, terwijl de financiële risico’s ongewis waren.
In de zomer van 2009 opperde de VVD in de Amstelveense politieke arena voor het eerst om de stekker uit A9-project te trekken. Het nieuws sloeg in als een bom, maar de liberale partij stond toen nog alleen in dat standpunt en al snel werden de rijen gesloten om toch door te gaan met het tunnelproject.
Toon
Maar de toon was gezet: de stellingname uit 2009 (stekker eruit) sudderde door en de crisis trok aan: de kantorenleegstand liep verder op, ontwikkelaars hielden de hand op de knip en de gemeentelijke reserves slonken ook nog naar een historisch dieptepunt.
In 2010 kwam VVD-wethouder Herbert Raat aan de macht als opvolger van Remco Pols. Direct nam de lobby om te stoppen met het mega-project grotere vormen aan. De liberale partij vreesde het failliet van Amstelveen; de opportunistische opbrengsten uit de glorietijd en de gedeelde verantwoordelijkheid voor financiële overschrijdingen waren serieuze kopzorgen.
Kruistocht
Wethouder Raat gooide in een ware kruistocht tegen het in zijn ogen té risicovolle ondertunnelinsgplan onder meer het miljoenen opsouperende A9-adviesbureau Boer & Croon (ofwel ‘the people in expensive suits’, aldus Raat) eruit en toog meerdere keren naar Den Haag (Ministerie) en Haarlem (Provincie) om te heronderhandelen over het omstreden contract.
Nieuwe variant
2015-a9-stadshart-keizerkarelweg-impressieEn in 2011 werd het contract van 100 miljoen daadwerkelijk opengebroken, maar het duurde uiteindelijk tot het najaar van 2013 eer de stekker daadwerkelijk uit het tunnelplan lag. Uiteindelijk ondertekenden begin 2014 alle betrokken partijen voor een geheel nieuwe variant: een verbrede en verdiepte A9 met geluidsschermen en twee overkappingen , in plaats van een tunnel.
Voor Amstelveen een slordige 60 miljoen euro goedkoper (de gemeente draagt nu ruim 38 miljoen euro bij, het Rijk 120 miljoen) en gemeentelijk risico op financiële overschrijding is uitgesloten. Maar ook tegenstanders roeren zich; zij zien vandaag de dag toch meer in een volledige tunnel en vrezen achteruitgang van de luchtkwaliteit.
Tekentafel
Al met al liggen de nieuwste plannen voor een verdiepte en verbrede A9 inmiddels op de tekentafel (2e fase ontwerpronde) en de verwachting is dat de eerste schop in 2020 daadwerkelijk de grond in gaat…
Dit artikel verscheen ook in AmstelveenZ Magazine No. 4 – september 2015

vrijdag 25 september 2015

Vinger aan de pols bij woonwagenkampen

Donderdag met burgemeester Mirjam van ‘t Veld weer op bezoek geweest bij de woonwagenkampen in Amstelveen. Een aantal jaren geleden bleek dat er een laffe bestuurscultuur was ontstaan. 
In 2011 werd duidelijk dat de handhaving te wensen over liet omdat ambtenaren mogelijk bedreigd waren. Deze ambtenaren kregen destijds onvoldoende steun van het toenmalig bestuur. Ook kwam naar boven dat woonwagenbewoners geen hondenbelasting en afvalstoffenheffing betaalden. We hebben toen meteen ingegrepen.
IMG_3687Belangrijk is dat de angstcultuur verdwenen is. Als ambtenaren bij het uitvoeren van hun werk problemen hebben, dan leggen ze dat op tafel leggen en lossen we het op.
De mensen op de kampen werken over het algemeen prima mee en dat is winst. Voor mij is het uitgangspunt dat we alle Amstelveners gelijk behandelen.
Om te zorgen dat het goed blijft gaan we af en toe kijken op de kampen, zo houden we ‘de vinger aan de pols’.

dinsdag 25 augustus 2015

In Amstelveen geen prijsvechters huishoudelijke hulp

In Amstelveen krijgen 1800 vooral oudere inwoners huishoudelijk hulp. In veel gemeenten wordt de hulp wegbezuinigd, maar niet hier. Het is belangrijk dat mensen hulp ontvangen. Een bijkomend voordeel is dat er wekelijks iemand over de vloer komt die kan zien of het goed gaat.

Het probleem bij de huishoudelijke hulp is dat er meestal op prijs gestuurd wordt, in plaats van op kwaliteit. Dat wil ik proberen te veranderen. Daarom gaan we de inkoop volgend jaar anders doen.

Bij de nieuwe inkoop voor volgend jaar hebben we een minimum tarief vastgesteld. Hierdoor kunnen aanbieders de hulp leveren en hun personeel netjes betalen. Kwaliteit is voor mij ook continuïteit. We proberen de goede werknemers voor Amstelveen te behouden en prijsvechters buiten de deur te houden.

Spreiden van risico’s 
Verder gaan wij wijkgericht inkopen. De tijden zijn wezenlijk veranderd. Het is vandaag de dag niet meer ondenkbaar dat ook grote partijen om kunnen vallen. Bij Welzorg hebben we gezien hoe het mis kan gaan. Zij waren de enige aanbieder van rolstoelen in Amstelveen. Zij hadden een mooie offerte geschreven, maar in de praktijk was het een zooitje. Door het risico nu te spreiden over meerdere aanbieders kunnen we als het onverhoopt misgaat snel ingrijpen.

Jammer vond ik een reactie van een zekere FRANS53, op de website van AmstelveenDichtbij. Hij stelt daar dat de ingeslagen weg zou leiden tot onrust en werkloosheid van medewerkers. Dit is echt onzin, het tegendeel is het geval: Amstelveen houdt juist de hulp bij het huishouden in stand én zorgt ervoor dat de huidige werknemers hun werk kunnen behouden. Er gaan geen arbeidsplaatsen verloren door deze aanbesteding. Mocht er een andere aanbieder uitkomen dan nemen zij het personeel over.

Communicatie met ‘klanten’ 
Om Amstelveners die huishoudelijke hulp krijgen zo goed mogelijk te informeren over de nieuwe inkoop hebben we hen een brief gestuurd. Dit doen we natuurlijk niet bij iedere aanbesteding maar in dit geval is het toch net even anders. Omdat velen van hen afhankelijk zijn van deze hulp is het goed de informatie uit eerste hand te verstrekken. We willen immers niet dat ze ongerust worden door onjuiste informatie van derden.
Dit bericht in: AmstelveenDichtbij.



zaterdag 11 juli 2015

Goede oplossing voor A9 in Amstelveen

Deze week heb ik reacties gestuurd aan brievenschrijvers in Het Parool en AmstelveenDichtbij. In de kranten kwamen de heren Taal, Modderman en van Heuvelen aan het woord. 

Zij willen het oude tunnelplan terug voor de rijksweg A9. In mijn brieven leg ik uit waarom dat onverstandig is.

Niet alleen is de tunnel onverstandig op financieel gebied. Het is ook onverstandig voor de leefbaarheid in Amstelveen. Dit komt omdat het verkeer binnenstedelijk sterk zal toenemen. De afslag bij het stadshart zou wegvallen vanwege de tunnel met alle gevolgen van dien. Hieronder het artikel in Het Parool en daaronder de tekst in AmstelveenDichtbij.


Reactie van VVD-wethouder Herbert Raat op ondertunnelingswens

Vorige week stuurden de heren Taal en Modderman een ingezonden brief naar AmstelveenDichtbij. Hierin pleitten zij wederom voor volledige ondertunneling en uitten zij hun zorgen over de gevolgen voor het leefklimaat als de A9 verbreed wordt. Graag geef ik aan hen en alle Amstelveners de laatste stand van zaken in het project en ga ik in op een aantal zaken die, mijn inziens, anders zijn dan zij schetsen.

Onbetaalbaar

In 2007 kwam Amstelveen met het Rijk overeen dat de verbreding van de A9 plaats zou vinden in een tunnel met een lengte van ca. 2 km.

Amstelveen zou hier vanuit de grondopbrengst van gebiedsontwikkeling € 100 miljoen aan bijdragen. De financiële onderbouwing was ook in de toenmalige hoogconjunctuur een luchtkasteel.

Zo zouden we 3.000 woningen (gelijk aan 67 extra Meandertorens, vooral gepland tussen de Meander en het oude KPMG) moeten bouwen en nog 200.000 m² kantoren (gelijk aan 5 extra KPMG-gebouwen). Er staat op dit 160.000 m² leeg, zoals het oude KPMG-gebouw.

Regelrechte kaalslag

Financiering van de tunnel zouden we alleen uit de algemene middelen kunnen betalen. De gevolgen daarvan zouden zeer negatief zijn voor Amstelveen en de Amstelveners. Dit zou betekenen dat een gemiddeld Amstelveens gezin € 5.000 euro moet mee betalen aan de A9. En het zou een regelrechte kaalslag betekenen voor zaken als onderwijs, sport en zorg. Omdat het tunnelplan een te zware hypotheek op onze gemeentebegroting geeft hebben we in 2011 het contract opengebroken.

VVD

De heren Taal en Modderman stellen, nu de economie aantrekt, dat het financieel wel haalbaar is om door te gaan met het tunnelplan. Het verwondert hen dat een gemeente waar de VVD nog het grootste is, zich als een angstige ondernemer zou gedragen. Als ondernemende VVD-er blijf ik mijn boerenverstand gebruiken. Dit betekent geen hoopvol boekhouden en rekenen op meevallers. Ook niet lukraak de belastingen verhogen maar een degelijk financieel beleid.

Te vaak hebben bestuurders, om iedereen tevreden te houden, een houding van “na mijn periode de zondvloed”. Dit doe ik niet. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen is het van belang dat we niet boven onze stand leven en rekeningen doorschuiven naar de toekomst.

Oude tunnelplan: extra verkeer door de wijken

Niet alleen financieel is het goed dat het oude tunnelplan van tafel is. Een belangrijk nadeel van het tunnelplan wordt hiermee voorkomen; namelijk dat de toe- en afritten naar en van de A9 bij het Stadshart zouden vervallen. Daarmee zou de bereikbaarheid van het Stadshart en van het westelijk deel van de gemeente sterk verslechteren.

Bovendien zou de verkeersdruk in de wijken fors toenemen met alle gevolgen van dien. Ook bedrijven zoals KLM, waar veel Amstelveners hun brood verdienen, zouden veel moeilijker bereikbaar worden.

40 miljoen in extra maatregelen

Wij hebben ons sterk gemaakt voor een alternatieve oplossing. Zo investeren we 40 miljoen euro in bovenwettelijke maatregelen. Als we niets zouden doen verbreedt het Rijk de A9 met slechts enorme geluidsschermen. Dit leidt tot verslechtering van de leefbaarheid en een ernstige ruimtelijke aantasting van de stad. Vorig jaar heb ik hiervoor een contract met minister Melanie Schultz ondertekend.

Minder geluidshinder en betere afscherming van fijnstof 

Nu komt de A9 in een volledig verdiepte ligging over 1.300 meter met twee overkappingen.
In tegenstelling tot wat Taal en Modderman schetsten in hun brief, leidt dit tot minder geluidshinder en betere afscherming van fijnstof.

Op grond van de jaarlijkse rapportages van het RIVM bestaat de verwachting dat de luchtverontreiniging bij verbreding van de A9 ruimschoots binnen de wettelijke normen zal blijven. Wij zien er scherp op toe dat deze normen worden nageleefd. Ook ter hoogte van de mondingen van de overkappingen.

De aankomende tijd zullen we Amstelveners via http://www.amstelveen.nl/A9, Dichtbij en andere kanalen op de hoogte houden van het project.

Met vriendelijke groet,
Herbert Raat (wethouder financiën en A9)

22-7-2015: Update: AmstelveenWeb en AmstelveenBlog.

zaterdag 4 juli 2015

Amstelveen aan de Amstel

Veel mensen denken dat de Amstelzijde bij Ouder- Amstel hoort. Maar nee, de horeca- en terrasstrip met restaurants als Paardenburg, Loetje en ‘t Deurtje is meer dan ooit: Amstelveen aan de Amstel. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om het gebied weer een nieuwe toekomst te geven.

In het juli nummer van AMSTELVEENZ geven gemeentesecretaris Rein Schurink en ik een toelichting op de veranderingen. Zo zijn de terrassen en steigers opgeknapt. Ook komen er 300 parkeerplaatsen aan de achterzijde.

De voorzijde wordt straks autoluw en bezoekers komen dan via de achterkant. Dit is ook veiliger voor het horecapersoneel die in de zomer vaak de weg moeten oversteken.

In totaal steekt de gemeente er € 3 miljoen in het hele project. Ook ondernemers investeren fors in dit mooie stukje historisch Amstelveen. In 2011 zijn we begonnen om met alle belanghebbende te spreken. Dus niet alleen de ondernemers, maar ook bewoners en eigenaren.

Toen we net begonnen waren veel mensen aan het klagen over elkaar. Bijvoorbeeld over ‘landjepik’ door een terras groter te maken dan afgesproken. Gelukkig is dit nu omgeslagen in samenwerking. Belangrijke man in het project is Rein Schurink, die wat mij betreft een huzarenstukje heeft afgeleverd.

Aangezien de grens tussen de gemeenten Ouder-Amstel en Amstelveen – al sinds de Middeleeuwen – door het midden van de Amstel loopt, valt de Amstelzijde onder Amstelveen. Er is tweemaal vanuit het gemeentehuis van Ouder-Amstel gepoogd om de Amstelzijde te annexeren, namelijk in 1882 en 1908, maar dat is (gelukkig) niet gelukt. De Amstelzijde is en blijft: Amstelveen aan de Amstel.


zondag 21 juni 2015

Principe

Deze week heb ik per brief aan accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) gevraagd om een ingediende rekening voor meerwerk in te trekken. De reden is, dat zij eerder en scherper hadden moeten toezien op het inkoopproces. 

Nu kwamen misstanden aan het licht door onze eigen gemeentelijke controller in plaats van PwC. Om dan vervolgens een rekening voor meerwerk te sturen, terwijl zij onvoldoende scherp gecontroleerd hebben, vind ik niet redelijk.

Telegraaf journalist Hans Vermaak schreef er in zijn column Tegenpool (17-6-2015) het volgende over:

Tegenpool 

Een pittige brief. Zo mag je het schrijven van de Amstelveense wethouder Herbert Raat aan een
gerenommeerd accountantskantoor wel noemen. We kennen de man omdat hij voor de VVD in de stadsdeelraad Westerpark zat en als ambtenaar werkte in de Stopera. Voordat hij tot het ambt van wethouder geroepen werd, was hij woordvoerder van de achtereenvolgende wethouders Irik, Oudkerk, Aboutaleb en Asscher.

Amstelveen was een tijdje geleden in het nieuws omdat het niet goed zat met de inkoop. Volgens de regels die de EU gedicteerd heeft, moeten diensten boven 200.000 euro en bouwprojecten van meer dan 5 miljoen Europees worden aanbesteed. De eigen accountants van de gemeente ontdekten onregelmatigheden bij die processen en lichtte het gemeentebestuur in.

Als wethouder Financiën eiste Raat een diepgaand onderzoek, wat tot nu toe één inkopende ambtenaar zijn baan heeft gekost. Een externe accountant, waar Amstelveen al jaren en jaren zaken mee doet, werd ingeschakeld om de boel op orde te krijgen.

De accountant, een grote naam in dat wereldje, kwam met een weinig zeggend advies en stuurde een rekening van 15.000 euro. Dat zat wethouder Raat niet lekker. Hij ging eens neuzen in oudere rapporten van de externe accountant en ontdekte dat er jaar op jaar niets werd gemeld over onregelmatigheden bij inkoop en aanbestedingen. Nogmaals: dat werd ontdekt door de eigen cijferman van de gemeente.

Raat schrijft: „Een pro actievere en scherpere houding van u ten aanzien van het inkoopproces had ons in staat gesteld eerder corrigerende maatregelen te nemen en daardoor wellicht gemeentelijke kosten, waaronder het door u gedeclareerde meerwerk van 15.000 euro te besparen. Ik zou het daarom passend vinden dat u het in rekening gestelde meerwerk intrekt.’ Inderdaad pittig.

Het gaat om het principe en niet om het geld. De gemeente Amstelveen zit er warmpjes bij. Vorig jaar was er een overschot van 12 miljoen op de rekening. Van de gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners heeft Amstelveen de laagste schuld per burger: EUR 528. Een Amsterdammer EUR 3760.

Zie ook over dit onderwerp: AmstelveenBlog, AmstelveenDichtbij.

dinsdag 2 juni 2015

Amstelveen laat niemand in de kou staan

In AmstelveenDichtbij stond vorige week een anonieme brief van een wijkverpleegkundige over de bureaucratisering van de zorg. 

Het is goed, dat er in Amstelveen mensen werken die zich hard maken voor anderen. Jammer was, dat er zaken in stonden die niet kloppen.

Zo wordt er gezegd dat een 93-jarige Amstelveense met alleen AOW meer dan 20 euro per uur eigen bijdrage moet betalen aan de huishoudelijke hulp. Dit is onjuist.

Hoe zit het wel?
Aan mensen met alleen AOW (zonder groot vermogen) en een indicatie voor huishoudelijke hulp wordt 19,40 euro per 4 weken eigen bijdrage gevraagd. Het maakt daarbij niet uit, of mensen nu twee of tien uur hulp nodig hebben. Stel dat je een indicatie hebt voor 2 uur huishoudelijk hulp per week, dan krijg je 8 uur hulp voor 19,40 euro per vier weken (nog geen 2,50 euro per uur). Als je vanwege een stapeling van eigen bijdragen in de knel komt kun je een extra vergoeding aanvragen. Kortom socialer dan sociaal.

Bijdrage naar vermogen
Amstelveen geeft ruim 5 miljoen euro uit aan huishoudelijke hulp. Bijna 2000 Amstelveners krijgen hiermee de hulp die ze nodig hebben. Aangezien het om een groot bedrag gaat is het belangrijk dat dit gemeenschapsgeld terecht komt bij inwoners die het echt nodig hebben. Het college en de gemeenteraad hebben dan ook besloten dat vanaf juli 2015 iedereen naar vermogen een eigen bijdrage betaalt.

Anders zouden de enigen die zelf moeten bijdragen aan hun hulp bij het huishouden steeds de mensen zijn die netjes pensioen hebben opgebouwd en altijd een appeltje voor de dorst hebben achtergehouden.

Degelijk financieel beleid
Verder stelt de anonieme briefschrijver, dat ik erin geslaagd ben om de bezuinigingen op de zorg te realiseren. Als wethouder van financiën voer ik in Amstelveen al jaren een degelijk financieel beleid, samen met onze coalitiepartners. Daar kun je natuurlijk over schamperen, maar het zorgt er wel voor dat wij de ruimte hebben om, ondanks de rijksbezuinigingen, 5 miljoen euro aan huishoudelijk hulp te besteden. Maar ook bijvoorbeeld € 85.000 bij te dragen aan de boodschappenplusbus van Brentano.

De bus biedt met de hulp en inzet van betrokken vrijwilligers, zelfstandig wonende ouderen begeleiding en vervoer naar winkels. Mensen worden opgehaald en na afloop weer thuisgebracht. Er gaan altijd twee begeleiders mee om te helpen. In de bus is plaats voor rollators.

Een voorziening die bij een stadsdeel van buurgemeente Amsterdam is wegbezuinigd. Binnenkort rijd ik weer een keer mee om de ervaringen van de mensen die gebruik maken van de bus uit eerste hand te horen.

Hulp voor mensen die het nodig hebben
Mocht u, net als onze anonieme briefschrijver, mensen tegenkomen waarvan u denkt, dat ze echt in de knel zitten stuur me dan een mailtje: h.raat@amstelveen.nl. In Amstelveen laten we mensen die het nodig hebben namelijk niet in de kou staan.

Update 17-6-2015: via AmstelveenDichtbij; Ook volgend jaar geld voor BoodschappenPlusBus.


woensdag 20 mei 2015

‘Een woning kopen is beter dan levenslang huur betalen’

Bron: AMSTELVEENZ over het niet levenslang afhankelijk  blijven van de woningbouwcorporatie – VVD-bestuurder Herbert Raat stelt dat de komende tien jaar in Amstelveen ruimte ontstaat om tussen de zeshonderd en elfhonderd Amstelveense huurwoningen te liberaliseren of te verkopen.

Volgens de liberale wethouder zit Amstelveen vooral ruim in z’n jasje als het gaat om sociale huurwoningen: ‘In Amstelveen zijn zo’n 13.300 ‘goedkope’ huurwoningen. Dat is 32 procent van het totaal aantal woningen in Amstelveen.
‘In 2013 werd 30 procent van de corporatiewoningen in Amstelveen bewoond door huishoudens met een hoger inkomen dan waar de sociale huur voor bedoeld is’.Uitgaande van het aantal huishoudens in Amstelveen met een inkomen onder de grens van € 34.911 zouden er binnen de gemeente circa 9300 sociale huurwoningen bij corporaties en particuliere verhuurders moeten zijn.’
Scheefwonen
In 2013 werd 30 procent van de corporatiewoningen in Amstelveen bewoond door huishoudens met een hoger inkomen dan waar de sociale huur voor bedoeld is. Een belangrijk landelijk instrument om dit zogenaamde scheefwonen aan te pakken is de invoering van de inkomensafhankelijke huurwoning. Naar verwachting neemt het effect van deze maatregel de komende jaren, wanneer de huur steeds verder oploopt, toe. Hierdoor komt uiteindelijk een eind aan de praktijk van het subsidiëren van huur voor mensen die dat niet nodig hebben.
Meer dure woningen
De belangrijkste opgave, vindt het college, is om te zorgen voor voldoende woningen in het dure en middeldure segment. ‘Dat is een voorwaarde om de doorstroming te stimuleren. Deze opgave is een belangrijk element in de Woonagenda van het college voor de komende jaren.’
Vrijkomende woningen in 2015
In 2015 komen naar verwachting zo’n 480 Amstelveense woningen in het sociale huursegment van de corporaties vrij. Naar verwachting gaan hiervan 180 woningen naar bijzondere doelgroepen, zoals sociaal/medisch urgenten en 300 woningen naar regulier woningzoekenden. Een derde hiervan wil de gemeente, onder het lokale label, toewijzen aan Amstelveners. Dit is het maximale wat wettelijk is toegestaan.
Voorrang
Het college van B en W wil Amstelveense woningzoekenden zoveel mogelijk voorrang geven in de eigen woonplaats. Om fricties in vraag en aanbod op de woningmarkt zo goed mogelijk het hoofd te bieden en voorrang te geven aan Amstelveners, brengt de gemeente Amstelveen dit jaar 100 woningen onder het lokale label.’ Dat staat ook vermeld in een antwoordbrief van het college van B&W op schriftelijke vragen van GroenLinks.
Populaire woonplaats
Amstelveen is volgens het college een populaire woonplaats:‘Jongeren die hier opgroeien willen hier graag blijven en ook bij mensen uit de regio is Amstelveen populair. Er zal dan ook altijd meer vraag zijn naar goedkope (sociale) huurwoningen.’
Zie ook: AmstelveenDichtbij, AmstelveenBlog, AmstelveenWeb.

Update 4-6-2015 presentatie nieuwe woonagenda: Zie AmstelveenWeb; AmstelveenBlog, AmstelveenDichtbij.

maandag 4 mei 2015

Uit de bijstand en aan de slag in Amstelveen

Dit jaar is de controle van de hondenbelasting in Amstelveen gedaan door mensen die in de bijstand zitten. Vandaag hebben we resultaten aan de gemeenteraad gestuurd

Vier deelnemers zijn gedurende het project begonnen met een opleiding, om hun kansen naar betaald werk te vergroten. Twee mensen hebben een betaalde baan gevonden en hebben nu geen uitkering meer. Een goed resultaat. Niet alleen voor de betrokken mensen, maar ook voor Amstelveen.

Iedere uitkering kost circa € 15.000 per jaar, dus dat sparen we uit voor andere zaken. Er zijn ruim 13.000 huizen gecontroleerd en we kwamen 232 honden tegen die niet aangemeld zijn. Dit levert de gemeente ongeveer € 14.000 op.
Toch is het allemaal niet vanzelfsprekend. Toen we begonnen met het project kwam de kritiek snel op gang.  ‘De gemeente bespaart geld, dat zal wel het werkelijke motief zijn‘, schamperde Piet van der Lende van de Amsterdamse bijstandsbond op RTV Amstelveen. Ook de SP deed een duit in het zakje op hun site met het bericht: Ondermijnt wethouder Raat het recht op arbeid.
2014-herbert raat hondencontrole bijstandGelukkig dachten de deelnemers er anders over. Zo vertelde William Anthony op de Amstelveense televisie dat hij het belangrijk vindt om mee te doen voor de werkervaring en om bezig te zijn. ‘Want of je nu kort of lang in de bijstand zit, een werkgever zal vragen wat heb je gedaan in de periode. Het is altijd beter om te zeggen ik heb meegewerkt bij de hondenbelasting dan ik heb thuis gezeten’, aldus Anthony.
In het verleden hebben we een extern bureau ingehuurd om de controles uit te voeren. Dat kostte de gemeente voor de hondencontroles meer dan 10.000 euro. Dus ja, we besparen er ook nog eens geld mee. Ook in Amstelveen moeten we kritisch zijn op de kosten. Het merendeel van het geld dat wij als gemeente krijgen wordt opgebracht door mensen die hard werken. Daar zuinig mee om gaan, wat is daar mis mee?
2015-herbert raat maaike veeningenDaarom hebben collega Maaike Veeningen en ik besloten om volgend jaar hiermee door te gaan. Woensdag bieden we alle deelnemers die de schouders er onder gezet hebben een drankje aan om hen te bedanken en het project af te sluiten.
Zie ook: AmstelveenDichtbij, Amstelveenweb.

dinsdag 14 april 2015

Vervallen panden in Amstelveen aangepakt

Soms gaat het snel. Vorige week had ik aangekondigd dat we eigenaren van vervallen panden gaan aanspreken op achterstallig onderhoud. Een paar dagen later, bleek via AMSTELVEENZ, dat de eigenaar van het vervallen pand aan de Amsterdamseweg een schilder opdracht had gegeven om aan de slag te gaan Wat mij betreft is dit een beginnetje.

Eigenaren die boel laten verlonzen, of het nu KPN,woningcorporaties of wie dan ook is, spreken we aan. Klasse vond ik dat KPN, twee jaar geleden, de handschoen oppakte en samen met ons een project startte. Gelukkig onderhouden de meeste eigenaren hun bezit goed in Amstelveen.

Overigens is KwikFit, die het pand huurt, ontevreden over het onderhoud. Een medewerker vertelde dat zij ook balen van de staat van het pand. Kwikfit schijnt het te willen kopen, maar de eigenaar wil niet verkopen. Hoe dan ook, verloedering accepteren we niet in Amstelveen.

UPDATE 29-4-2015 via AmstelveenDichtbij: Vergunning ingetrokken. Zie ook: AmstelveenBlog, AmstelveenWeb
.

donderdag 2 april 2015

Tweede overkapping A9 in Amstelveen

Amstelveen krijgt een overkapping van de A9 bij het Stadshart. Dit wordt de tweede overkapping naast die bij het Oude Dorp. Dit blijkt uit de ontwerpronde waar de afgelopen maanden door Rijkswaterstaat met de gemeente aan gewerkt heeft.

 De weg ter hoogte van het Stadshart zou eerst voor de helft afgeschermd zou zijn door horizontale schermen. Nu komt nu een volledige overkapping. Tussen het oude KPMG gebouw en het Buitenplein komt een nieuwe brug over de snelweg. Hiermee komt er een betere verbinding tussen Amstelveen Zuid en het Stadshart.

Ook bij het kruispunt met de Keizer Karelweg komt voor langzaam verkeer een brugverbinding. Dit is niet alleen veiliger voor fietsers en voetgangers het leidt ook tot een compacter kruispunt wat de verkeersafwikkeling ten goede komt. Zo blijven niet alleen het Stadshart maar ook de wijken Elsrijk en Keizer Karelpark goed bereikbaar.

Ook over de Van Hallweg zijn concretere afspraken gemaakt. Zoals aan de bewoners toegezegd heeft de gemeente er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen zoveel mogelijk groen te sparen. Dat is gelukt. Op het smalste punt blijft er een groenstrook van tenminste 5 meter. Al met al ben ik blij met deze uitkomsten voor Amstelveen.

We zijn er in geslaagd om voor bewoners en ondernemers extra kwaliteit toe te voegen zonder dat het de gemeente meer geld gaat kosten. Het nieuwe plan is er gekomen omdat we in 2011 een contact met het Rijk hebben opgebroken. Volgens dat contract uit 2007 zouden we € 100 miljoen euro betalen voor een tunnel omdat de weg verbreed wordt. De € 100 miljoen zou verdiend worden met het ontwikkelen 200 duizend vierkante meter kantoren en drieduizend woningen. Met het uitbreken van de crisis bleek dit een luchtkasteel.Vorig jaar heb ik samen met minister Melanie Schultz getekend voor een nieuw plan.

Er komt een verbreding van de A9, maar tegelijkertijd ook verdiept en op plekken overkapt. Amstelveen draagt maximaal 38 miljoen euro bij aan de uitvoering die plaatsvindt tussen 2020 en 2024. Het Rijk investeert 120 miljoen euro en is tegelijkertijd verantwoordelijk voor overschrijdingen.



Zie ook: AmstelveenWeb, Amstelveenblog.

Update 22 april 2015: AmstelveenDichtbij, Amstelveenblog, Amstelveenweb.

woensdag 25 maart 2015

Veiligheid niet ondergeschikt aan privacy

Begin dit jaar ging een flat aan de Logger in vlammen op. De bewoonster, een demente mevrouw kwam bij de brand om. Omringende woningen liepen veel roet- en waterschade op. Na de brand hebben we een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de hulpverlening rond het slachtoffer. Gisteren hebben we de uitkomsten van het rapport aan de gemeenteraad gestuurd. 

Hieruit kwam naar voren dat er geen integrale dossiervorming tussen de verschillende hulpverleners was. Zorgverleners hebben ‘los van elkaar’, hun werk goed uitgevoerd, maar omdat informatie niet gedeeld werd was niemand zich bewust van de problematiek. Opvallend is ook dat er geen integrale veiligheidscheck is gedaan naar brandveiligheid aangezien het slachtoffer fors rookte en dement was.

GGZ  inGeest zegt in het rapport dat de gemeente in het zorgproces geen belanghebbende zou zijn. Onzin natuurlijk, iedere gemeente heeft verantwoordelijkheid voor haar kwetsbare inwoners. Om situaties zoals bij de Logger te voorkomen moet het roer om. Delen van informatie moet het uitgangspunt zijn. Voor mij mag individuele privacy mag niet koste gaan van collectieve veiligheid. Bij het aangaan van nieuwe contracten met zorgaanbieders zal dit in Amstelveen een belangrijk uitgangspunt zijn. Zie ook: Het Parool, AmstelveenBlog, AmstelveenDichtbij, RTV NH, Amstelveen. UPDATE 31-3-2015; Uitkomst gesprek met GGZ inGeest; en AmstelveenBlog;

woensdag 4 maart 2015

OZB in Amstelveen 13,5 % onder het landelijk gemiddelde

In Amstelveen stijgt de gemiddelde Onroerend zaakbelasting (OZB) met 1,7% in 2015. Landelijk stijgt de OZB met 3,4%.  

De gemiddelde OZB stijgt in Amstelveen van €238,47 naar €242,55. Dit is 13,5 % minder dan het landelijk gemiddelde van €280,55. Dit blijkt uit jaarlijkseafgelopen jaren is het niet toevallig dat we goed uit het onderzoek komen. 

Voor ons is de OZB geen ‘melkkoe’ zoals bijvoorbeeld in de gemeenten Muiden, Boekel en Oirschot. Ook in Den Haag lijkt lastenverhogingen vaak de norm te zijn. In Amstelveen doen we het anders. We kijken scherp en kritisch naar alle uitgaven. Politiek vaak lastig, maar wel noodzakelijk. Inwoners en bedrijven hebben het in deze lastige economische tijd al moeilijk genoeg.

Zie ook: AmstelveenWeb, AmstelveenBlog.

zondag 15 februari 2015

Zorgen over KLM, te weinig urgentie in Den Haag

In Amstelveen maken we onze grote zorgen over de KLM. Ook onze collega’s in de regio zoals Paul Slettenhaar, Achmed Baadoud en Kajsa Ollongren houden hun hart vast. De vraag is, of het Air France lukt om de KLM verder in te lijven. Op 18 februari is daar een belangrijke vergadering over. Als KLM verder wordt uitgekleed door de Fransen, dan kost ons dat duizenden banen. Niet alleen in Amstelveen, maar in de hele regio. Vandaag in de Telegraaf onderstaand artikel van journalist Ruben Koops over de situatie.

Van staatssecretaris Wilma Mansveld merken we op dit moment te weinig urgentie om ons nationale belang te verdedigen. Daarbij komt, dat ze in Frankrijk niet onder de indruk zijn van een staatssecretaris.

Daarom heb ik al eerder heb ik gepleit om van KLM een ‘chefsache’ te maken. Onze VVD-premier Mark Rutte zou het onderwerp moeten oppakkenAls we vanwege de Franse economische politiek de KLM, en op termijn de positie van Schiphol, verliezen dan is dat slecht voor heel Nederland. 

Zie ook: AmstelveenDichtbij, en AmstelveenWeb.

donderdag 12 februari 2015

Meevaller van 51 mille uit IJsland

Over twee onderwerpen had ik slapeloze nachten toen ik in 2010 wethouder werd in Amstelveen. De verloren € 15 miljoen bij Landsbanki in IJsland en de tunnel van € 100 miljoen  voor de A9 (betaald door grondopbrengsten). Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en de miljoenen uit IJsland zijn gelukkig terug. Ook is het contract voor de A9  aangepastVandaag kwam er ook nog eens  een meevaller uit IJsland.
Vijf  jaar geleden had ik het nooit voor mogelijk gehouden dat het allemaal zo positief zou aflopen. De les voor mij is dat we in Amstelveen ons ‘boerenverstand’ moeten gebruiken en ons niet gek laten maken door mensen die gouden bergen beloven. De nieuwssite AmstelveenBlog (journalist Johan Bos) schreef er onderstaand bericht over.
Amstelveenblog: Ook een restant van de rente, waarop de gemeente te niet meer had gerekend, is nu uit IJsland binnen. Het gaat om een bedrag in IJslandse kronen, ter waarde van € 51.000. Ongeveer een dergelijk bedrag aan kronen heeft Amstelveen nog tegoed, maar – evenmin als op het vandaag uitgekeerde bedrag – rekent financieel wethouder Herbert Raat daar niet al te stevig op.
2010-herbert raat-wethouder-De nu uitgekeerde som is ongeveer de helft van € 100.000 euro aan kronen, die door IJsland was geblokkeerd. Het land blokkeerde kronen op grote schaal, om al te scherpe devaluatie van die munteenheid te voorkomen. Samen met andere overheden in de zogenoemde Noord-Holland groep heeft Amstelveen nu via een veiling een deel van dat geblokkeerde geld kunnen verkopen en daarvoor euro’s ontvangen. De blokkade door de IJslandse centrale bank is overigens nog niet opgeheven, maar de veiling bood uitkomst. Raat spreekt van een meevaller.
Eerder incasseerde de gemeente de hoofdsom van 14,9 miljoen euro, plus 536.000 euro rente, waar overigens vier ton aan advocatenkosten tegenover stonden. Dat was exclusief een van € 100.00 aan kronen. Die zou ooit beschikbaar konen als de bank de restricties voor uitbetalen van kronen in vreemde valuta zou loslaten.

“Wij rekenen daar voorlopig nog maar matig op”, zegt Raat. “Maar we kozen er steeds voor de nog in IJsland uitstaande gelden, zo snel mogelijk te incasseren.
Er is een voor dit moment reële wisselkoers gerealiseerd. Graag had ik alle kronen verkocht maar dit is niet geaccepteerd omdat er teveel kronen gelijktijdig werden aangeboden. De binnengehaalde 51.000 euro is boekhoudkundig gezien een meevaller en zal volgens afspraken met de gemeenteraad teruggaan naar de algemene reserve.” 
Nederlandse overheden, waaronder Amstelveen, stalden in 2008 miljoenen bij Icesave, de internetbank van Landsbanki. Toen die failliet ging, leek Amstelveen voor € 14,9 miljoen (exclusief rente)  de dupe te worden.  Uit de boedel kreeg de gemeente dat bedrag terug.