zaterdag 11 juli 2015

Goede oplossing voor A9 in Amstelveen

Deze week heb ik reacties gestuurd aan brievenschrijvers in Het Parool en AmstelveenDichtbij. In de kranten kwamen de heren Taal, Modderman en van Heuvelen aan het woord. 

Zij willen het oude tunnelplan terug voor de rijksweg A9. In mijn brieven leg ik uit waarom dat onverstandig is.

Niet alleen is de tunnel onverstandig op financieel gebied. Het is ook onverstandig voor de leefbaarheid in Amstelveen. Dit komt omdat het verkeer binnenstedelijk sterk zal toenemen. De afslag bij het stadshart zou wegvallen vanwege de tunnel met alle gevolgen van dien. Hieronder het artikel in Het Parool en daaronder de tekst in AmstelveenDichtbij.


Reactie van VVD-wethouder Herbert Raat op ondertunnelingswens

Vorige week stuurden de heren Taal en Modderman een ingezonden brief naar AmstelveenDichtbij. Hierin pleitten zij wederom voor volledige ondertunneling en uitten zij hun zorgen over de gevolgen voor het leefklimaat als de A9 verbreed wordt. Graag geef ik aan hen en alle Amstelveners de laatste stand van zaken in het project en ga ik in op een aantal zaken die, mijn inziens, anders zijn dan zij schetsen.

Onbetaalbaar

In 2007 kwam Amstelveen met het Rijk overeen dat de verbreding van de A9 plaats zou vinden in een tunnel met een lengte van ca. 2 km.

Amstelveen zou hier vanuit de grondopbrengst van gebiedsontwikkeling € 100 miljoen aan bijdragen. De financiële onderbouwing was ook in de toenmalige hoogconjunctuur een luchtkasteel.

Zo zouden we 3.000 woningen (gelijk aan 67 extra Meandertorens, vooral gepland tussen de Meander en het oude KPMG) moeten bouwen en nog 200.000 m² kantoren (gelijk aan 5 extra KPMG-gebouwen). Er staat op dit 160.000 m² leeg, zoals het oude KPMG-gebouw.

Regelrechte kaalslag

Financiering van de tunnel zouden we alleen uit de algemene middelen kunnen betalen. De gevolgen daarvan zouden zeer negatief zijn voor Amstelveen en de Amstelveners. Dit zou betekenen dat een gemiddeld Amstelveens gezin € 5.000 euro moet mee betalen aan de A9. En het zou een regelrechte kaalslag betekenen voor zaken als onderwijs, sport en zorg. Omdat het tunnelplan een te zware hypotheek op onze gemeentebegroting geeft hebben we in 2011 het contract opengebroken.

VVD

De heren Taal en Modderman stellen, nu de economie aantrekt, dat het financieel wel haalbaar is om door te gaan met het tunnelplan. Het verwondert hen dat een gemeente waar de VVD nog het grootste is, zich als een angstige ondernemer zou gedragen. Als ondernemende VVD-er blijf ik mijn boerenverstand gebruiken. Dit betekent geen hoopvol boekhouden en rekenen op meevallers. Ook niet lukraak de belastingen verhogen maar een degelijk financieel beleid.

Te vaak hebben bestuurders, om iedereen tevreden te houden, een houding van “na mijn periode de zondvloed”. Dit doe ik niet. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen is het van belang dat we niet boven onze stand leven en rekeningen doorschuiven naar de toekomst.

Oude tunnelplan: extra verkeer door de wijken

Niet alleen financieel is het goed dat het oude tunnelplan van tafel is. Een belangrijk nadeel van het tunnelplan wordt hiermee voorkomen; namelijk dat de toe- en afritten naar en van de A9 bij het Stadshart zouden vervallen. Daarmee zou de bereikbaarheid van het Stadshart en van het westelijk deel van de gemeente sterk verslechteren.

Bovendien zou de verkeersdruk in de wijken fors toenemen met alle gevolgen van dien. Ook bedrijven zoals KLM, waar veel Amstelveners hun brood verdienen, zouden veel moeilijker bereikbaar worden.

40 miljoen in extra maatregelen

Wij hebben ons sterk gemaakt voor een alternatieve oplossing. Zo investeren we 40 miljoen euro in bovenwettelijke maatregelen. Als we niets zouden doen verbreedt het Rijk de A9 met slechts enorme geluidsschermen. Dit leidt tot verslechtering van de leefbaarheid en een ernstige ruimtelijke aantasting van de stad. Vorig jaar heb ik hiervoor een contract met minister Melanie Schultz ondertekend.

Minder geluidshinder en betere afscherming van fijnstof 

Nu komt de A9 in een volledig verdiepte ligging over 1.300 meter met twee overkappingen.
In tegenstelling tot wat Taal en Modderman schetsten in hun brief, leidt dit tot minder geluidshinder en betere afscherming van fijnstof.

Op grond van de jaarlijkse rapportages van het RIVM bestaat de verwachting dat de luchtverontreiniging bij verbreding van de A9 ruimschoots binnen de wettelijke normen zal blijven. Wij zien er scherp op toe dat deze normen worden nageleefd. Ook ter hoogte van de mondingen van de overkappingen.

De aankomende tijd zullen we Amstelveners via http://www.amstelveen.nl/A9, Dichtbij en andere kanalen op de hoogte houden van het project.

Met vriendelijke groet,
Herbert Raat (wethouder financiën en A9)

22-7-2015: Update: AmstelveenWeb en AmstelveenBlog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten