donderdag 12 februari 2015

Meevaller van 51 mille uit IJsland

Over twee onderwerpen had ik slapeloze nachten toen ik in 2010 wethouder werd in Amstelveen. De verloren € 15 miljoen bij Landsbanki in IJsland en de tunnel van € 100 miljoen  voor de A9 (betaald door grondopbrengsten). Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder en de miljoenen uit IJsland zijn gelukkig terug. Ook is het contract voor de A9  aangepastVandaag kwam er ook nog eens  een meevaller uit IJsland.
Vijf  jaar geleden had ik het nooit voor mogelijk gehouden dat het allemaal zo positief zou aflopen. De les voor mij is dat we in Amstelveen ons ‘boerenverstand’ moeten gebruiken en ons niet gek laten maken door mensen die gouden bergen beloven. De nieuwssite AmstelveenBlog (journalist Johan Bos) schreef er onderstaand bericht over.
Amstelveenblog: Ook een restant van de rente, waarop de gemeente te niet meer had gerekend, is nu uit IJsland binnen. Het gaat om een bedrag in IJslandse kronen, ter waarde van € 51.000. Ongeveer een dergelijk bedrag aan kronen heeft Amstelveen nog tegoed, maar – evenmin als op het vandaag uitgekeerde bedrag – rekent financieel wethouder Herbert Raat daar niet al te stevig op.
2010-herbert raat-wethouder-De nu uitgekeerde som is ongeveer de helft van € 100.000 euro aan kronen, die door IJsland was geblokkeerd. Het land blokkeerde kronen op grote schaal, om al te scherpe devaluatie van die munteenheid te voorkomen. Samen met andere overheden in de zogenoemde Noord-Holland groep heeft Amstelveen nu via een veiling een deel van dat geblokkeerde geld kunnen verkopen en daarvoor euro’s ontvangen. De blokkade door de IJslandse centrale bank is overigens nog niet opgeheven, maar de veiling bood uitkomst. Raat spreekt van een meevaller.
Eerder incasseerde de gemeente de hoofdsom van 14,9 miljoen euro, plus 536.000 euro rente, waar overigens vier ton aan advocatenkosten tegenover stonden. Dat was exclusief een van € 100.00 aan kronen. Die zou ooit beschikbaar konen als de bank de restricties voor uitbetalen van kronen in vreemde valuta zou loslaten.

“Wij rekenen daar voorlopig nog maar matig op”, zegt Raat. “Maar we kozen er steeds voor de nog in IJsland uitstaande gelden, zo snel mogelijk te incasseren.
Er is een voor dit moment reële wisselkoers gerealiseerd. Graag had ik alle kronen verkocht maar dit is niet geaccepteerd omdat er teveel kronen gelijktijdig werden aangeboden. De binnengehaalde 51.000 euro is boekhoudkundig gezien een meevaller en zal volgens afspraken met de gemeenteraad teruggaan naar de algemene reserve.” 
Nederlandse overheden, waaronder Amstelveen, stalden in 2008 miljoenen bij Icesave, de internetbank van Landsbanki. Toen die failliet ging, leek Amstelveen voor € 14,9 miljoen (exclusief rente)  de dupe te worden.  Uit de boedel kreeg de gemeente dat bedrag terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten