zondag 27 januari 2019

De Turftrapster terug in het Oude Dorp

2019-Anne Leegstra, burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat
Vrijdag heb ik samen met schilder Onne Leegstra en burgemeester Bas Eenhoorn het Amstelveense beeld, ‘DeTurfstrapster’, herplaatst voor het oude Station in het Oude Dorp. Vorig jaar is het beeld, het symbool van onze gemeente, omver gereden. 

Prominente plek
Het bronzen beeld De Turftrapster werd in 1979 gemaakt door kunstenaar Pieter De Monchy. Het beeld verdient een prominente plek. Net zoals de kunst en cultuur een prominenter plek moet krijgen in onze stad.

Aan de slag 
Zo krijgt het museum Jan van der Togt extra ondersteuning. Daarbij onderzoeken we nu wat het kost om de voormalige oude school naast de Dorpskerk geschikt te maken voor cultuureducatie. Ook zijn we aan de slag om een digitale Amstelveense cultuuragenda te maken. Op deze manier kan iedereen makkelijk zien wat er te doen is op cultureel gebied.

Breed gedragen
Gelukkig wordt kunst en cultuur in de gemeenteraad en het college van B&W breed gedragen. Zo waren Stieneke Kruier (GroenLinks), Anne-Mieke van der Veth (D66), Esther Veenboer (PvdA), Hans Bulsing (VVD), Bas Zwart (VVD) en mijn collega wethouder Floor Gordon (D66) met haar kinderen aanwezig.

Frisse blik
Ons college wil de de culturele instellingen betrekken bij nieuw beleid, maar ook dat er met een onafhankelijke blik van buiten de lokale Amstelveense culturele sector wordt gekeken. Daarom hebben we nu een kunstraad (de AAC). Zij hebben de opdracht om met een frisse blik van buiten naar de lokale culturele sector te kijken en adviseren.

De AAC is per 1 januari 2019 ingesteld en bestaat vooralsnog uit vier personen. De leden De leden zijn: Frans van der Avert, algemeen directeur van citymarketingorganisatie Amsterdam Marketing en vanaf 1 maart 2019 directeur van het Made by Holland-concept voor Paleis Soestdijk, Cathelijne Broers, directeur van Hermitage Amsterdam en De Nieuwe Kerk, Harry van der Bergh, kunstverzamelaar en oud PvdA-raadslid in Amstelveen, en James Leyer, eigenaar van een management adviesbureau en voorzitter bij diverse culturele instellingen.

Amstelveengevoel
Met ons nieuwe cultuurbeleid richten we ons niet in de eerste plaats op toeristen uit Amsterdam, maar op onze eigen inwoners en geïnteresseerden uit de regio. Ons aanbod moet kwalitatief zo goed zijn, dat zij vaker voor Amstelveen kiezen. Dat is goed voor onze culturele en economische ontwikkeling, maar ook voor het Amstelveengevoel.

Zie voor het uitgebreide bericht: HerbertRaat.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten