donderdag 24 augustus 2017

Geen uitverkoop aandelen Eneco


De college’s van B&W in Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hebben aangegeven dat zij hun aandelen Eneco willen verkopen. Wij in Amstelveen niet. Het bedrijf is nu nog in handen van 53 gemeenten. 

In 2009 was er ook al sprake van verkoop, ik vond dat toen geen goed idee. Nu nog steeds niet. Eneco is dit jaar gesplitst in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf. Met de verkoop van de aandelen kan de duurzame koers die onder leiding van Eneco topman Jeroen de Haas ingezette koers in gevaar komen.


Publieke belangen
Energie is strategisch van belang voor Nederland. Eneco is één van de weinige bedrijven die de energietransitie gaat overleven omdat ze echt een duurzame visie hebben. Zo worden we minder afhankelijk van anderen voor onze energie. De transitie is van belang voor een duurzame toekomst.

Daarom zijn er ook een publiek belangen om de aandelen te houden. Prof. dr. ir Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit deed zaterdag in het Algemeen Dagblad ‘een duit in het zakje’. ‘Denk nog een goed na gemeenten voordat je de aandelen gaat cashen. Eneco verkopen aan de hoogste bieder helpt de energietransitie niet’, aldus de professor.

Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een buitenlandse partij die Eneco gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen. Daarom is Jan Willem Zwang zelfs een crowdfunding actie gestart om Eneco in publieke handen te houden.

Uitverkoop 
De actie vind ik ontzettend goed. Toch is raar, de aandelen zijn nu in al in publieke handen bij de gemeenten. Hopelijk komen gemeenteraden in Rotterdam, Den Haag en andere steden in actie. Zij hebben de sleutel in handen. Door hun college’s te dwingen om de aandelen, net als Amstelveen, niet in de uitverkoop te doen.
Zie voor het oorspronkelijke bericht: HerbertRaat.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten