zondag 24 juli 2016

Extra aandacht voor historie Amstelveen


Wij gaan 7000 historische Amstelveense foto’s voor iedereen toegankelijk maken. De foto’s komen in een beeldbank waardoor iedereen kosteloos er van kan genieten. De beeldbank gaat in februari 2017 online. De foto’s, veelal gemaakt door medewerkers van de toenmalige afdeling Dienst Cultuur liggen opgeslagen in de kelder van het Raadhuis. 

Stefan Tóth van Stichting Amstelveenweb.com heeft ze gedigitaliseerd en de Vereniging Historisch Amstelveen heeft de bestanden voorzien van beschrijvingen. Het zijn foto’s niet alleen van na de oorlog, maar ook van veel langer geleden toen Amstelveen nog Nieuwer-Amstel was. Voor mij is dit een begin om onze Amstelveen historie nog beter te behouden en vast te leggen.


Gelukkig hebben we goede partners als de Vereniging Historisch Amstelveen en AmstelveenWeb.com. Een oproep heb ik gedaan aan Amstelveners om zicht te melden als zij ook collecties hebben die in de beeldbank kunnen. Het leuke is dat de eerste persoon zich zondagmiddag al gemeld heeft.
Stefan Toth en Herbert Raat
Ook hebben we aan de aan schrijvers mevrouw van Munster en de heer van Schaik (leden van Vereniging Historisch Amstelveen) gevraagd om het boek, ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’, dat de Amstelveense geschiedenis vertelt tot de jaren ’90, opnieuw uit te brengen, aangevuld met historie van de laatste twintig jaar. Zij geven aan zich hier het aankomende jaar voor in te willen zetten en het boek nieuw leven in te blazen. Fantastisch, dank daarvoor.

Tweede wereldoorlog 
De geschiedenis van Amstelveen in de tweede wereldoorlog is, op verzoek van toenmalig burgemeester Otto van Diepen, in 1989 vastgelegd door Tini Visser met het boek ‘Jaren van verduistering’. Tini Visser werkte op de afdeling Voorlichting bij de gemeente Amstelveen. Haar boek is niet meer te krijgen. Een exemplaar heb ik gekregen van collega wethouder Jeroen Brandes.

Het is bijzonder boek met veel informatie over die tijd. Plekken waar ik voorheen voorbij liep bekijk ik nu met andere ogen. Een nieuwe druk maakt het boek opnieuw toegankelijk voor Amstelveners. Daarom hebben we contact gezocht met de uitgeverij van het boek. De uitgever Walburgpers en wij zijn op zoek naar nabestaanden van de schrijfster en hopen, dat zij zich melden.

Voor het oorspronkelijke bericht zie: HerbertRaat.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten