dinsdag 24 september 2013

Een betere A9 voor Amstelveen


De kogel is door de kerk. Na twee jaar onderhandelen ligt er nu een ander voorstel bij de gemeenteraad. Het oude contract van € 100 miljoen euro voor een tunnel is van de baan. En daarmee ook de extra risico’s als het project uit de hand zou lopen of de grondopbrengsten tegen zouden vallen. Gelukkig hebben we een goede oplossing kunnen vinden voor minder geld. Amstelveen blijft Amstelveen, en de A9 wordt in de toekomst een betere A9.

Het besluit om de A9 te verbreden is niet onze keuze, maar die van het Rijk. Nu het tunnelplan een luchtkasteel bleek, bleven grofweg twee mogelijkheden over. Of we deden niets, en de snelweg zou verbreed wordt met metershoge geluidsschermen erlangs. Of we leggen de A9 dieper aan en onderhandelen met het Rijk over extra maatregelen om er een schone en stillere snelweg van te maken. Zo komt er een overkapping bij het Oude Dorp. Ook is afgesproken dat de geluidshinder voor alle woningen langs de A9 af moet nemen.

Bij de Meander ligt de weg 6 meter onder het maaiveld, en komen er wat mij betreft liggende geluidsschermen met een groen dak waar je over heen kunt kijken. Voor dat pakket aan maatregelen legt Amstelveen € 38 miljoen op tafel. Last but not least, als er bij het nieuwe plan toch tegenvallers zouden ontstaan, dan zijn de kosten niet voor Amstelveen maar voor het Rijk. Dat geeft ons ook naar de toekomst toe de zekerheid dat we niet voor verrassingen komen te staan.

Geen Noord/Zuidlijn in Amstelveen dus, maar gewoon een betere snelweg die stiller en schoner is voor alle Amstelveners. En dat scheelt ons ook nog eens tientallen miljoenen euro’s die we dan liever zou steken in onze sportvelden, scholen en de goede zorg voor onze ouderen.

Zie ook: De Telegraaf; AmstelveenBlog; RTV-Noord-Holland; AmstelveenDichtbij; Het Parool; AD; Rijkswaterstaat; 2013-Nieuwsblad 25 sep 2013 A9 P1; 2013-Nieuwsblad 25 sep 2013 A9 P3;
Reconstructie in: De Volkskrant.

)
Update: 10 maart 2014. Minister Melanie Schultz in Amstelveen om de laatste handtekening te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten