zondag 19 oktober 2008

Verdient Rotterdam Ahmed Aboutaleb?

Ahmed Aboutaleb is voorgedragen als burgemeester voor Rotterdam. Goed nieuws voor de stad en voor Nederland. Aboutaleb is een goede bestuurder met lef. Sinds zijn komst naar Nederland, als kind van een gastarbeider heeft hij zich door hard werken hogerop gewerkt.

Een succesverhaal, toch zegt PVV-leider Geert Wilders dat Aboutaleb vanwege zijn Marokkaanse afkomst beter in Rabat burgemeester kan worden. Tja, GeenStijl heeft gelijk: hebben we eindelijk eens een Marokkaan die het ver heeft geschopt, is het weer niet goed.

Ook fractievoorzitter Sörensen van Leefbaar Rotterdam heeft kritiek en vindt het onverteerbaar dat Aboutaleb zowel een Marokkaans als een Nederlands paspoort heeft. Dat Aboutaleb daar niets aan kan doen maakt hem niet uit. Zo wordt het hier in Nederland nog erger dan in India met hun Kastensysteem, niet wat je doet is relevant maar je afkomst. Voor mij als liberaal onverteerbaar, de vraag is: verdient Rotterdam Aboutaleb eigenlijk wel?

Nederlands of Berbers

Als ambtenaar van de gemeente Amsterdam heb ik als woordvoerder gewerkt voor Aboutaleb tijdens zijn wethouderschap. Samen met zijn assistent Jeroen van Berkel waren we een hecht team in moeilijke jaren. De eerste opdracht die ik van hem kreeg was toen een moskee in Oud-West boeken verkocht waarin stond dat homo’s van een hoog gebouw gegooid moeten worden. Aboutaleb was woedend en nam meteen stelling.

Ook in een besloten bijeenkomst met de burgemeester kreeg de moskee de wind van voren. Ouders die bij hem klaagden dat hun kind geen bijstandsuitkering kreeg van de Sociale Dienst werd duidelijk uitgelegd, in het Nederlands of Berbers, dat jongeren naar school of aan de slag moesten in plaats van te zeuren. Aan de andere kant vroeg hij werkgevers om jongeren een kans te geven.

Liberaal land

Nu blijkt uit een enquete van Maurice de Hond dat 45% van de Nederlanders positief is over de voordracht van Aboutaleb en 28% het niets vindt omdat hij een dubbele nationaliteit heeft. Als de mening van deze 28% van de Nederlanders de norm wordt dan kunnen we het wel vergeten met de integratie. Hard werken wordt niet beloond en het liberale karakter van ons land is aan gort.

Daarom moeten wij als VVD, en onze partijleider Mark Rutte in het bijzonder stelling nemen en afstand nemen van de PVV. Voor ons als VVD is wat een persoon doet het belangrijkste en niet zijn afkomst zoals bij Geert Wilders. Dit is het kenmerkende verschil tussen enerzijds de VVD en anderzijds de PVV en Sörensen die Aboutaleb niet verdienen. In Rotterdam, Amstelveen en overal in Nederland moeten we mensen beoordelen op wat ze doen, niet op hun afkomst, hun geaardheid of achtergrond.

De uitdaging is dat iedereen die past bij onze liberale filosofie van hard werken, niet zeuren en zelf verantwoordelijkheid nemen bij de VVD zit. Daarom zal de volgende Aboutaleb niet bij de PvdA de ruimte moeten krijgen maar bij de VVD.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten