dinsdag 4 november 2008

Mentaliteit in Amstelveens Raadhuis moet anders

Deze week beschreef de familie Dubbelman in het Amstelveens Nieuwsblad de bureaucratische martelgang om een invalidenparkeerkaart te verlengen. Hoewel bij hun vader eerder Parkinson was geconstateerd moest er toch een nieuw onderzoek voor een nieuwe indicatiestelling komen.

Een simpel telefoontje naar de huisarts om dat papier af te geven kon niet volgens de regels. Vervolgens moest de zieke vader de kaart persoonlijk op het raadhuis komen ophalen (extra kosten 25 euro). Als klap op de vuurpijl was de verkeerde kaart aangemaakt en moest alles op nieuw.
 
Het is tijd dat binnen de gemeente Amstelveen een mentaliteitsverandering komt. Regels zijn belangrijk maar dat betekent niet dat het gezond verstand uitgeschakeld wordt. Het college van B&W moet meer oog krijgen voor de uitvoering, klantvriendelijkheid en het schrappen van overbodige regels.
 
Bureaucratie:
Al eerder heb ik namens de VVD de overbodige bureaucratie bij de voorzieningen voor gehandicapten aan de orde gesteld. Uit onderzoek bleek toen dat 95% van de aanvragen toegekend werd. Toch werd elke aanvraag weer opnieuw beoordeeld met als gevolg lange wachttijden, ondanks de inzet van veel ambtenaren.

De oplossing is natuurlijk niet nog meer ambtenaren maar slimmer werken zoals steekproefsgewijs controleren en ophouden om voor ieder wissewasje een nieuwe indicatiestelling te eisen. De eerstvolgende commissievergadering zal ik B&W vragen om met een voorstel te komen om de overbodige regels te schrappen zodat situaties als bij de familie Dubbelman niet meer voor kunnen komen.

Ook zal ik B&W op het hart drukken dat er in het Amstelveense raadshuis een werkhouding moet komen waar bestuurders en ambtenaren hun nek voor burgers uitsteken. Ambtenaren moeten de ruimte krijgen bij het bestuur om situaties voor te leggen als de regels burgers in de kou laten staan, zodat er in gegrepen kan worden.
Zie ook:  AMSTELVEEN BLOG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten