dinsdag 3 juli 2018

Rotterdam en Den Haag kiezen voor verkoop Eneco

Ondanks de aanwezigheid van Groen Links en de PvdA in het nieuwe stadsbestuur kiest Rotterdam voor verkoop van de Eneco aandelen. Den Haag was hen al voor gegaan. Opvallend omdat beide partijen voor de verkiezingen nog verklaarde tegenstanders van verkoop waren. 

Invloedrijke rol:
Door de voorgenomen verkoop van Rotterdam en Den Haag blijft nu nog maar 9% van de aandelen in handen bij gemeenten. De vraag is kunnen we met zo weinig aandelen in publieke handen, en zonder een grote gemeente een invloedrijke rol blijven spelen in het bedrijf? Dit ga ik vandaag bespreken met mijn collega’s in het college van B&W. Wat mij betreft gaan we met twee opties naar de gemeenteraad, houden of verkopen.
Wij in Amstelveen zijn altijd tegen de verkoop geweest. Voor de verkiezingen waren nog 25% van de gemeenten tegen verkoop. Het gaat in deze zaak om principes en geld. Eneco is onder directeur Jeroen de Haas koploper geworden in duurzaamheid. Mede daardoor is het waarde van het bedrijf volgens deskundigen drie miljard euro of meer waard.

Kip met de gouden eieren:
Voor een gemeente als Rotterdam met ruim 30% van de aandelen zou verkoop 600 miljoen euro kunnen opleveren. Amstelveen met 1,5% van de aandelen kan rekenen op ruim 30 miljoen euro. Daar staat tegenover dat we de jaarlijkse dividend inkomsten gaan inruilen voor een eenmalige zak met geld. Het voelt als het slachten van de ‘kip met de gouden eieren‘.

Publieke voorzieningen:
Daarnaast speelt er een discussie over de rol van de overheid. Moet je als lokale overheid in een commercieel bedrijf blijven zitten? Essentiële publieke voorzieningen als energie kan je niet aan de markt over laten. Toch gebeurt dit wel in Nederland. Wij zijn de afgelopen jaren wat mij betreft doorgeslagen om dit soort zaken te privatiseren.

Noorwegen:
Mocht de gemeenteraad beslissen om te verkopen dan hoop ik op een aanpak á la Noorwegen. In tegenstelling tot Nederland hebben zij hun olie- en gastopbrengsten niet meteen uitgegeven. Het geld zit voornamelijk in een staatsfonds om ook welvarend te blijven als er geen olie inkomsten meer zijn. Het zou verstandig zijn als wij in Amstelveen dit ook doen of ten minste voor een gedeelte van het geld. Laatste woord hierover is uiteraard aan de gemeenteraad.

Zie voor het oorspronkelijke en uitgebreide bericht: HerbertRaat.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten