dinsdag 20 december 2016

Tini Visser terug op de boekenplank

Goed nieuws: we gaan in 2017 het boek ‘Jaren van Verduistering’ van Tini Visser opnieuw uitgeven. De heer Schriks, eigenaar van de Walburg Pers, heeft ons laten weten dat dit mogelijk is. Dit boek schetst een groot deel van de Amstelveense oorlogsgeschiedenis en is op dit moment niet meer verkrijgbaar.

Tini Visser was in het verleden voorlichtster bij de gemeente Amstelveen en schreef het boek in opdracht van burgemeester Otto van Diepen in de jaren 80. Indertijd heeft zij 120 getuigen geïnterviewd, waaronder personen die in het verzet zaten, nabestaanden en anderen die toen nog in leven waren.


Daarnaast stopte zij veel tijd in het bestuderen van oude krantenartikelen en documenten uit het archief. Als we het nu niet opnieuw uitgeven, is het voor altijd verloren. Er volgt begin volgend jaar een voorstel vanuit het college richting de gemeenteraad. Ik hoop dat zij hiermee in zullen stemmen.



Ondertussen krijgen wij steeds meer informatie over deze periode van onze inwoners. Bijvoorbeeld tijdens het bezoek van mevrouw van Kuiken pas geleden. Oude brieven uit de Tweede Wereldoorlog van haar ouders naar familie in Friesland, het Amstelveens Weekblad uit 1946 en de speech van Tini Visser bij de presentatie van haar boek ‘Jaren van Verduistering’.

 Slechts een greep uit de tassen die mevrouw van Kuiken ons overhandigde. Mevrouw had gehoord over de aandacht die we als gemeente schenken aan Amstelveense historie. Een paar weken geleden stond ze aan de balie met de vraag of zij haar spullen mocht doneren. Nou en of! We hebben meteen een afspraak met haar gemaakt.

Mevrouw van Kuiken is dochter van de voormalige predikant van de kerk in het Oude Dorp. Ze woont in Canada, maar is zo nu en dan in Nederland. “Thank my father,” zegt ze als ze de netjes gearchiveerde documenten op tafel legt. Predikant Jelle van Kuiken heeft er volgens haar voor gezorgd dat alles zo netjes bewaard is gebleven.

Hij is ook één van de geïnterviewde in het boek van Tini Visser. Hij speelde een belangrijke rol in het verzet en heeft daarvoor zijn privileges als predikant ten volle ingezet. De vele documenten, kranten, tijdschriften en voorwerpen geven een zeer sprekend beeld van zijn rol tijdens de oorlog en van de Amstelveense situatie tijdens deze jaren. De gemeente zorgt voor archivering van de stukken en kijkt waar deze kunnen worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij de herpublicatie van het boek ‘Jaren van verduistering’.

Zie voor het oorspronkelijke bericht: HerbertRaat.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten