dinsdag 31 mei 2016

VLOG#3: Paulusbunker is nu een gemeentelijk monument

Na advies van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is de Paulusbunker, aan de Wolfert van Borsselenweg, nu een gemeentelijk monument. Het behoud van de bunker is van belang om aan onze kinderen en kleinkinderen te laten zien wat er is gebeurd in de oorlog.

Amstelveen heeft een bewogen geschiedenis in de bezettingstijd. Van collega Jeroen Brandes heb ik het boek Jaren van Verduistering van Tini Visser gekregen. Hierin staan de oorlogsjaren indringend beschreven. Tini Visser Jaren van Verduistering

De bunker is bij toeval een monument geworden. Aanleiding was een vraag vorig jaar van de Amstelveense fotograaf Anko Stoffels of hij het mocht kopen. Veel Amstelveners kennen de bunker omdat het jarenlang een jongerencentrum is geweest. Volgens een vaste bezoekster is het aantal huwelijken dat ontstaan is in de Bunker namelijk niet meer op twee handen te tellen…

Samen met onze burgemeester Mirjam van ‘t Veld bezoek ik regelmatig ons gemeentelijk vastgoed en zo kwamen we ook bij de bunker. Wij waren het snel eens om de bunker niet te verkopen, maar alles op alles te zetten om het een positieve toekomst te geven.


Volgens sommigen schijnt er overigens ook nog een tunnel te lopen van een huis naar de bunker. Of het waar is? We weten het niet. Maar belangrijker is dat we de bunker een educatieve functie gaan geven. Zo kunnen we  het gebruiken om aan onze kinderen uit te leggen wat er is gebeurd in de oorlog. Hoeveel mensen er geleden hebben, maar ook de bijzondere verhalen van dappere Amstelveners die hun leven hebben gegeven voor anderen.

Dat gaan we samen doen met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi), Amstelveen Oranje en andere Amstelveners. Een paar buurtbewoners als mevrouw Henriette W.R Nakad-Weststrate, de heer Eddy Boorsma en de heer Loonstein willen dat de bunker gesloopt wordt en spreken van ‘nazibunker’. Zij spannen nu rechtszaken aan en laten flink van zich horen. Dit is hun goed recht, maar ik ben het niet met hen eens. Overigens krijgen ze overal NUL op het rekest.

Een monumentale status heeft niets te maken met goed of fout, maar onderschrijft de cultuurhistorische waarde van een gebouw. De Paulusbunker is een van de weinige historische overblijfselen van de tweede wereldoorlog in Amstelveen. Daarom heeft de commissie Ruimtelijke Kwaliteit ook geadviseerd om er een gemeentelijk monument van te maken.

De aankomende tijd wil ik meer aandacht geven aan ons historisch erfgoed. Niet alleen aan stenen maar ook bijvoorbeeld aan het digitaliseren van ons fotoarchief. Zo kunnen veel meer Amstelveners er kennis van nemen. Teveel historisch erfgoed is al verdwenen in Amstelveen.

Zelfs ons Oude Dorp stond op de nominatie om te slopen. Zo werd er op 7 november 1963 in de Amstelveense gemeenteraad een voorstel besproken om het Oude Dorp af te breken en te vervangen door een kantoor en een nieuwbouwwijk. Het is er gelukkig net niet van gekomen.

Zie voor het uitgebreide bericht: HerbertRaat.com


UPDATE 31 januari 2017: Buurtbewoners mw Henriette W.R. Nakad-Weststrate heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en de heer Eddy Boorsma een verzoek tot onderzoek bij de provincie. Samen hebben zij de directeur van het verzetsmuseum Zuid-Holland benaderd. Overal krijgen ze nul op het rekest. Vandaag heb ik de gemeenteraad geïnformeerd hierover, zie hier voor alle officiële documenten hierover.

Update 2 februari: Omgevingsvergunning is aangevraagd. Zo gaat het worden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten