zaterdag 12 januari 2013

Blijft KPN langs de kant staan in Nederland?

Een bekende theorie om criminaliteit en verloedering tegen te gaan is de 'broken windows theory'. Normen en regels hebben veel invloed op gedrag, mits je zorgt dat de normen en regels worden ondersteund door de omgevingskwaliteit.

Dit betekent, meteen optreden tegen vernielingen, graffiti en afval. Zeker in minder economische tijden met leegstaande gebouwen is het van belang dat er aandacht is voor elke vorm van verloedering. Gebeurt dat niet, dan kan dit leiden tot minder sociale controle in een woongemeenschap.

Dit heeft tot gevolg dat buurten achteruit gaan. Binnen de kortste keren kan een gerespecteerde buurt worden aangemerkt als een achterstandsbuurt. De eigendommen zullen hierdoor minder waard worden en investeringen lopen terug.  

Daarom hebben we in Amstelveen 50.000 euro extra beschikbaar gesteld om graffiti snel te verwijderen. We zijn inmiddels begonnen met een grote schoonmaakronde. Een aannemer heeft alle gemeentelijke eigendommen, zoals speelplekken, viaducten, bankjes, prullenbakken, lantaarnpalen en verkeersborden schoon gemaakt.

Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard en vastgoedbedrijf Netjes Beheer wordt ook een deel van het particuliere appartementen- en woningbezit meegenomen. Ook komt er een speciale subsidie voor woningeigenaren. Daarnaast komen er camera's op plekken war dat kan. Op personen die betrapt worden op het spuiten van graffiti wordt de schade altijd verhaald

Toen we hiermee begonnen kreeg ik een brief van een Amstelvener aan het Veenendaalplein. 'Gaan jullie nou ook dat KPN-gebouwtje aanpakken want die ziet er niet uit ten opzichte van de hele omgeving', was zijn vraag. Hiermee had hij meteen het belangrijkste punt te pakken. Ondanks de inzet van de gemeente, lokale ondernemers, Amstelveners, corporatie Eigen Haard komt de aanpak niet helemaal van de grond. De grote bedrijven zoals KPN geven niet thuis want: ze hebben geen budget?!

Daarom zijn wij hun eigendom gaan schoonmaken. Toch hoop ik dat bedrijven als KPN weer een actieve rol gaan spelen in gemeenten en niet langs de kant blijven staan. Om het ook bij de 'grote bazen' van KPN onder de aandacht te brengen heb ik er een twitter uit gedaan: '@KPN heeft vanwege het salaris van Eelco Blok (767.000) geen geld om hun eigendom schoon te maken. Daarom doen wij het.

De CDA-wethouder Gert Boeve uit Amersfoort zei hierover: 'Goed punt, een schone openbare ruimte is een taak voor ons allen, dus ook voor KPN', en zo is het. Tot slot hoop ik dat op het hoofdkantoor van KPN het signaal opgepakt wordt en zij net als lokale ondernemers mee gaan doen in Amstelveen en de rest van Nederland. Zie ook: AmstelveenBlog;

UPDATE KPN KOMT PRATEN 30-1-2013: Amstelveens Weekblad via AmstelveenWeb.
UPDATE 14-6-2013: Samen met KPN en leerlingen van Panta Rhei gaan we aan de slag. Zie ook: AmstelveenBlog en Amstelveen Dichtbij en AmstelveenWeb.


2 opmerkingen:

  1. Geachte heer Raat,

    Afgelopen vrijdag werd mijn aandacht gevestigd op uw tweet over 'mijn' CEO Eelco Blok. Zelf ben ik niet woonachtig in Amstelveen maar in Utrecht en word als huiseigenaar regelmatig geconfronteerd met graffiti. Ik kan me dus redelijk inleven in de frustratie die dit veroorzaakt. Echter vind ik uw tweet een VVD-wethouder onwaardig en wel om de volgende redenen:

    1. Uw redenatie dat het salaris van dhr. Blok de reden is dat het ‘KPN-gebouwtje’ niet wordt schoongemaakt snijdt natuurlijk geen hout en daarmee slaat u de plank dus volledig mis.
    2. Het zal u niet ontgaan zijn dat KPN onlangs ruim 1,3 miljard euro heeft moeten betalen voor de telecomfrequenties. Ongetwijfeld zal een gedeelte van dat geld zijn weg vinden naar het Gemeentefonds.
    3. Uw partijgenoot en politiek leider, Minister President Rutte, stelde op dezelfde dag dat u uw tweet verstuurde het volgende: “Een debat op internet mag stevig zijn, maar kan het beste met humor, understatement en ironie worden gevoerd. Je moet je aan de grenzen van beschaving en fatsoen houden, „een beetje chique”. Mijns inziens doet u dit niet.
    4. Elk jaar zijn er ruim 2000 KPN vrijwilligers die in zich inzetten voor allerlei maatschappelijke en sociale projecten van het KPN Mooiste Contactfonds, zo ook in Amstelveen. Hiermee zorgt het bedrijf KPN er onder andere voor dat ernstig zieke kinderen toch ‘in de klas’ kunnen zijn ondanks hun ziekte via KPN Klassecontact en zijn honderden senioren afgelopen kerst op een prachtige kerstviering getrakteerd.
    5. Kortom het KPN wat ik ken loopt niet weg voor maatschappelijke verantwoordelijkheden of taken.

    In plaats van de publiciteit te zoeken had u de dialoog kunnen zoeken met dhr. Blok en als dat niet mogelijk was geweest (wat ik betwijfel) dan biedt het recht de gemeente Amstelveen genoeg rechtsmiddelen. Maar daar heeft u niet voor gekozen en heeft u zich samen met de burgemeester ‘schuldig’ gemaakt aan het overschilderen van andermans eigendom., zonder toestemming van de eigenaar. Niet chique!

    Met vriendelijke groeten,

    Jérôme Zijderveld
    (Ja ik werk bij KPN)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. U verdraait de boel. Aanleiding is het niet thuis geven als er schoongemaakt moet worden. Wel de lusten, niet de lasten. Dat is irritant. Wij als Amstelveners kijken er tegenaan. Helemaal fantastisch dat KPN zoveel goeds doet voor de maatschappij. Sjapoo, uw baas kan trots op u zijn. Misschien een idee voor KPN om ook eens te kijken of ze hun eigendommen ook een beetje toonbaar kunnen houden.

    BeantwoordenVerwijderen