donderdag 31 januari 2013

Wethouder Herbert Raat wil graag zijn werk voortzetten

Deze week staat onderstaand interview in het Amstelveens Weekblad 30-01-2013 via AmstelveenWeb, ook digitaal beschikbaar. De journalist is René de Leeuw.

Nog ruim een jaar te gaan, dan zijn er alweer raadsverkiezingen. Dan zit de lopende periode voor raad en college er weer op. Het zittende college zette in 2010 in met stevige bezuinigingen en het ziet ernaar uit, dat het in 2014 haar periode afsluit met de aanzet voor alweer een volgende bezuinigingsronde. VVD-wethouder Herbert Raat maakt na bijna drie jaar de balans op van zijn beleidsgebieden Financiën, Onderwijs en Handhaving.

Bij de vorming van de huidige coalitie speelde Herbert Raat samen met Jan-Willem Groot (CDA) een hoofdrol. Het heeft een meerderheid van slechts één zetel en een hoogst onwaarschijnlijke samenstelling met een ChristenUnie-wethouder en steun van de Ouderen Combinatie Amstelveen. De vraag is: komt er na de raadsverkiezingen van 2014 een nieuwe verrassing?

Dat is van tevoren natuurlijk niet te zeggen. 'Maar ik vind wel, dat het bestuur continuïteit moet hebben,' zegt Herbert Raat in zijn werkkamer met een zonnig uitzicht over een nog dun bevroren Poel. 'Het moet geen duiventil zijn met iedere vier jaar weer allemaal nieuwe gezichten als wethouders.

Dat geldt zeker in lastige tijden, zoals nu, waarin er minder geld te besteden is. De komende periode moet er door het regeerakkoord 7,5 miljoen aan ombuigingen in de begroting worden gevonden. Het hoogtepunt daarvan gaat vallen in 2015. Ik ben nu al als wethouder Financiën begonnen met gesprekken met alle fracties, ook van de oppositie, over hoe de nieuwe bezuinigingen het beste kunnen worden aangepakt.'

Herbert Raat wil niet zeggen, waar zijn gedachten voor opnieuw snoeien concreet naar uitgaan. Wel weet hij heel goed, waar hij als het even kan van af blijft. „Bijvoorbeeld sport," zegt hij. „Daar geven we nu 4,2 miljoen euro per jaar aan uit, maar dat levert maatschappelijk gezien een veelvoud van dit bedrag op aan sociale samenhang, het cement van de samenleving.

Er zijn 180 sportclubs, daarin is 78 procent van de jongeren en 61 procent van de volwassenen actief. Zes- tot achtduizend Amstelveners zijn daarvoor vrijwilliger. Dat is onbetaalbaar. Voor scouting geldt iets vergelijkbaars."

Waar Raat evenmin voor voelt is, het verhogen van belastingen als de OZB. „De OZB levert de gemeente jaarlijks 18 miljoen euro op. Dat mag volgens de regels maximaal 26 miljoen euro zijn. Dat is de laatste buffer die we als gemeente hebben voor een sluitende begroting.

Ik vind, dat je zo lang mogelijk moet wachten met verhoging daarvan, zeker nu onze inwoners het toch al zo moeilijk hebben. Maar je weet natuurlijk niet, wie er straks in het college zitten. Andere partijen kunnen er anders over denken."

„Verder wil ik graag de nieuwbouw voor scholen afronden. Dat onderwerp is jarenlang blijven liggen en in deze periode hebben we dat goed opgepakt. In feite gaat al het beschikbare geld daar naar toe. Het is een enorme investering die we niet doen voor één raadsperiode, maar voor 40 jaar."

Blij is hij, dat de school De Zwaluw in Nes aan de Amstel kan blijven. „De school is het sociale hart van Nes," zegt hij. Voor uitbreiding van het Amstelveen College aanvullend op de 20 miljoen kostende nieuwbouw voelt Raat echter niets. „De prognoses geven aan, dat het Amstelveen College de groei de komende tijd moet kunnen opvangen. En we geven in Amstelveen voor scholen al 15 procent meer uit bovenop de norm van Den Haag, ook in de crisistijd. De Panta Rhei krijgt wel uitbreiding, maar dat is gezien de aanwas van leerlingen ook nodig."

Een andere financiële kwestie is het al dan niet meebetalen aan de tunnel voor de A9, die zijn ontknoping nadert. „Er is een onderhandelingsresultaat met het Rijk," zegt Raat. „Daar vertel ik nog helemaal niets over, alleen dat het Amstelveense college ermee akkoord is. Het ligt nu bij de minister en we moeten nu even afwachten toe die er een uitspraak over doet. Die verwachten we half februari."

Raat wil zelfs geen tipje van de sluier oplichten. Hij wil alleen kwijt, dat hij het onderhandelingsresultaat goed denkt te kunnen verdedigen tegenover de Amstelveense samenleving. „Ik woon in Amstelveen, ik wil met mijn 2 meter lengte met opgeheven hoofd over straat kunnen. De mensen kennen mij en ik wil niet, dat mensen mij later een slecht resultaat verwijten.".

Wat er nu ligt is in ieder geval niet dat Amstelveen alsnog de eerder overeengekomen 100 miljoen meebetaalt. „Als dat zou doorgaan, dan betekent dit totale sociale kaalslag," zegt hij. „Dan zullen we óók diep moeten gaan snijden in uitgaven voor sport. Dan moet er zoveel gesneden worden dat het ongeloofwaardig wordt."

Naast financiën en onderwijs is een belangrijk beleidsgebied voor Raat de handhaving, waaronder zijn strijd tegen overlast door jongeren. Daar maakte hij zich eerder als raadslid ook al sterk voor. „Ik denk, dat we erin geslaagd zijn het probleem beheersbaar te maken," meent hij. „Overlast als deze raakt mensen in hun hele leven. Ze kunnen niet slapen en gaan vervolgens niet fit naar hun werk. Dat kunnen we niet toestaan.

Nu de overlast is teruggedrongen, is het zaak het probleem binnen acceptabele proporties te houden en dat is nog steeds elke dag hard werken. Er is ook geen garantie, dat het altijd goed blijft gaan. Maar ik ben trots op resultaat, dat we samen met onze medewerkers hebben bereikt."



















Een moeilijke handhavings-zaak vormen in veel gemeenten de woonwagenlocaties. Bestuurders en ambtenaren lopen er vaak liefst met een grote boog omheen. Uitgangspunt voor Raat is, dat woonwagenbewoners Amstelvener zijn als alle andere Amstelveners en op dezelfde manier moeten worden behandeld. Burgemeester Jan van Zanen, Jan-Willem Groot en Herbert Raat besloten er samen de schouders onder te zetten.

Inmiddels zien de woonwagenlocaties er een stuk netter uit. Een tijdje terug is bij een bewoner nog wel een huurachterstand geconstateerd van 20.000 euro. Voor Raat onbestaanbaar en onverteerbaar: „In een huurwoning krijg je bij een achterstand van een paar honderd euro de woningcorporatie al achter je broek. Dus ook dit is aangepakt."

Raat hoopt, dat de zaken die nu zijn bereikt, blijvend zullen zijn, ook als hij er straks nieuwe wethouders zijn. „Hiervoor is continuïteit in het bestuur enorm belangrijk," zegt hij. „Het gaat erom dat een volgend college daarmee doorgaat zodat het bij bestuurders en ambtenaren tussen de oren komt te zitten."















Herbert Raat wil overigens graag deel uitmaken van een volgend college. Het huidige opereert, ondanks de merkwaardige samenstelling, tot dusver slagvaardig en het zit stevig in het zadel. „Ik vind, dat we goed samenwerken," zegt Raat. „Toch had ik destijds graag een iets bredere coalitie gezien. Voor een nieuw college is het nu eerst aan de kiezer om te bepalen hoe de nieuwe raad eruit gaat zien.

Als VVD sluiten we voor collegevorming niemand uit. Waar het bij een college vooral om gaat is of je een goed team kunt vormen, waarin je elkaar blijft helpen, ook als het even wat minder gaat. De samenleving is er bij gebaat, dat het bestuur goed samenwerkt, zeker in de komende periode, wanneer besturen door bezuinigingen en crisis toch al zo moeilijk wordt.'

maandag 28 januari 2013

Sint-Annakerk: 'Kom maar terug met een dwangbevel'

Donderdagochtend ontstaat er grote opwinding in Amstelveen. Voor de Sint-Annakerk staat een kraan die de klokken naar beneden takelt. Ook andere spullen worden afgevoerd. Onvoorstelbaar, omdat er nog een procedure loopt bij de rechtbank over de monumentenstatus.
















Tot die uitspraak er is mag er niets zonder vergunning gebeuren. Ambtenaren die komen uitleggen dat dit niet kan krijgen de boodschap: 'kom maar terug met een dwangbevel'. Voordat ook de glas in loodramen eruit gaan staan we er met een dwangbevel. 

Kerk wordt toch gesloopt?
Mensen vragen me: 'waar maken jullie je zo druk om, de kerk wordt toch gesloopt vanwege de verbreding van de A9'? Dit is een misverstand en een zeer voorbarige conclusie. De gemeente heeft met Rijkswaterstaat (RWS) de afspraak, dat de uitslag van de rechtszaak over de monumentenstatus wordt afgewacht. Als de kerk tijdens de werkzaamheden een risico vormt voor de omgeving en dit risico is niet bouwkundig te beïnvloeden tegen redelijke kosten, zal door RWS met Amstelveen een discussie gestart worden over maatregelen en in het uiterste geval sloop. Zover is het dus nog lang niet.













Wat er wel aan de hand is dat, er tussen RWS en het Bisdom Haarlem een afspraak is om de kerk te verkopen. De afspraak gaat pas echt door als er de mededeling komt van het Bisdom aan RWS, dat de klokken en de gebrandschilderde ramen uit het gebouw verwijderd zijn. En dit mag niet omdat deze elementen deel uit maken van het monument en voor de verwijdering is geen vergunning aangevraagd. Het is ongekend dat het Bisdom Haarlem, de eigenaar van de kerk de rechtbank zo bruskeert. Daarom hebben we donderdagavond meteen een last onder dwangsom uitgereikt. Hierin staat dat, met onmiddellijke ingang alle werkzaamheden moeten worden gestopt op straffe van € 25.000. Vrijdag heb ik gesproken met vertegenwoordigers van het kerkbestuur. We hebben de afspraak gemaakt, dat tot de uitspraak van de rechter geen 'verdere werkzaamheden' aan de kerk zullen plaatsvinden, en dat is winst.

Wij zijn in Amstelveen, net als op veel andere plekken in Nederland al teveel monumenten kwijtgeraakt. Zo werd er op 7 november 1963 in de Amstelveense gemeenteraad zelfs een voorstel besproken om het Oude Dorp maar helemaal af te breken en te vervangen door een kantoor en een nieuwbouwwijk. Het is er gelukkig net niet van gekomen, aldus Fred Bijsmans van de monumentencomissie in 2006.
UPDATE: Procedure ingetrokken via Amstelveenweb;

zaterdag 12 januari 2013

Blijft KPN langs de kant staan in Nederland?

Een bekende theorie om criminaliteit en verloedering tegen te gaan is de 'broken windows theory'. Normen en regels hebben veel invloed op gedrag, mits je zorgt dat de normen en regels worden ondersteund door de omgevingskwaliteit.

Dit betekent, meteen optreden tegen vernielingen, graffiti en afval. Zeker in minder economische tijden met leegstaande gebouwen is het van belang dat er aandacht is voor elke vorm van verloedering. Gebeurt dat niet, dan kan dit leiden tot minder sociale controle in een woongemeenschap.

Dit heeft tot gevolg dat buurten achteruit gaan. Binnen de kortste keren kan een gerespecteerde buurt worden aangemerkt als een achterstandsbuurt. De eigendommen zullen hierdoor minder waard worden en investeringen lopen terug.  

Daarom hebben we in Amstelveen 50.000 euro extra beschikbaar gesteld om graffiti snel te verwijderen. We zijn inmiddels begonnen met een grote schoonmaakronde. Een aannemer heeft alle gemeentelijke eigendommen, zoals speelplekken, viaducten, bankjes, prullenbakken, lantaarnpalen en verkeersborden schoon gemaakt.

Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard en vastgoedbedrijf Netjes Beheer wordt ook een deel van het particuliere appartementen- en woningbezit meegenomen. Ook komt er een speciale subsidie voor woningeigenaren. Daarnaast komen er camera's op plekken war dat kan. Op personen die betrapt worden op het spuiten van graffiti wordt de schade altijd verhaald

Toen we hiermee begonnen kreeg ik een brief van een Amstelvener aan het Veenendaalplein. 'Gaan jullie nou ook dat KPN-gebouwtje aanpakken want die ziet er niet uit ten opzichte van de hele omgeving', was zijn vraag. Hiermee had hij meteen het belangrijkste punt te pakken. Ondanks de inzet van de gemeente, lokale ondernemers, Amstelveners, corporatie Eigen Haard komt de aanpak niet helemaal van de grond. De grote bedrijven zoals KPN geven niet thuis want: ze hebben geen budget?!

Daarom zijn wij hun eigendom gaan schoonmaken. Toch hoop ik dat bedrijven als KPN weer een actieve rol gaan spelen in gemeenten en niet langs de kant blijven staan. Om het ook bij de 'grote bazen' van KPN onder de aandacht te brengen heb ik er een twitter uit gedaan: '@KPN heeft vanwege het salaris van Eelco Blok (767.000) geen geld om hun eigendom schoon te maken. Daarom doen wij het.

De CDA-wethouder Gert Boeve uit Amersfoort zei hierover: 'Goed punt, een schone openbare ruimte is een taak voor ons allen, dus ook voor KPN', en zo is het. Tot slot hoop ik dat op het hoofdkantoor van KPN het signaal opgepakt wordt en zij net als lokale ondernemers mee gaan doen in Amstelveen en de rest van Nederland. Zie ook: AmstelveenBlog;

UPDATE KPN KOMT PRATEN 30-1-2013: Amstelveens Weekblad via AmstelveenWeb.
UPDATE 14-6-2013: Samen met KPN en leerlingen van Panta Rhei gaan we aan de slag. Zie ook: AmstelveenBlog en Amstelveen Dichtbij en AmstelveenWeb.


donderdag 3 januari 2013

2013: minder kritiek en meer initiatief

Op 24 december organiseerden drie horeca-ondernemers de kerstsamenzang in Het Oude Dorp. Ons gezin had een prachtige avond, net zoals vele andere Amstelveners. De sfeer was goed en er was geen enkele wanklank of andere trammelant. Het kinderkoor van de Voice Factory was fantastisch, wat een jong talent in Amstelveen! De zanger Robert Leroy was niet helemaal onze smaak maar dat hoeft ook niet. Veel jongeren vonden het prachtig en zo was er voor iedereen iets van zijn of haar gading.
De organisatoren doen hun best om iets moois in Amstelveen te organiseren. Allemaal 'liefdewerk oud papier'. Dat je bij het organiseren van een bijeenkomst niet iedereen tevreden kan stellen werd deze week duidelijk. In Het Amstelveens Nieuwsblad van 2 januari kopte een artikel: 'Kritiek op samenzang', mede naar aanleiding van een klacht van meneer Bijl. Hij vond dat het karakter van de samenzang was verdwenen. Voor hem had alles bij het oude mogen blijven. Twaalf jaar heeft hij 'Gloria in excelcis deo' gezongen, nu kon dat niet. Ook in de brievenrubriek werd een klacht geplaatst.

Per mail kreeg ik commentaar van een andere bezoeker.
Ik ben het niet eens met de kritiek. De drie ondernemers die de handen uit de mouwen steken om dit te organiseren verdienen onze steun en een grote pluim. Tegen mensen als de heer Bijl zou ik wil zeggen dat tijden veranderen en niet alles hetzelfde blijft. En, in plaats van kritiek te spuien kan het ook anders. Neem de handschoen op, doe mee en organiseer zelf iets. Smaken verschillen dus er is ruimte voor verschillende initiatieven. Of vraag of het programma volgend jaar aangepast kan worden zodat u toch 'Gloria in excelcis deo' kan galmen, ik doe graag met u mee.
 
Mijn oproep voor 2013 is: neem initiatief! Speel een rol in onze stad! Samen maken we immers Amstelveen tot wat het is: een heerlijke en veilige gemeente waar het goed leven is voor jong en oud. Tot slot wens ik iedereen alle liefde en goeds voor 2013! 

Pas op voor de hond!

Nieuwjaarsdag kijk ik uit raam en zie dat de achter- en tuindeur van de overbuurvrouw open staat. Het slot blijkt opengebroken en alle kasten staan open. De politie komt snel en neemt de schade op. Later blijkt dat andere buren ook 'bezoek' hebben gehad. Bij iedereen die niet thuis was op oudejaarsnacht, in ons blokje van acht woningen, is ingebroken. Wees alert waarschijnlijk is er een bende actief. Je voelt je meteen een stuk onveiliger in je eigen huis. De impact is groot, er wordt slechter geslapen en onze hond bijt vreemden vanaf nu. Inbrekers zijn dus gewaarschuwd!

Zie over dit onderwerp ook: HerbertRaat.com, Het Amstelveens Nieuwsblad; AmstelveenBlog; AmstelveenWeb;