zondag 31 oktober 2010

Kosten Jongerencentra ten minste 2500 euro per jongere

Aankomende woensdag is er weer een vergadering over de begroting in de gemeenteraad. Twee weken geleden is de vergadering geschorst omdat de vergadering tegen middernacht niet afgelopen was. De gemeente moet miljoenen minder uitgeven om de begroting sluitend te houden. Gelukkig kunnen we de minima buiten schot houden, is er geld voor veiligheid, leerlingenvervoer, sport, jeugdzorg en wordt de OZB niet verhoogd.
Veel gedoe is er over de bezuiniging op de Muziekschool. Nu krijgt elke leerling ruim 400 euro subsidie per jaar. We brengen die subsidie nu met een kwart terug, van 1,2 miljoen naar 0,9 miljoen. Liever bezuinig je niet maar een subsidie van ruim 300 per kind op de muziekschool is nog steeds veel geld. 

Verder heb ik laten uitrekenen hoeveel subsidie Amstelveen per individu betaalt aan instellingen. De jongerencentra vormen een grote uitschieter. In de jongerencentra komen 100 tot maximaal 250 jongeren per week. Dit betekent dat we per jongere tussen de 6400 en 2560 euro uitgeven. Onvoorstelbaar en niet uit te leggen. Daarom wil ik ander beleid en het geld meer inzetten in bestaande voorzieningen zoals sportverenigingen, P60 en andere plekken waar jongeren komen. Toch heeft de gemeenteraad vorig jaar besloten dat er nog een jongerencentrum bij moet komen: De Zetterij. Wij hebben in het college van B&W grote twijfels hierover. Tot nu heb ik nog geen opdracht gegeven om de Zetterij te bouwen (kosten 1,3 miljoen euro en jaarlijks 200.000 euro voor beheer), dus het geld is er nog. Wellicht is er woensdag ruimte in de gemeenteraad om dit geld een betere bestemming te geven.
Zie ook: AmstelveenBlog,
 

zondag 24 oktober 2010

20 jaar Westwijk

Ik weet het nog goed. Zeven jaar geleden (2003) zaten we op ons flatje in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Vijfenzestig vierkante meter groot en twee jonge dochters. Mijn vrouw en ik waren ten einde raad, de flat puilde uit.
 
Een paar jaar daarvoor toen we het appartement kregen waren we nog zo trots geweest. Zoveel ruimte op een prachtige plek in Amsterdam en een plekje voor de auto in de garage. Advocaat en huidig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan woonde in hetzelfde gebouw.

Eerlijk gezegd had hij wel een wat ruimere en duurdere flat, maar wij woonden er toch ook maar mooi. Desalniettemin wilden we liever een huis met een trap en een tuintje voor de kinderen, onbetaalbaar in Amsterdam. Daarbij kwam ook nog dat de wachtlijsten voor goede basisscholen heel lang zijn in Mokum.

Via internet vonden we een huurhuis in Amstelveen Westwijk. Mijn vrouw is opgegroeid in Amstelveen, ik kende de stad alleen via mijn tante Greet en oom Lou die bij het Stadshart wonen. De prijs voor het huis was niet mis, bijna 1000 euro per maand. De eerste keer dat we kwamen kijken waren we verkocht. Een prachtig grasveldje voor de deur, een ruime huiskamer, scholen en sportverenigingen op fietsafstand. Inmiddels wonen we hier zeven jaar en we hebben geen dag spijt van onze verhuizing naar Westwijk.

Het bleek een gezellige wijk met een goed winkelcentrum vlakbij. Twintig jaar bestaat de wijk nu. Het is niet vanzelfsprekend dat het goed blijft gaan met onze buurt. Gelukkig zijn er veel betrokken mensen in Westwijk en is er een fantastisch Wijkplatform. Samen zullen we moeten knokken om het de aankomende twintig jaar net zo leuk en gezellig te maken als de afgelopen twintig jaar. Want het is onze buurt; van jong en oud en van puber en bejaarde.
Deze maand staat deze tekst in de Westwijk Info Jubileumkrant 20 jaar WESTWIJK

zondag 17 oktober 2010

Ouders meer zeggenschap bij stichten school

Op één van mijn eerste dagen als wethouder werd ik geconfronteerd met een verzoek van Stichting Cosmicus te Rotterdam. Zij wilden hier een algemeen bijzondere basisschool stichten. Ik had niet het idee dat in Amstelveen veel behoefte aan zo’n school en heb namens B&W de aanvraag afgewezen op diverse gronden. Van Cosmicus hebben we sindsdien niets meer gehoord.



Gemeenten zijn verplicht een onderwijsinstelling te huisvesten als de aanvraag aan de wettelijke eisen voldoet. Volgens ons college en bijna de hele gemeenteraad (alleen de PvdA stemde tegen) is er geen behoefte aan zo’n school in Amstelveen, geen ouder heeft erom gevraagd. Daarbij kost het ook nog handenvol geld want we moeten zorgen voor huisvesting van de school.

Waarom dient zo’n bestuur in Rotterdam dan een aanvraag in? Het blijkt dat sommige schoolbesturen de vrijheid van onderwijs gebruiken om willekeurige aanvragen te doen in het land. Met andere woorden: schoolbesturen proberen in tal van gemeenten een school opgericht te krijgen, zonder dat er een duidelijke lokale behoefte is.

Namens collega-wethouders: Lodewijk Asscher(Amsterdam), J.E. Brand-Boom (Geldermalsen), U.M. Eurich (Aalsmeer), D. Fokkema, (Tytsjerksteradiel), Barbera Veltkamp (Ouder-Amstel) heb ik er deze week bij de Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschappen (OCW) aangedrongen op een discussie over de huisvestingsplicht voor gemeenten van scholen.

We onderschrijven allemaal de vrijheid van onderwijs maar we hopen dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat er meer recht wordt gedaan aan de wensen van ouders. Overigens van de stichting Cosmicus uit Rotterdam heb ik niets meer gehoord sinds de afwijzing, beetje raar allemaal.

Zie voor het uitgebreide bericht inclusief update in 2020: HerbertRaat.com


zaterdag 9 oktober 2010

Elsenhove

Op een zonovergoten zondagmiddag (3 oktober 2010) opende Richard Wolfs, voorzitter van de Stichting Vrijwilligers Elsenhove en ik het zogenaamde ‘Rondje Elsenhove’ op het terrein van de Speelboerderij Elsenhove.Het nieuwe looppad rond het weiland is nodig omdat je soms natte voeten krijgt als het geregend heeft.
 
Richard Wolfs, voorzitter van de Stichting Vrijwilligers Elsenhove vertelde dat het idee om een nieuwe pad aan te leggen in 2006 werd bedacht door vrijwilligers. Met sponsors en donateurs is het gelukt om het benodigde geld, 40.000 euro bij elkaar te krijgen. Daarbij hebben mensen een eigen steen gekocht, hun namen komen op de stenen te staan.

Veel kinderen en ouders waren gekomen waaronder GroenLinks raadslid Dorien Mijksenaar en Parool journalist Hugo Logtenberg met zijn gezin. Fantastisch dat alle vrijwilligers zich zo inzetten voor de boerderij, want zonder hun werk zou de speelboerderij niet eens kunnen bestaan. Onze kinderen genieten net als veel andere kinderen uit Amstelveen en Ouderkerk met volle teugen van Elsenhove. Daarom roep ik ook alle ouders en grootouders op om voor 10 euro een steen te kopen. Zo kunnen we allemaal nog jaren genieten van Elsenhove.

Zie ook: AmstelveenWeb, AmstelveenBlog