dinsdag 24 januari 2012

De rust van de polder in het Stadshart Amstelveen?

Klacht tegen wethouder’, was de kop in het Amstelveens Nieuwsblad. Amstelvener Robert van Waning heeft een klacht ingediend tegen mij omdat ik te weinig zou handhaven in het Stadshart. Hij wil zelfs de Nationale Ombudsman inschakelen.

Uiteraard is zo’n bericht niet leuk maar voor mij geen verrassing. Wie de naam Robert van Waning intoetst bij Google kan zien dat hij een man met een brede belangstelling is. Van condensstrepen in de lucht tot Israël en het zionisme, de heer van Waning heeft overal een mening over en meestal niet van de meest gematigde soort gezien de reacties die hij oproept. Zelfs de Raad voor de Journalistiek is al door hem ingeschakeld.

De heer Robert van Waning is in het stadshart gaan wonen en komt er nu achter dat er voordelen maar ook nadelen aan zitten. Wonen aan het Stadsplein is hartstikke leuk, maar er is ook markt, er komen jonge mensen met fietsen, skates en scooters, er zijn evenementen en er is een bruisende fontein waar kinderen graag in spelen en spelende kinderen maken wel eens geluid. Sommigen vinden dat heerlijk, maar kennelijk kan de heer van Waning er niet tegen. Maar de rust van de polder vind je hartje centrum niet.


Wordt er nou gehandhaafd in het Stadshart? Nou en of. Zo zijn er in 2011 meer dan 200 bonnen uitgeschreven voor bijvoorbeeld scooters. De heer van Waning gaat dat lang niet ver genoeg.

Hij wil dat we meer mensen op de bon slepen, de ‘overlast’ van de fontein door spelende kinderen aanpakken, skateboarden verbieden en zo gaat het maar door. Onze gemeenteraad heeft prioriteiten gesteld voor de handhaving. Daarbij staat de veiligheid van onze inwoners voorop en daar hebben we onze handen vol aan. Als we Van Waning zijn zin geven dan hebben we geen mankracht voor echte problemen. We zetten dan ook echt niet permanent mensen in uniform op het stadsplein. In zo’n stad willen we toch niet wonen?

Als wethouder moet je het algemeen belang voor ogen houden en heb je de verantwoordelijkheid om niet iedereen naar de mond te praten. Hij komt al jaren bij de gemeente met dezelfde klachten en vervolgens is iedereen daar weer druk mee. Het kost de Amstelveense belastingbetaler een hoop geld.

Ik heb daar nu paal en perk aan gesteld en duidelijk gemaakt waar we voor staan en waarvoor niet. De prijs hiervoor is een klacht bij de Ombudsman, maar dat moet dan maar.

UPDATE 21-8-2012: Afgewezen klacht van Robert van Waning tegen Hoofdredacteur Henk Godthelp van het Amstelveens Nieuwsblad bij de Raad van Journalistiek;

Dit bericht verscheen ook op: Herbert Raat;  

maandag 16 januari 2012

Kinderen uit Amstelveen naar de Arena

Kinderen van de basisscholen mogen naar Ajax-AZ. De wedstrijd wordt overgespeeld omdat de vorige wedstrijd gestaakt is vanwege voetbalgeweld. De KNVB heeft besloten dat kinderen tot 12 jaar hierbij aanwezig mogen zijn in school- en verenigingsverband. Ook de Amstelveense scholen zijn hiervoor uitgenodigd. Scholen zijn in dit geval bevoegd een beslissing te nemen of leerlingen bij de wedstrijd aanwezig mogen zijn.
Helaas gaan niet alle scholen maar gelukkig een aantal wel. Fantastisch dat Ajax dit doet. Met het door Ajax ontwikkelde lesprogramma heeft het ook een leerzaam karakter. Het zal voor veel kinderen de eerste keer zijn dat ze in de Arena komen en dat is voor ieder kind een onvergetelijke ervaring.

zondag 15 januari 2012

The Rolling Stones – Let it Loose

De Rolling Stones bestaan in 2012 vijftig jaar als band. Een mooi excuus om één van hun beste nummers, Let it loose op mijn blog te zetten.


dinsdag 10 januari 2012

Amsterdammer Frans Stuy fleurt Amstelveen op

Frans Stuy de beroemde kermisman uit Amsterdam verzorgt dit jaar de schaatsbaan in het stadshart van Amstelveen. Frans ken ik inmiddels tien jaar en hij is een echte vriend. Hij is de man die (lastige) Marokkaanse jongeren een baan geeft op de kermis in Amsterdam.


Zo worden jongeren zelf verantwoordelijk en verdienden ze nog een centje bij ook. Dankzij horeca-ondernemers in het stadshart zoals Hans Gort en mijn collega-wethouder Jan Willem Groot (CDA ) staat Frans Stuy nu ook met een schaatsbaan dit jaar in onze stad.
Dat Frans een onderscheiding verdiend is bekend. Wellicht krijgt hij voor zijn 65-ste jaar er twee: uit Amsterdam en één uit Amstelveen.

vrijdag 6 januari 2012

Wethouder Herbert Raat: 'Het elan in de stad behouden'

Deze week staat onderstaand interview in het Amstelveens Weekblad over onderwijs, stageplekken, de financiën, woonwagens en meer: Amstelveen moet flink bezuinigen om de komende jaren het hoofd boven water te houden. Wat wethouder Herbert Raat betreft mag dat niet ten koste gaan van de energie en het elan in de stad. Er moet ruimte blijven voor nieuwe initiatieven.

Raats principe van overal op af is, misschien wel het meest zichtbaar in het jongerenwerk, dat in anderhalf jaar tijd een complete gedaanteverwisseling heeft ondergaan. ,,Door de samenwerking van bikers, straatcoaches, onderwijsinspecteurs, jongerenwerkers en huisbezoekers hebben we een veel beter zicht op wat er speelt,” zegt hij. Raat praat zelf met jongeren en met ouders. Hij gaat soms mee op huisbezoek. ,,Dan zie ik de onmacht van ouders om hun kinderen in het gareel te houden.”

Herbert Raat is de formateur van de merkwaardige coalitie van VVD, BBA, CDA, ChristenUnie en OCA, die het met een minimale meerderheid van één zetel alweer ruim anderhalf jaar uithoudt, zonder serieuze politieke problemen. De coalitie ging voortvarend aan de slag door al kort na haar aantreden 12 miljoen euro aan bezuinigingen te presenteren.

Amstelveen is evengoed geen armlastige gemeente. Maar de reserves zijn de afgelopen jaren hard geslonken. En door de zich verdiepende economische crisis in Europa dreigt het rijk verder te bezuinigen, waardoor ook gemeenten verder zullen moeten snoeien. Van de geplande 12 miljoen euro bezuinigingen moet nog 2 miljoen worden ingevuld. ,,Maar, zegt Raat, ,,we hebben wel 3 miljoen euro structureel gereserveerd om verdere bezuinigingseffecten van het rijksbeleid te kunnen opvangen.”
Installatie 28-4-2010 wethouders John Levie en Herbert Raat

,,We moeten echter niet alleen maar snijden. We moeten ook geld reserveren voor nieuwe dingen. Ondanks alle bezuinigingen willen we het elan en de energie in de stad bewaren. Zo hebben veel gemeenten hun nieuwjaarsreceptie wegbezuinigd. Bij ons is die gebleven. We hebben wel op kosten bespaard, zo komt er bijvoorbeeld geen bandje meer, maar het is wel, onder andere met het oog op vrijwilligers, een belangrijke sociale aangelegenheid.

Een ander voorbeeld voor hoe je elan en enthousiasme kunt behouden, is het bedrag van meer dan een ton, dat wij hebben uitgetrokken voor het stimuleren van projecten om het onderwijs te verbeteren.

Scholen hebben ruim twintig voorstellen ingediend, waarvan er tien zijn gehonoreerd. ,Ik ben naar de Willem Alexanderschool geweest voor een project om leerlingen van vier tot zeven jaar, die op die leeftijd zeer ontvankelijk zijn voor taalontwikkeling, Engelse les te geven. Twee leraressen van de school zijn enthousiast aan de slag gegaan om een Engelse methode te implementeren in het lesprogramma. De bedoeling is, dat ook de school ernaast, De Cirkel, de methode gaat gebruiken. Zo heb je als gemeente, voor relatief weinig geld, een aanjaagfunctie.

,,Ik wil het potje voor impulsen voor het basisonderwijs dan ook zeker overeind houden. Volgend jaar doen we het weer. Dan laten we de beperking vallen van het toewijzen van slechts één project per school. Sommige scholen hadden namelijk twee goede initiatieven ingediend die aan de eisen voldeden. We stellen de volgende keer de inschrijving ook eerder open, zodat scholen meer tijd hebben om ideeën uit te werken.”
Raat voorziet dat er de komende jaren door de economische tegenwind maar weinig stageplekken bij bedrijven en instellingen zullen zijn. ,,In gesprekken met scholen hoor ik, dat zij economische teruggang meteen merken aan minder stageplaatsen. Die zijn echter voor jonge mensen heel belangrijk, dus vind ik, dat we er alles aan moeten doen om te zorgen, dat er genoeg stageplaatsen blijven.

Mijn motto is: verbeter de wereld, begin bij jezelf. De gemeente is een organisatie waar jaarlijks 170 miljoen euro omgaat en waar 700 mensen werken. Daar kun je een flink aantal stageplekken regelen. Als wij het niet doen, wie doet het dan wel? En ik kan moeilijk bij bedrijven, of instellingen zeggen, dat zij moeten zorgen voor stageplekken als wij dat zelf niet doen. Daarom onderzoeken we nu, of er bij de gemeente zelf meer stageplaatsen te organiseren zijn, zowel in het raadhuis als op de gemeentewerf.”


2011-bezoek Woonwagens Amstelveen Herbert Raat Jan Willem Groot

Elan betekent bij Raat ook het doorbreken van verkokering, waar ambtelijke organisaties nogal eens last van hebben. Een voorbeeld is het woonwagenbeleid. Handhaving is daar nooit goed aangepakt. ,,We zijn nu met medewerkers van alle betrokken afdelingen en de politie om tafel gaan zitten en we hebben afspraken gemaakt. Bij de volgende bijeenkomst rapporteert iedereen wat daarmee is gedaan. Als iemand dan iets niet heeft gedaan, dan heeft die wat uit te leggen. Het resultaat is een voortvarende aanpak.

Bij de eerste woonwagencentra zijn illegaal geparkeerde voertuigen verwijderd en voldoen uitbouwen nu aan de regels. Het ziet er weer piekfijn uit. Ook eventuele problemen op gebieden als uitkeringen, belastingen of leerplicht worden meteen meegenomen. "Samenwerking op deze manier smaakt naar meer,” zegt Raat. ,,We denken er nu bijvoorbeeld over op een vergelijkbare manier woonfraude aan te pakken, zoals het onderverhuren van sociale huurwoningen.”
Financiële zorgenkinderen, waar Raat als wethouder naast de bezuinigingen mee te maken kreeg, zijn het Landsbanki-faillissement in IJsland, waar Amstelveen 15 miljoen euro had geparkeerd, en de 100 miljoen euro die Amstelveen beloofd heeft bij te dragen aan de A9-tunnel. Van Landsbanki ziet het er nu naar uit dat de meeste miljoenen terugkomen.

Hoe het met de A9-tunnel afloopt, is nog ongewis. ,,De brief aan het Rijk, waarin wij aangeven het contract te willen ontbinden is een van de betere beslissingen geweest van dit college, stelt Raat. ,,In de nieuwe economische situatie komt het geld, dat wij door middel van gebiedsontwikkeling wilden terugverdienen, niet terug. We hebben met de minister gesproken en er loopt nu een onafhankelijk onderzoek. Eind januari moet dat zijn afgerond. Op uitkomsten wil Raat niet vooruitlopen.

woensdag 4 januari 2012

D66 Amstelveen: De knikkers of het spel?

Oppositiepartij D66 in heel 2011 pal achter college, kopte het Amstelveens Nieuwsblad vorige week. Opmerkelijk volgens de krant vanwege de weerstand bij de vorming van dit college in 2010 bij de linkse partijen. Is het echt zo opmerkelijk? Eigenlijk niet. Want waarom zit D66 als grootste winnaar eigenlijk niet in het college van B&W?




















De reden is dat het liberale D66 zich had verbonden aan een links blok met Groen Links en de PvdA. Mijn partij, de VVD, maar ook anderen hadden niet zoveel zin om het linkse spelletje mee te spelen en hebben een ander college gevormd. Voor Amstelveen betekende dit college van B&W ruimte voor verandering.

Bijvoorbeeld omdat de PvdA na 65 jaar uit het college van B&W verdween. Mede hierdoor en vanwege de financiële situatie ontstond er ruimte om een aantal heilige koeien, zoals de miljoenen die naar Cardanus gaan, het jongerenwerk, het contract voor de A9 en het onderwijs, eens grondig te veranderen. Niet langer staan instituties zoals schoolbesturen en managers van welzijnsstichtingen centraal maar veel meer de wensen van ouders en kinderen. Dit past natuurlijk naadloos bij een liberale partij als D66.

Het knappe vind ik dat zij niet meer terugkijken op de formatie maar aan de slag zijn gegaan en met eigen ideën komen. Bijvoorbeeld bij de verandering van het jongerenbeleid. Kortom, zij steunen ons maar leggen hun eigen accenten. Ze staan dan ook zelden met lege handen in de gemeenteraad. Dit in tegenstelling tot een partij als Groen Links die, met de hete adem van de SP in de nek, de laatste maanden vooral tegen is.

De politieke vraag voor mij in 2012 is of er bij de Amstelveense PvdA meer ruimte ontstaat voor de (liberale) lijn die de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher volgt. Tot slot, zal D66 ook in 2012 het college steunen? Ik denk, dat het er van afhangt, of de voorstellen in hun eigen lijn passen. Want in 2011 hebben ze laten zien, dat het hen om de knikkers gaat en niet om het spel.
Zie ook: AmstelveenBlog; CDA-Jan Willem Groot via Amstelveenweb.