zaterdag 30 juli 2011

Einde aan laffe bestuurscultuur in Amstelveen

Er is al jarenlang ergernis bij Amstelveners omdat onvoldoende wordt opgetreden bij woonwagenlocaties. Daarbij kwam een paar weken geleden naar boven dat woonwagenbewoners geen hondenbelasting en afvalstoffenheffing betalen. Hoe kan dat was mijn vraag aan het afdelingshoofd belastingen? Het hoge woord kwam er al snel uit: jaren geleden is een ambtenaar bedreigd en dat is niet serieus genomen door het gemeentebestuur. Vervolgens is het dossier onderaan de ‘stapel beland’.

Er is in Amstelveen kennelijk een bestuurscultuur ontstaan, waarin de gemeente niet achter haar mensen stond en de andere kant op keek als er problemen waren. Ik noem dat een laffe bestuurscultuur. Dat gaan we veranderen. Samen met de burgemeester Jan van Zanen en collega-wethouder Jan Willem Groot heb ik een bestuurlijk team opgericht. Alle afdelingen binnen gemeente werken nu samen.

Belangrijk is dat de angstcultuur verdwijnt. Als ambtenaren bij het uitvoeren van hun werk problemen hebben, dan moeten ze dat op tafel leggen en dan lossen we het op. De mensen op de kampen willen volgens mij best meewerken. Het beeld dat nu van hen bestaat is niet de schuld van hen, maar van de overheid die niet alle burgers gelijk behandelde in Amstelveen.

donderdag 14 juli 2011

Jongeren verdienen kansen


Ik weet het nog goed, in 1987 kon ik eindelijk mijn koffer pakken en het avontuur opzoeken. Ik was net 19 jaar oud geworden en ging op weg naar Tel Aviv. De middelbare school was geen groot succes geweest. Het was vaak wel heel gezellig. Te vaak was het zo gezellig dat ik het volgend schooljaar van de rectoren niet meer terug mocht komen. Maar nu was dat afgelopen en kon ik mijn eigen keuzes maken. In Tel Aviv vond ik al snel een vriendin in Holon in het zuiden van de stad en een baan in het centrum.
Eerst werkte ik als schoonmaker later als badmeester. Een fantastische tijd. De intifada was nog niet echt begonnen en mijn beste collega’s waren vooral Engelse en Arabische jongens die ook geld nodig hadden. De Israeli’s in het hotel waren liberale werkgevers die jongeren kansen gaven als ze de handen uit de mouwen staken.
Vijfentwintig jaar later mocht ik, deze week als wethouder, aan negen Amstelveense jongeren certificaten uitreiken zodat zij als badmeester kunnen werken deze zomer. Onze jongerenwerkers kwamen sommige jongeren veel tegen op straat. Door ze een handje te helpen met een opleiding gaan ze nu aan de slag. Hulde aan ons jongerenwerk en Dirk Landsaat van het sportbedrijf dat zij jongeren kansen geven. Ik hoop dat zij deze zomer net zoveel lol hebben als ik in 1987 in Tel Aviv.





maandag 4 juli 2011

‘Ik heb overal spionnen’



Onderstaand interview over het nieuwe jeugdbeleid staat deze week ( 29 juni 2011) in het Amstelveens Weekblad.De tekst is geschreven door journalist René de Leeuw.
Als raadslid zat wethouder Herbert Raat er in de afgelopen jaren al voortdurend bovenop: het aanpakken en voorkomen van jongerenoverlast. Als wethouder voert hij zijn ideën hierover nu zelf uit. Er zijn nu twintig medewerkers die zich in dienst, of in opdracht van de gemeente met de jongerenproblematiek bezighouden: zes handhavers (bikers/ fietspatrouille, kunnen ook bekeuren), vier straatcoaches (bemiddelaars, kunnen niet bekeuren), drie jongerenwerkers (stimuleren jongeren tot activiteiten), twee tot drie huisbezoekers en vier leerplichtambtenaren.
 
De bikers en straatcoaches zijn er in de uren die er toe doen,” zegt Raat. Van acht uur ‘s avonds tot vier uur ‘s nachts. Verder zijn de drie jongerenwerkers die wij nu zelf hebben aangesteld, zelf Amstelvener en sterk betrokken bij het onderwerp. Ze weten wat er speelt. Het zijn mensen met wat meer bagage. Kost wat meer, maar voor dit werk heb je mensen nodig met enige levenservaring.”
Cardanus:
Het drietal neemt een half jaar eerder dan eerst de bedoeling was het ambulante jongerenwerk van Cardanus over. Bij Cardanus zijn al veel goede mensen vertrokken,” zegt Raat. Dat Cardanus het jongerenwerk nu kwijt is, komt echt niet zomaar uit de lucht vallen. Het speelt al jaren. Kwaliteit is voor mij essentieel, met mensen die lol hebben in het werk, dat zij doen. Andere zaken vertrouwen we Cardanus vooralsnog wel toe, bijvoorbeeld het tienerwerk, waar we 60.000 euro extra in steken, onder meer voor het organiseren van disco’s.”


Voor het jongerenwerk vindt Raat de rol van vooral de sportverenigingen zeer belangrijk: Je zou kunnen zeggen, dat die verenigingen het meeste van het jongerenbeleid uitvoeren. Verder zie ik graag, dat jongeren zelf initiatief nemen door dingen te organiseren.
Denk aan het recente Rap en Rumoer feest in P60, dat georganiseerd werd door Amstelvener Tim Blok.” Raats idee is, dat je Amstelveen zo bruisend kunt maken als je wilt. Wie idee-en heeft kan terecht op de website www.amstelveen.nl/idee.
Herbert Raat is zes, zeven keer mee geweest met een huisbezoeker. Heel goed om te zien, hoe dat gaat,” zegt hij. Het gaat om jongeren die te ver zijn gegaan. De ouders zijn meestal blij met het bezoek. Vooral bij veertien-, vijftienjarigen kun je door er vroeg bij te zijn, voorkomen, dat het verder uit de hand loopt. Overigens gaat het lang niet altijd om achterstandsgezinnen. Integendeel, problemen met jongeren doen zich in alle kringen voor.”


Raat staat voor een praktische aanpak: GroenLinks wil met allerlei criteria komen om resultaten te meten. Ik heb liever, dat mijn mensen op straat zijn. Om te weten, of het beleid werkt, heb je geen uitgebreid papierwerk nodig, of een onderzoeksbureau. Amstelveen is een groot dorp. Als het niet goed gaat, dan weten burgers mij altijd te vinden. Ik heb overal ‘spionnen’.
 

Hufters

Onvoorstelbaar, buurtbewoners in de wijk Middenhoven zijn zaterdagavond tijdens een buurtbarbecue in elkaar geslagen. Volgens de berichten kwamen de vechtersbazen uit Amstelveen en Amsterdam.

Woedend ben ik hierover, dit kan echt niet hoe haal je het in je hoofd om mensen het ziekenhuis in te slaan. Gelukkig heeft de politie een aantal hufters aan gehouden. De daders moeten hun straf krijgen maar ook alle schade betalen. Morgen bespreken we in B&W hoe we de slachtoffers (juridisch) kunnen helpen. In Amstelveen laten we slachtoffers niet in de kou staan.

UPDATE: Soms geloof je niet dat het kan, maar de daders lopen alweer vrij rond. De rechtbank zag geen reden om ze langer vast te houden. Gelukkig gaat het openbaar ministerie in beroep tegen deze beslissing. Toch is het kwaad al geschied want mensen krijgen op deze manier het gevoel niet beschermd te worden door de overheid. Kennelijk worden de belangen van daders serieuzer genomen dan die van slachtoffers. Het zijn dit soort beslissingen die er toe leiden dat partijen zoals de PVV meer aanhang krijgen. Daarom moet de VVD in het kabinet dit onderwerp oppakken en veranderingen doorvoeren. Ik hoop dat onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven dit boven aan zijn agenda zet.
Zie ook: Amstelveen Blog, Dit bericht verscheen ook op: Herbert Raat;

vrijdag 1 juli 2011

Diplomauitreiking Opstap in het Open Hof

Woensdag mocht ik ruim 20 kinderen hun diploma overhandigen voor Opstap, Opstapje en VVE Thuis. Dit zijn stimuleringsprogramma’s voor de ontwikkeling van het jonge kind. Na het officiële gedeelte volgde een buffet met door de moeders en vaders zelfgemaakte en meegebrachte hapjes. Een prachtige middag. De drijvende kracht is Emmy Verweij van Cardanus. Samen met haar mensen doet zij zeer goed werk voor kinderen en ouders die een beetje hulp gebruiken kunnen omdat ze vaak uit een ander land komen.
Opstap, Opstapje en VVE Thuis (stimuleringsprogramma’s voor de ontwikkeling van het jonge kind) zijn onderdeel van Cardanus Taal & Opvoedingsondersteuning. Dit zijn projecten waar ouders leren wat zij kunnen doen om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Zo krijgen de kinderen meer kansen op school en dat verdienden ze ook. Volgend jaar hoop ik weer aanwezig te zijn bij de diplomauitreiking van de volgende lichting talentjes.