De landijsbaan in Amstelveen is officieel in gebruik genomen. Een idee van VVD-gemeenteraadslid Victor Frequin. Als Loco-burgemeester mocht ik samen met Victor de baan openen. RTV Amstelveen was bij de opening:
woensdag 28 december 2011
donderdag 22 december 2011
Nieuw Jongerenwerk in Amstelveen heeft goede start
Mijn eerste beslissing als wethouder was het jongerenwerk weg te halen bij de welzijnstichting Cardanus en bij de gemeente onder te brengen. Al jaren ging het niet goed, kort samengevat: teveel management en te weinig oog voor de uitvoering.
De beslissing gaf in eerste instantie een hoop politiek gedoe, gelukkig heeft de coalitie (VVD, CDA, BBA, OCA en CU) en ook D66 de nieuwe aanpak op hoofdlijnen altijd gesteund. Nu we een half jaar onderweg zijn met onze ‘eigen’ mensen is mijn conclusie dat we op de goede weg zijn.
De energie en de lol die ze hebben in het werk is fantastisch. Ook met andere afdelingen gaat de samenwerking zoals de handhavers (bikers), straatcoaches en leerplichtambtenaren die zich met jeugd bezig houden gaat elke dag beter. Onlangs is André Gerritsen van het Amstelveens Nieuwsblad een avond met het jongerenwerk op pad geweest. Zie deze link voor het artikel wat hij hierover geschreven heeft en oordeel zelf.
De beslissing gaf in eerste instantie een hoop politiek gedoe, gelukkig heeft de coalitie (VVD, CDA, BBA, OCA en CU) en ook D66 de nieuwe aanpak op hoofdlijnen altijd gesteund. Nu we een half jaar onderweg zijn met onze ‘eigen’ mensen is mijn conclusie dat we op de goede weg zijn.
Dit bericht lezen op: HerbertRaat.com
woensdag 21 december 2011
Winterbanden voor leerlingenbusjes in Amstelveen
Winterbanden. Het wordt er weer tijd voor. Sinds vorige week rijden ook de leerlingenbusjes van vervoerder Klomp er mee. Het bedrijf geeft daarmee gehoor aan een wens van de gemeente. De dertig busjes, waarin dagelijks 150 Amstelveense leerlingen dagelijks naar verschillende scholen worden vervoerd, zijn zo beter gewapend tegen sneeuw en vorst. Dat verhoogd de veiligheid van de kinderen. De noodzakelijke investering van 16.000 euro is door de gemeente en de vervoerder samen betaald. ‘Geld dat goed besteed is want veiligheid van de kinderen gaat voor alles.
Bron: AmstelveenBlog, AmstelveenWeb,
Bron: AmstelveenBlog, AmstelveenWeb,
vrijdag 25 november 2011
Amstelveense vrienden in Den Haag
Donderdag 24 november was VVD-wethouder Herbert Raat te gast bij het Amstelveense VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne.
Ook raadslid Tom Ponjee en medewerker van Tweede Kamerlid René Leegte was van de partij. Na het vertrek uit de Tweede Kamer van Atzo Nicolai is Joost Taverne onze VVD-man namens Amstelveen in Den Haag.
Belangrijke onderwerpen werden besprokenen en afspraken gemaakt om de Amstelveense problemen en kansen goed onder de aandacht te krijgen in Den Haag.
Leuk detail is dat Joost en Herbert oud-collega’s zijn. Zo was Joost Taverne in 1998 medewerker van Clemens Cornielje de huidig commissaris van de koningin in Gelderland. Herbert Raat was de medewerker van huidig VVD-fractievoorzitter Stef Blok.
Bron: Amstelveens Nieuwsblad, Dit bericht lezen op HerbertRaat.com
Ook raadslid Tom Ponjee en medewerker van Tweede Kamerlid René Leegte was van de partij. Na het vertrek uit de Tweede Kamer van Atzo Nicolai is Joost Taverne onze VVD-man namens Amstelveen in Den Haag.
Belangrijke onderwerpen werden besprokenen en afspraken gemaakt om de Amstelveense problemen en kansen goed onder de aandacht te krijgen in Den Haag.
Leuk detail is dat Joost en Herbert oud-collega’s zijn. Zo was Joost Taverne in 1998 medewerker van Clemens Cornielje de huidig commissaris van de koningin in Gelderland. Herbert Raat was de medewerker van huidig VVD-fractievoorzitter Stef Blok.
Bron: Amstelveens Nieuwsblad, Dit bericht lezen op HerbertRaat.com
vrijdag 18 november 2011
Taalklas kreeg twee nieuwe beeldschermen
Wethouder Herbert Raat (VVD) van onderwijs overhandigde op donderdag 17 november 2011 twee beeldschermen aan kinderen van de taalklas. Maandagavond 14 november was in de school ingebroken en werden de oude monitoren gestolen. De taalklas biedt buitenlandse kinderen die net in Amstelveen aankomen, een goede basis om aan te sluiten bij het ‘normale’ onderwijs. De computers zijn hierbij onmisbaar.
De schakelklas, of taalklas is een voorziening voor kinderen met taalachterstand in het primair onderwijs. In de praktijk heet het taalklas. Het doel is deze leerlingen zodanig bij te spijkeren, dat zij daarna in staat zijn om het onderwijs succesvol te (ver)volgen. De leerlingen van de taalklas zijn voor vrijwel 100% nieuwkomers. Leerlingen met een andere moedertaal dan het Nederlands moeten het Nederlands onder de knie krijgen en leren lezen, rekenen etc. Dat is een hele opgave.
Het gevaar van onderschatting van de moeilijkheden van meertalige leerlingen ligt op de loer.Vooral bij leerlingen die zich goed lijken te redden als het gaat om het dagelijks taalgebruik. Schoolboekentaal is echter andere taal: het is abstracter en heeft een hoger informatiegehalte. Vandaar, dat meertalige leerlingen in midden- en bovenbouw vaak uitvallen.
Het beheersen van de Nederlandse taal is essentieel om uitval op latere leeftijd te voorkomen. Uit onderzoek blijkt, dat in een taalklas meertalige leerlingen effectiever en daardoor sneller Nederlands leren. De taalklas is een voorziening binnen het lokaal onderwijsbeleid van de gemeente Amstelveen.
Bron: AmstelveenWeb, 18 nov 2011
zaterdag 12 november 2011
Voorbereiding voor feest VVD 65-jarig bestaan in volle gang
Woensdagavond 16 november is het zover. In café Abina viert de VVD Amstelveen haar 65-jarig bestaan. Samen met oud-wethouder Piet van den Heuvel, oud-voorzitter Hans de Bie, voorzitter Claudio Mancinelli en bestuurslid Heleen Enschedé niet op de foto) hebben we vrijdagmiddag in La Gare in het Oude Dorp de laatste zaken besproken en geregeld. Het beloofd een bijzondere avond te worden met veel bekende Amstelveners. Ook veel prominenten van andere partijen zullen aanwezig zijn.
VVD-prominent en vriend van de afdeling Ferry Houterman zal een speech houden. Ook voorzittter Claudio Mancinelli en ik zullen kort spreken. De VVD is door hard werken van velen al jarenlang de grootste partij in Amstelveen. Dit betekent niet dat de VVD met het bereiken van het 65-jarig jubileum op de lauweren kan rusten. Ook na woensdag staat de VVD Amstelveen elke dag klaar voor de mensen en bedrijven in de stad.
woensdag 19 oktober 2011
Tijd voor een categoriaal Gymnasium in Amstelveen
Meer Amstelveense jongeren dan eerder becijferd, zitten op de categoriale gymnasia in Amsterdam, zoals Barlaeus, Vossius en Ignatius. Het zijn er nu 186, terwijl er uit Ouder-Amstel nog eens 54 komen. Voldoende potentieel voor een apart gymnasium in Amstelveen, denk ik. Daarom gaan de motieven van de jongeren en ouders onderzoeken waarom zij geen gebruik te maken van de gymnasiumafdelingen van de drie lokale scholengemeenschappen in Amstelveen. Via het onderzoek wil ik de markt voor een gymnasium verkennen. Ook een dependance van het Barlaeus zou een optie kunnen zijn.
Maandag heb ik de gemeenteraad op de hoogte gebracht van het onderzoek en het feit dat meer kinderen naar hoofdstedelijke gymnasia gaan dan eerder geraamd. In de nu geregistreerde aantallen zijn overigens nog niet eens de leerlingen opgenomen die in Amsterdam op de gymnasia zijn uitgeloot. Volgens Keizer Karel College (KKC), Hermann Wesselink College (HWC) en Amstelveen College (AC) zou betere marketing voor hun scholen meer gymnasiumklanten in Amstelveen houden. Maar ik betwijfelt dat. Vooral de kleinschaligheid en de aandacht voor kwalitet is belangrijk. En een breder aanbod van onderwijssoorten verbetert het vestigingsklimaat van de stad. Dat is belangrijk voor onze economie want uiteindelijk leven we daarvan.
zondag 18 september 2011
Erop of eronder in IJsland
Morgen vertrek ik weer voor Amstelveen naar IJsland. De Hoge Raad van IJsland, het hoogste rechtscollege daar, behandelt dinsdag 20 september de zaak van onder meer Amstelveen tegen de bank Landsbanki. De gemeente dreigt door het faillissement van de bank vijftien miljoen euro kwijt te raken.
Al eerder dit jaar was ik samen met ons hoofd Financiën Jaap Huizenga in IJsland op het verzoek van onze advocaten aanwezig bij de gewone rechtszaak. Deze zaak hebben we gewonnen, Amstelveen en andere gemeenten zijn preferent. In gewoon Nederlands: we zien nog iets terug van ons geld uit de boedel.Nu is de behandeling bij de Hoge Raad. Voor Amstelveen, de provincie en andere gemeenten erop of eronder. Als we winnen zien we nog een aanzienlijk deel van ons geld terug en anders niet.
Amstelveen rekent er nog steeds op minstens een deel van de verdampte vijftien miljoen euro terug te krijgen, al heeft de gemeente tachtig procent ervan veiligheidshalve al afgeboekt. Onder de vorige VVD-wethouder van Financiën, Frans Hellendall, werd ter wille van een hoge
rente de vijftien miljoen in IJsland geparkeerd.
zaterdag 17 september 2011
Sanders Voetbaltournooi rijp voor jaarlijkse herhaling
Sanders Toernooi, zoals het werd genoemd, wordt waarschijnlijk een jaarlijkse traditie in Amstelveen. Het op de terreinen van NFC door jongerenteams uit diverse wijken tegen medewerkers van de gemeente en politici gespeelde voetbaltoernooi was volgens iedereen geslaagd. Er namen zo’n vijftien teams aan deel. Het team uit Bankras, zich Bankras Boys noemend won en kregen van mij de beker. Wat mij betreft wordt het voetbaltoernooi een jaarlijkse terugkerende gebeurtenis, met in de toekomst nog meer dan de nu ongeveer 150 deelnemers. Ons nieuw jongerenwerk heeft meteen de handen uit de mouwen gestoken en en mede hierdoor was alles snel en goed geregeld.
Zie voor een verslag van de middag: AmstelveenBlog,
maandag 5 september 2011
'Als Mustafa rijdt, gaat het goed'
De eerste schooldag is altijd weer spannend voor alle kinderen, leerkrachten en ouders. Ook voor de kinderen die met het leerlingenvervoer naar school gaan. Gaat het goed, is de bus er op tijd en welke chauffeur staat er voor de deur? Een paar jaar geleden liep het de eerste weken van het nieuwe schooljaar niet helemaal goed. Daarom zit ik er als wethouder achteraan en ga ik geregeld mee om te kijken, hoe het in de praktijk gaat.
We besteden ieder jaar ruim € 600.000 aan het leerlingenvervoer en daarvoor mag je kwaliteit verwachten. Vanochtend stond chauffeur Mustafa om kwart over zeven voor de deur. We zouden zes kinderen wegbrengen naar de Van Detschool in Amsterdam, maar dat werden er uiteindelijk vier. Twee werden door de ouders zelf gebracht, omdat het de eerste schooldag was.
Mustafa had een nieuwe bus en heeft al jaren dezelfde rit. Veel ouders vinden dit belangrijk, kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en dat geeft rust. Opvallend was, hoe dol ouders en kinderen op Mustafa zijn. 'Als Mustafa rijdt gaat het goed', zei één van de moeders enthousiast. Gelukkig verliep deze rit uitstekend. Ik hoop, dat dit ook voor de andere 29 ritten geldt. Als dat niet zo is, dan roepen ik ouders op om meteen aan de bel te trekken, zodat problemen snel aangepakt worden. Om de veiligheid te verbeteren krijgen de busjes ook winterbanden, hiervoor investeert de gemeente samen met de vervoerder € 16.000. Mustafa was er blij mee en afgesproken, dat we van de winter nog eens met hem mee rijden.
We besteden ieder jaar ruim € 600.000 aan het leerlingenvervoer en daarvoor mag je kwaliteit verwachten. Vanochtend stond chauffeur Mustafa om kwart over zeven voor de deur. We zouden zes kinderen wegbrengen naar de Van Detschool in Amsterdam, maar dat werden er uiteindelijk vier. Twee werden door de ouders zelf gebracht, omdat het de eerste schooldag was.
Mustafa had een nieuwe bus en heeft al jaren dezelfde rit. Veel ouders vinden dit belangrijk, kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en dat geeft rust. Opvallend was, hoe dol ouders en kinderen op Mustafa zijn. 'Als Mustafa rijdt gaat het goed', zei één van de moeders enthousiast. Gelukkig verliep deze rit uitstekend. Ik hoop, dat dit ook voor de andere 29 ritten geldt. Als dat niet zo is, dan roepen ik ouders op om meteen aan de bel te trekken, zodat problemen snel aangepakt worden. Om de veiligheid te verbeteren krijgen de busjes ook winterbanden, hiervoor investeert de gemeente samen met de vervoerder € 16.000. Mustafa was er blij mee en afgesproken, dat we van de winter nog eens met hem mee rijden.
maandag 15 augustus 2011
‘Ik weet niet waar het is’
Vorig jaar mei, ik was net wethouder geworden, zou ik gaan praten met ouders en jongeren over een hangplek in onze buurt. De ambtenaar (een extern ingehuurd iemand) die over het onderwerp adviseerde stond voor de deur. ‘Ik rijd wel achter je aan met mijn auto’, zei ik. ‘Nee, ik rijd wel achter jou aan want ik weet niet waar het is’, vertelde hij me. Onvoorstelbaar, hij adviseerde over iets en een buurt waar hij nog nooit geweest was. Uiteraard werkt deze meneer niet meer voor de gemeente. Van onze mensen verwachten we echte betrokkenheid bij Amstelveen. Gelukkig zijn er genoeg mensen binnen de gemeente die er wel zin in hebben.
Deze week heb ik gepleit voor meer betrokkenheid van ambtenaren bij hun stad. Aanleiding was de aanstelling van een nieuwe gemeentelijk directeur in de driekoppige directie. De nieuwe directeur woont vijf jaar in Amstelveen. Er waren veel goede kandidaten, maar we vonden het belangrijk dat het iemand is met lokale binding, iemand die weet wat er leeft in de stad.
Betekent dit nu dat iemand die niet in Amstelveen woont hier niet meer aan de bak komt? Voor sommige functies zoals een directie functie wat mij betreft wel. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je het als ambtenaar leuk moet vinden om in Amstelveen te werken.
Deze week heb ik gepleit voor meer betrokkenheid van ambtenaren bij hun stad. Aanleiding was de aanstelling van een nieuwe gemeentelijk directeur in de driekoppige directie. De nieuwe directeur woont vijf jaar in Amstelveen. Er waren veel goede kandidaten, maar we vonden het belangrijk dat het iemand is met lokale binding, iemand die weet wat er leeft in de stad.
Betekent dit nu dat iemand die niet in Amstelveen woont hier niet meer aan de bak komt? Voor sommige functies zoals een directie functie wat mij betreft wel. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je het als ambtenaar leuk moet vinden om in Amstelveen te werken.
dinsdag 9 augustus 2011
Basisschool De Zwaluw in Nes blijft bestaan
BRON: de dichtbijredactie, Holland Combinatie (Amstelveens Nieuwsblad)
Punt
Wethouder Herbert Raat (VVD) van Onderwijs: 'Het college vond de ontstane situatie onwenselijk voor alle betrokken partijen. Samen met Amstelwijs is opnieuw gekeken naar mogelijke oplossingen. De Zwaluw vervult immers een belangrijke maatschappelijke rol. De betrokkenheid vanuit de Nesser samenleving is erg groot. Ik ben dan ook blij dat we er met Amstelwijs zijn uitgekomen. Alle reden voor een feestje. Zodra alle handtekeningen zijn gezet zijn we van plan iets leuks te organiseren voor ouders en leerlingen'.
Amstelwijs en de gemeente zijn overeengekomen dat de gemeente de school ondersteunt met een jaarlijkse vergoeding van 75.000 euro. Dit bedrag is gebaseerd op het verschil in bekostiging die De Zwaluw zou ontvangen als zelfstandige school en de middelen die zij daadwerkelijk ontvangt als onderdeel van De Pionier.
Amstelwijs zegt toe zich in te zetten voor het behoud van goed onderwijs in Nes aan de Amstel en ziet af van haar eerdere compensatieclaim.
Dit bericht lezen op: HerbertRaat.com
AMSTELVEEN - Met een jaarlijkse financiële injectie van 75.000 euro wil het Amstelveense college van B&W het voortbestaan van basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel verzekeren. Het college vindt dat de school 'het sociale hart van Nes aan de Amstel' vormt.
In de jaren negentig van de vorige eeuw ontstonden er bij De Zwaluw problemen toen het aantal leerlingen van de school terugliep tot onder de opheffingsnorm. Om de school in Nes te behouden is destijds besloten om dislocatie van De Pionier te worden. Door deze constructie ontvangt De Zwaluw minder gelden van de rijksoverheid.
De gemeente zou zorg dragen voor de financiële compensatie. De impasse is ontstaan na de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs naar de stichting Amstelwijs. Dit heeft tot een claim van Amstelwijs geleid van 179.911 euro over de periode 2005 - 2008. Hierover is langdurig, maar zonder resultaat onderhandeld.Punt
Wethouder Herbert Raat (VVD) van Onderwijs: 'Het college vond de ontstane situatie onwenselijk voor alle betrokken partijen. Samen met Amstelwijs is opnieuw gekeken naar mogelijke oplossingen. De Zwaluw vervult immers een belangrijke maatschappelijke rol. De betrokkenheid vanuit de Nesser samenleving is erg groot. Ik ben dan ook blij dat we er met Amstelwijs zijn uitgekomen. Alle reden voor een feestje. Zodra alle handtekeningen zijn gezet zijn we van plan iets leuks te organiseren voor ouders en leerlingen'.
Amstelwijs en de gemeente zijn overeengekomen dat de gemeente de school ondersteunt met een jaarlijkse vergoeding van 75.000 euro. Dit bedrag is gebaseerd op het verschil in bekostiging die De Zwaluw zou ontvangen als zelfstandige school en de middelen die zij daadwerkelijk ontvangt als onderdeel van De Pionier.
Amstelwijs zegt toe zich in te zetten voor het behoud van goed onderwijs in Nes aan de Amstel en ziet af van haar eerdere compensatieclaim.
Dit bericht lezen op: HerbertRaat.com
zaterdag 30 juli 2011
Einde aan laffe bestuurscultuur in Amstelveen
Er is al jarenlang ergernis bij Amstelveners omdat onvoldoende wordt opgetreden bij woonwagenlocaties. Daarbij kwam een paar weken geleden naar boven dat woonwagenbewoners geen hondenbelasting en afvalstoffenheffing betalen. Hoe kan dat was mijn vraag aan het afdelingshoofd belastingen? Het hoge woord kwam er al snel uit: jaren geleden is een ambtenaar bedreigd en dat is niet serieus genomen door het gemeentebestuur. Vervolgens is het dossier onderaan de ‘stapel beland’.
Er is in Amstelveen kennelijk een bestuurscultuur ontstaan, waarin de gemeente niet achter haar mensen stond en de andere kant op keek als er problemen waren. Ik noem dat een laffe bestuurscultuur. Dat gaan we veranderen. Samen met de burgemeester Jan van Zanen en collega-wethouder Jan Willem Groot heb ik een bestuurlijk team opgericht. Alle afdelingen binnen gemeente werken nu samen.
Belangrijk is dat de angstcultuur verdwijnt. Als ambtenaren bij het uitvoeren van hun werk problemen hebben, dan moeten ze dat op tafel leggen en dan lossen we het op. De mensen op de kampen willen volgens mij best meewerken. Het beeld dat nu van hen bestaat is niet de schuld van hen, maar van de overheid die niet alle burgers gelijk behandelde in Amstelveen.
Belangrijk is dat de angstcultuur verdwijnt. Als ambtenaren bij het uitvoeren van hun werk problemen hebben, dan moeten ze dat op tafel leggen en dan lossen we het op. De mensen op de kampen willen volgens mij best meewerken. Het beeld dat nu van hen bestaat is niet de schuld van hen, maar van de overheid die niet alle burgers gelijk behandelde in Amstelveen.
Zie ook:
Het Parool, Amstelveens Nieuwsblad, Telegraaf, Binnenlands Bestuur, Elsevier, De Weekkrant Amstelveen, Nieuwsuur,
Update 22 mei 2013: Brief voortgang woonwagenaanpak. Update AmstelveenBlog: 22 mei 2013; Update 6 februari 2014-Brief voortgang woonwagenaanpak. Update 19 januari-2015-Brief voortgang woonwagenaanpak.
Het Parool, Amstelveens Nieuwsblad, Telegraaf, Binnenlands Bestuur, Elsevier, De Weekkrant Amstelveen, Nieuwsuur,
Update 22 mei 2013: Brief voortgang woonwagenaanpak. Update AmstelveenBlog: 22 mei 2013; Update 6 februari 2014-Brief voortgang woonwagenaanpak. Update 19 januari-2015-Brief voortgang woonwagenaanpak.
donderdag 14 juli 2011
Jongeren verdienen kansen
Ik weet het nog goed, in 1987 kon ik eindelijk mijn koffer pakken en het avontuur opzoeken. Ik was net 19 jaar oud geworden en ging op weg naar Tel Aviv. De middelbare school was geen groot succes geweest. Het was vaak wel heel gezellig. Te vaak was het zo gezellig dat ik het volgend schooljaar van de rectoren niet meer terug mocht komen. Maar nu was dat afgelopen en kon ik mijn eigen keuzes maken. In Tel Aviv vond ik al snel een vriendin in Holon in het zuiden van de stad en een baan in het centrum.
Eerst werkte ik als schoonmaker later als badmeester. Een fantastische tijd. De intifada was nog niet echt begonnen en mijn beste collega’s waren vooral Engelse en Arabische jongens die ook geld nodig hadden. De Israeli’s in het hotel waren liberale werkgevers die jongeren kansen gaven als ze de handen uit de mouwen staken.
Vijfentwintig jaar later mocht ik, deze week als wethouder, aan negen Amstelveense jongeren certificaten uitreiken zodat zij als badmeester kunnen werken deze zomer. Onze jongerenwerkers kwamen sommige jongeren veel tegen op straat. Door ze een handje te helpen met een opleiding gaan ze nu aan de slag. Hulde aan ons jongerenwerk en Dirk Landsaat van het sportbedrijf dat zij jongeren kansen geven. Ik hoop dat zij deze zomer net zoveel lol hebben als ik in 1987 in Tel Aviv.
maandag 4 juli 2011
‘Ik heb overal spionnen’
Onderstaand interview over het nieuwe jeugdbeleid staat deze week ( 29 juni 2011) in het Amstelveens Weekblad.De tekst is geschreven door journalist René de Leeuw.
Als raadslid zat wethouder Herbert Raat er in de afgelopen jaren al voortdurend bovenop: het aanpakken en voorkomen van jongerenoverlast. Als wethouder voert hij zijn ideën hierover nu zelf uit. Er zijn nu twintig medewerkers die zich in dienst, of in opdracht van de gemeente met de jongerenproblematiek bezighouden: zes handhavers (bikers/ fietspatrouille, kunnen ook bekeuren), vier straatcoaches (bemiddelaars, kunnen niet bekeuren), drie jongerenwerkers (stimuleren jongeren tot activiteiten), twee tot drie huisbezoekers en vier leerplichtambtenaren.
De bikers en straatcoaches zijn er in de uren die er toe doen,” zegt Raat. Van acht uur ‘s avonds tot vier uur ‘s nachts. Verder zijn de drie jongerenwerkers die wij nu zelf hebben aangesteld, zelf Amstelvener en sterk betrokken bij het onderwerp. Ze weten wat er speelt. Het zijn mensen met wat meer bagage. Kost wat meer, maar voor dit werk heb je mensen nodig met enige levenservaring.”
Cardanus:
Het drietal neemt een half jaar eerder dan eerst de bedoeling was het ambulante jongerenwerk van Cardanus over. Bij Cardanus zijn al veel goede mensen vertrokken,” zegt Raat. Dat Cardanus het jongerenwerk nu kwijt is, komt echt niet zomaar uit de lucht vallen. Het speelt al jaren. Kwaliteit is voor mij essentieel, met mensen die lol hebben in het werk, dat zij doen. Andere zaken vertrouwen we Cardanus vooralsnog wel toe, bijvoorbeeld het tienerwerk, waar we 60.000 euro extra in steken, onder meer voor het organiseren van disco’s.”
Voor het jongerenwerk vindt Raat de rol van vooral de sportverenigingen zeer belangrijk: Je zou kunnen zeggen, dat die verenigingen het meeste van het jongerenbeleid uitvoeren. Verder zie ik graag, dat jongeren zelf initiatief nemen door dingen te organiseren.
Het drietal neemt een half jaar eerder dan eerst de bedoeling was het ambulante jongerenwerk van Cardanus over. Bij Cardanus zijn al veel goede mensen vertrokken,” zegt Raat. Dat Cardanus het jongerenwerk nu kwijt is, komt echt niet zomaar uit de lucht vallen. Het speelt al jaren. Kwaliteit is voor mij essentieel, met mensen die lol hebben in het werk, dat zij doen. Andere zaken vertrouwen we Cardanus vooralsnog wel toe, bijvoorbeeld het tienerwerk, waar we 60.000 euro extra in steken, onder meer voor het organiseren van disco’s.”
Voor het jongerenwerk vindt Raat de rol van vooral de sportverenigingen zeer belangrijk: Je zou kunnen zeggen, dat die verenigingen het meeste van het jongerenbeleid uitvoeren. Verder zie ik graag, dat jongeren zelf initiatief nemen door dingen te organiseren.
Denk aan het recente Rap en Rumoer feest in P60, dat georganiseerd werd door Amstelvener Tim Blok.” Raats idee is, dat je Amstelveen zo bruisend kunt maken als je wilt. Wie idee-en heeft kan terecht op de website www.amstelveen.nl/idee.
Herbert Raat is zes, zeven keer mee geweest met een huisbezoeker. Heel goed om te zien, hoe dat gaat,” zegt hij. Het gaat om jongeren die te ver zijn gegaan. De ouders zijn meestal blij met het bezoek. Vooral bij veertien-, vijftienjarigen kun je door er vroeg bij te zijn, voorkomen, dat het verder uit de hand loopt. Overigens gaat het lang niet altijd om achterstandsgezinnen. Integendeel, problemen met jongeren doen zich in alle kringen voor.”
Raat staat voor een praktische aanpak: GroenLinks wil met allerlei criteria komen om resultaten te meten. Ik heb liever, dat mijn mensen op straat zijn. Om te weten, of het beleid werkt, heb je geen uitgebreid papierwerk nodig, of een onderzoeksbureau. Amstelveen is een groot dorp. Als het niet goed gaat, dan weten burgers mij altijd te vinden. Ik heb overal ‘spionnen’.
Hufters
Onvoorstelbaar, buurtbewoners in de wijk Middenhoven zijn zaterdagavond tijdens een buurtbarbecue in elkaar geslagen. Volgens de berichten kwamen de vechtersbazen uit Amstelveen en Amsterdam.
Woedend ben ik hierover, dit kan echt niet hoe haal je het in je hoofd om mensen het ziekenhuis in te slaan. Gelukkig heeft de politie een aantal hufters aan gehouden. De daders moeten hun straf krijgen maar ook alle schade betalen. Morgen bespreken we in B&W hoe we de slachtoffers (juridisch) kunnen helpen. In Amstelveen laten we slachtoffers niet in de kou staan.
UPDATE: Soms geloof je niet dat het kan, maar de daders lopen alweer vrij rond. De rechtbank zag geen reden om ze langer vast te houden. Gelukkig gaat het openbaar ministerie in beroep tegen deze beslissing. Toch is het kwaad al geschied want mensen krijgen op deze manier het gevoel niet beschermd te worden door de overheid. Kennelijk worden de belangen van daders serieuzer genomen dan die van slachtoffers. Het zijn dit soort beslissingen die er toe leiden dat partijen zoals de PVV meer aanhang krijgen. Daarom moet de VVD in het kabinet dit onderwerp oppakken en veranderingen doorvoeren. Ik hoop dat onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven dit boven aan zijn agenda zet.
Zie ook: Amstelveen Blog, Dit bericht verscheen ook op: Herbert Raat;
Woedend ben ik hierover, dit kan echt niet hoe haal je het in je hoofd om mensen het ziekenhuis in te slaan. Gelukkig heeft de politie een aantal hufters aan gehouden. De daders moeten hun straf krijgen maar ook alle schade betalen. Morgen bespreken we in B&W hoe we de slachtoffers (juridisch) kunnen helpen. In Amstelveen laten we slachtoffers niet in de kou staan.
UPDATE: Soms geloof je niet dat het kan, maar de daders lopen alweer vrij rond. De rechtbank zag geen reden om ze langer vast te houden. Gelukkig gaat het openbaar ministerie in beroep tegen deze beslissing. Toch is het kwaad al geschied want mensen krijgen op deze manier het gevoel niet beschermd te worden door de overheid. Kennelijk worden de belangen van daders serieuzer genomen dan die van slachtoffers. Het zijn dit soort beslissingen die er toe leiden dat partijen zoals de PVV meer aanhang krijgen. Daarom moet de VVD in het kabinet dit onderwerp oppakken en veranderingen doorvoeren. Ik hoop dat onze staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven dit boven aan zijn agenda zet.
Zie ook: Amstelveen Blog, Dit bericht verscheen ook op: Herbert Raat;
vrijdag 1 juli 2011
Diplomauitreiking Opstap in het Open Hof
Woensdag mocht ik ruim 20 kinderen hun diploma overhandigen voor Opstap, Opstapje en VVE Thuis. Dit zijn stimuleringsprogramma’s voor de ontwikkeling van het jonge kind. Na het officiële gedeelte volgde een buffet met door de moeders en vaders zelfgemaakte en meegebrachte hapjes. Een prachtige middag. De drijvende kracht is Emmy Verweij van Cardanus. Samen met haar mensen doet zij zeer goed werk voor kinderen en ouders die een beetje hulp gebruiken kunnen omdat ze vaak uit een ander land komen.
Opstap, Opstapje en VVE Thuis (stimuleringsprogramma’s voor de ontwikkeling van het jonge kind) zijn onderdeel van Cardanus Taal & Opvoedingsondersteuning. Dit zijn projecten waar ouders leren wat zij kunnen doen om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren. Zo krijgen de kinderen meer kansen op school en dat verdienden ze ook. Volgend jaar hoop ik weer aanwezig te zijn bij de diplomauitreiking van de volgende lichting talentjes.
zondag 26 juni 2011
Doe-het-zelf- gemeente
Doe-het-zelf- gemeente, deze kop stond in De Weekkrant Amstelveen naar aanleiding van de zogenaamde Kadernota. De nota is een voorbereiding op de begroting, en hierin geven we aan waar het geld naar toe gaat en waar niet.
Zo komt er bijvoorbeeld extra geld voor onderwijs en sport. Wel is één ding duidelijk: Amstelveners zullen zelf ook meer de handen uit de mouwen moeten steken. De tijd is helaas voorbij dat de gemeente alles kan betalen. Gelukkig doen veel Amstelveners nu al vrijwilligerswerk op school of helpen bij de sportverenigingen. Voor mensen die echt hulp nodig en het niet zelf kunnen zullen we als gemeente altijd zorgen.
donderdag 23 juni 2011
Nieuw elan voor De Bajes en het Oude Dorp
Het prachtige pand, De Bajes, aan de Ouderkerkerlaan vlakbij het Oude Dorp, is gedeeltelijk verlost van de graffiti. Jarenlang was het pand in gebruik als jongerencentrum. Vorig jaar hebben wij het jongerencentrum laten sluiten. De reden: slechts een handjevol jongeren kwamen in het centrum.
Nu is het pand te koop en we hopen dat het een mooie bestemming krijgt. Een bestemming die het Oude Dorp verder versterkt. Samen met mijn collega’s Jan Willem Groot (Economische Zaken) en John Levie(Ruimtelijke Ordening) zetten we ons in voor dit prachtige pand.
Hieronder nog een aantal foto’s hoe het er uit zag voor de schoonmaak.
Zie ook de: De Weekkrant Amstelveen,
maandag 13 juni 2011
'Minister Donner moet zijn knopen tellen’
Van maandag tot woensdag waren we in de Achterhoek op het congres van de Nederlandse Gemeenten (VNG). Het was voor mij heel bijzonder om terug te zijn in de Achterhoek omdat ik opgegroeid ben in Doetinchem. Ook waren er meer mensen dan normaal op zo’n congres, omdat er gestemd werd over het bestuursakkoord. Minister Donner was het niet eens met de gemeenten om de sociale werkplaatsen uit het akkoord te laten, omdat hiervoor onvoldoende geld beschikbaar komt. Ik kreeg de vraag van het NOS-Journaal wat ik hiervan vond. ‘Minister Donner moet zijn knopen tellen’, was mijn antwoord.
Het bestuursakoord is een afspraak tussen het kabinet en de gemeenten om taken, zoals jeugdzorg, over te hevelen naar de gemeenten. Dit moet goedkoper gebeuren dan nu het geval, dus het is ook een bezuiniging van het kabinet. Over bijna alles zijn we het eens, behalve over de sociale werkplaatsen. Ik hoop dat minister Donner en het kabinet de aankomende tijd ‘hun knopen tellen’ en er geen prestigestrijd van maken, want zo komen we niet verder in Nederland.
ZIE OOK: AMSTELVEEN BLOG,
donderdag 2 juni 2011
De bijzondere instapklas van de Parcivalschool
Vorige week mocht ik de lentemarkt openen op de Parcivalschool aan de Lindenlaan. Elk jaar wordt de markt druk bezocht door ouders en buurtbewoners. De opbrengst van de markt gaat naar de school en een goed doel in India.
In deze klas zitten kinderen met een downsyndroom die gewoon onderdeel zijn van de school. De andere kinderen leren zo al op jonge leeftijd dat er ook ‘andere’ kinderen zijn en dat daar niets raars mee is.
De Parcival krijgt zoals veel scholen een nieuw gebouw. Ook in de nieuwbouw hebben we een lokaal kunnen regelen voor de instapklas. Dit is altijd lastig omdat in de instapklas minder kinderen zitten en dat kan weer niet met de regels die daarvoor zijn. Gelukkig hebben we met de andere schoolbesturen kunnen afspreken dat we hier een uitzondering maken. Dit is fantastisch. Deze kinderen verdienen het om gewoon naar school te kunnen en niet weggestopt te worden.
De Parcival krijgt zoals veel scholen een nieuw gebouw. Ook in de nieuwbouw hebben we een lokaal kunnen regelen voor de instapklas. Dit is altijd lastig omdat in de instapklas minder kinderen zitten en dat kan weer niet met de regels die daarvoor zijn. Gelukkig hebben we met de andere schoolbesturen kunnen afspreken dat we hier een uitzondering maken. Dit is fantastisch. Deze kinderen verdienen het om gewoon naar school te kunnen en niet weggestopt te worden.
dinsdag 10 mei 2011
Zaterdag stond in Het Parool een onthullend verhaal hoe het vergaan is met jongeren in de Amsterdamse Diamantbuurt. Doordat de overheid nooit daadkrachtig ingreep, hebben twee broers uit de Diamantbuurt in de Amsterdamse Pijp zich in een decennium ontwikkeld van hangjongeren tot gewelddadige criminelen, aldus commissaris Leen Schaap, chef van de politie in Amsterdam-Zuid.
De twee waren wel steeds in beeld bij de politie. Pas het laatste jaar is volgens Schaap in alle geledingen het besef doorgedrongen dat de overheid ‘over de volle breedte’ moet ingrijpen. Doordat ze hun slachtoffers zodanig intimideerden dat die geen aangifte durfden te doen, ontbrak het de politie vaak aan getuigenissen of ander bewijs. Hulpverleners weet het duo om de vinger te winden. Schaap is verheugd door de veranderingen die Eberhard van der Laan doorvoert sinds hij Job Cohen als burgemeester is opgevolgd.
In Amstelveen valt het gelukkig mee in vergelijking met Amsterdam. We hebben circa 12000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Slechts een groepje van ongeveer 80 tot 100 jongeren komen onze straatcoaches, toezichthouders of politie regelmatig tegen (laat) op straat. De rest gaat naar een sportvereniging of heeft andere hobby’s. Niets aan de hand zult u zeggen. Was het maar zo. Dit weekend was het raak in de wijken Groenhof en Middenhoven. Drie jongeren waarvan ook in de zogenaamde top 600 staat was bedreigend aanwezig op straat richting jongeren en onze straatcoaches. In Middenhoven hebben circa 10 jongeren tot vijf uur in de ochtend hun buurtgenoten een rottijd bezorgd. Op 12000 jongeren valt het allemaal mee, maar je zult er maar wonen. De les van de Diamantbuurt is om sneller in te grijpen en niet dagen te vergaderen over wat we niet kunnen doen. Daarom staan we deze week nog bij de overlastgevers voor de deur en ik ga ook mee. Ook kijken we samen met onze leerplichtambtenaren of we andere middelen kunnen inzetten. We willen niet dat hangjongeren zich ontwikkelen zoals in Amsterdam, tot geweldadige criminelen.
vrijdag 6 mei 2011
Sneller een huisbezoek bij spijbelen
Veel spijbelen en schooluitval is vaak een voorbode van problemen. Daarom willen we sneller ingrijpen als het misgaat. Toename verzuimmeldingen:Het afgelopen jaar is het aantal verzuimmeldingen enorm toegenomen (2010- 2011 tot op heden 973 dossiers, 2009-2010 971). Dit komt vooral doordat verzuim beter geregistreerd wordt op scholen. De school handelt beginnend verzuim in eerste instantie zelf af. Heeft dit niet het gewenste effect, dan spreekt onze leerplichtambtenaar de leerling aan tijdens het leerplichtspreekuur. Het zo goed zijn als leerlingen die verzuimen in een vroeg stadium ook een huisbezoek van leerplicht krijgen. Op dit moment krijgen jongeren pas een huisbezoek in Amstelveen door gezinscoaches als het op straat uit de hand loopt.
Thuiszitters:
Ook jongeren die van school zijn gestuurd zorgen soms voor overlast. Zo is er momenteel een Amstelveense jongen die in afwachting van plaatsing op Rebound Amstelland en Meerlanden de hele dag huis zit en avonds voor problemen zorgt in de buurt. Rebound stelt dat een intake gesprek pas eind mei kan plaatsvinden. Wij vinden dat niet kunnen. Daarom gaan burgemeester Jan van Zanen en ik in gesprek met deze onderwijsinstelling om ze op hun verantwoordelijkheid te wijzen.
Zie ook de: De Weekkrant Amstelveen,
zondag 1 mei 2011
Een jaar wethouder in Amstelveen
Al één jaar zijn we met de gemeenteraad als nieuw college van B&W verantwoordelijk voor Amstelveen. Op 28 april 2010 zijn we begonnen. Dat het moeilijk zou worden wisten we.
De gemeentekas was leeg en daarbij kwam dat we ruim 10 miljoen euro moesten bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat we daarbij niet iedereen tevreden kunnen houden is duidelijk.
Het is makkelijk om met geld de ‘lieve vrede’ te bewaren, maar dat kan niet meer. Daarom hebben we duidelijke keuzes gemaakt. Amstelveners die moeten leven van een minimuminkomen laten we niet in de steek. Geen bezuinigingen op onze sportverenigingen. Voldoende toezicht op straat en we spreken ouders aan op het gedrag van hun kinderen.
Als er geld binnen komt uit de verkoop van grond dan gaat dat naar de scholenbouw. Leerkrachten en leerlingen wachten al te lang op goede huisvesting.
Een mooi schoolgebouw is belangrijk maar het gaat natuurlijk om goed onderwijs.
Samen met ouders, leerkrachten en schoolbestuurders gaan we de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ondernemers blijven we steunen zij zijn belangerijk voor onze Amstelveense economie.Er komt geen verhoging van de OZB. In deze tijden vinden we dat niet verantwoord omdat Amstelveners het financieel al moeilijk genoeg hebben.
Amstelveen heeft voorspoed gekend omdat er veel eenmalig geld binnenkwam uit de verkoop van grond. Leuke zaken zoals badjes in de buurt, ruimhartige subsidies en grote projecten zoals de ondertunneling van de A9 konden daarmee betaald worden.
Het is net zoals iemand die een erfenis krijgt en al het geld meteen uitgeeft. Het zou achteraf beter geweest zijn als in de goede tijden fondsen gevormd waren (bij betrouwbare banken). Van de renteinkomsten zouden zaken blijvend financierd kunnen worden. Wellicht krijgen we de aankomende jaren, als de economie aantrekt, een kans om dit alsnog te doen. Zo laten we onze kinderen niet achter met een lege boedel.
De gemeentekas was leeg en daarbij kwam dat we ruim 10 miljoen euro moesten bezuinigen om de begroting sluitend te houden. Dat we daarbij niet iedereen tevreden kunnen houden is duidelijk.
Het is makkelijk om met geld de ‘lieve vrede’ te bewaren, maar dat kan niet meer. Daarom hebben we duidelijke keuzes gemaakt. Amstelveners die moeten leven van een minimuminkomen laten we niet in de steek. Geen bezuinigingen op onze sportverenigingen. Voldoende toezicht op straat en we spreken ouders aan op het gedrag van hun kinderen.
Als er geld binnen komt uit de verkoop van grond dan gaat dat naar de scholenbouw. Leerkrachten en leerlingen wachten al te lang op goede huisvesting.
Een mooi schoolgebouw is belangrijk maar het gaat natuurlijk om goed onderwijs.
Samen met ouders, leerkrachten en schoolbestuurders gaan we de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ondernemers blijven we steunen zij zijn belangerijk voor onze Amstelveense economie.Er komt geen verhoging van de OZB. In deze tijden vinden we dat niet verantwoord omdat Amstelveners het financieel al moeilijk genoeg hebben.
Amstelveen heeft voorspoed gekend omdat er veel eenmalig geld binnenkwam uit de verkoop van grond. Leuke zaken zoals badjes in de buurt, ruimhartige subsidies en grote projecten zoals de ondertunneling van de A9 konden daarmee betaald worden.
Het is net zoals iemand die een erfenis krijgt en al het geld meteen uitgeeft. Het zou achteraf beter geweest zijn als in de goede tijden fondsen gevormd waren (bij betrouwbare banken). Van de renteinkomsten zouden zaken blijvend financierd kunnen worden. Wellicht krijgen we de aankomende jaren, als de economie aantrekt, een kans om dit alsnog te doen. Zo laten we onze kinderen niet achter met een lege boedel.
vrijdag 22 april 2011
Dienstauto de deur uit
De dienstauto gaat de deur uit. In het kader van bezuinigingen hebben we besloten het leasecontract van de dienstauto niet te verlengen. De komende jaren moeten we miljoenen bezuinigen om de begroting rond te krijgen.
Het is natuurlijk altijd leuk om geld uit te delen maar dat kan niet meer. Wel zorgen we ervoor dat de basis in onze stad op orde blijft. Dit betekent onder meer nieuwe scholen voor onze kinderen en leerkrachten, mensen die het moeilijk hebben steunen we en voldoende toezicht op straat.
Daar moet wel geld voor zijn en daarom bezuinigen we ruim 2 miljoen euro op onze ambtenaren. Als college van B&W vinden we dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Daarom hebben we ten opzichte van het vorige college een inkrimping van twintig procent. Het werk wordt nu met vier in plaats van vijf wethouders gedaan.
Wat betreft onze collegebudgetten is de enige, in financieel opzicht nog interessante post, het schrappen van de dienstauto.
Ondanks dat er vaker gebruik gemaakt gaat worden van de taxi levert dit jaarlijks 50.000 euro op.Voor onze chauffeur geldt, net als voor alle medewerkers in vaste dienst bij de gemeente, een werkgarantie. Oftewel binnen het raadhuis wordt gezocht naar een passende functie.
Het is natuurlijk altijd leuk om geld uit te delen maar dat kan niet meer. Wel zorgen we ervoor dat de basis in onze stad op orde blijft. Dit betekent onder meer nieuwe scholen voor onze kinderen en leerkrachten, mensen die het moeilijk hebben steunen we en voldoende toezicht op straat.
Daar moet wel geld voor zijn en daarom bezuinigen we ruim 2 miljoen euro op onze ambtenaren. Als college van B&W vinden we dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Daarom hebben we ten opzichte van het vorige college een inkrimping van twintig procent. Het werk wordt nu met vier in plaats van vijf wethouders gedaan.
Wat betreft onze collegebudgetten is de enige, in financieel opzicht nog interessante post, het schrappen van de dienstauto.
Ondanks dat er vaker gebruik gemaakt gaat worden van de taxi levert dit jaarlijks 50.000 euro op.Voor onze chauffeur geldt, net als voor alle medewerkers in vaste dienst bij de gemeente, een werkgarantie. Oftewel binnen het raadhuis wordt gezocht naar een passende functie.
donderdag 14 april 2011
zaterdag 2 april 2011
Uitspraak IJslandse rechter goed voor Amstelveen
Gisteren werd bekend dat gemeenten en provincie voorrang houden bij de verdeling van de boedel van Landsbanki. In 2008 parkeerde het vorig college van B&W 15 miljoen euro gemeentegeld bij Landsbanki. De uitspraak van de IJslandse rechter is goed nieuws voor Amstelveen.
In februari ben ik samen met afdelingshoofd financiën Jaap Huizenga en wethouders van andere gemeenten naar IJsland geweest om de rechtzaak bij te wonen. De advocaten hadden gevraagd of vertegenwoordigers van de gemeenten aanwezig kunnen zijn omdat dit wellicht kon helpen. De uitspraak is een stap in de goede richting maar één zwaluw maakt nog geen zomer.
De vlag gaat pas uit in Amstelveen als het geld weer op onze rekening staat. De tegenpartijen zoals grote banken zullen waarschijnlijk in cassatie gaan. Pas als het geld weer op onze rekening staat zijn we echt zeker. Geld dat we hard nodig hebben voor sport, veiligheid en de bouw van nieuwe scholen.
zondag 20 maart 2011
Geen fietsen of scooters naar Amsterdam
Soms staan fietsen en scooters pal voor de ingangen van het Stadshart. Hulpdiensten, invaliden, bewoners en bezoekers komen hierdoor in de moeilijkheden en het leidt tot onveilige situaties. Daarom had het college van B&W eerder besloten dat fietsen en scooters die echt in de weg staan afgevoerd zouden worden naar het Westelijkhavengebied in Amsterdam. In Amsterdam hebben ze zo’n loods waar fietsen en scooters worden opgeslagen. Op de maatregel kwam (terecht) gebied/" kritiek. Vanuit de gemeenteraad, maar ook van sommige Amstelveners die dachten, dat elke fiets die niet in een rek staat afgevoerd zou worden. Opmerkelijk is wel dat sinds de aankondiging van dit plan er een duidelijke afname is geconstateerd van de overtredingen.
Toch hebben we nog eens goed nagedacht in het college van B&W of het allemaal op deze manier moet. De uitkomst hiervan is dat we geen fietsen en scooters gaan afvoeren naar Amsterdam. Vrijdag hebben we de gemeenteraad hierover geïformeerd. Betekent dit dat je een scooter of fiets nu weer pal voor de ingang van het Stadshart kan parkeren? Nee, een boete krijg je dan alsnog. Maar ik hoop, dat boetes niet nodig zijn en dat iedereen rekening houdt met elkaar. In ieder geval hoeven Amstelveners niet naar Amsterdam om hun fiets of scooter op te halen.
ZIE OOK: AmstelveenBlog,
zondag 6 maart 2011
Niet handig voor mijn carriëre
BRON: Onderstaand (ingekort) interview verscheen 24-02-2011 in Het Amstelveen Nieuwsblad, de tekst is van hoofdredacteur Henk Godthelp. Zie voor de volledige tekst: AmstelveenWeb en de afloop van het raadsdebat waar een motie van afkeuring werd ingediend op: AmstelveenBlog.
Wethouder Herbert Raat beseft zich, dat het Amstelveense ‘nee’ tegen het contract voor de ondertunneling van de A9 voor zijn politieke carriëre niet verstandig is.
Overheden die van rijdende treinen afspringen, in plaats van erop maken zich bij collega-overheden niet populair. Maar de plek waar ik zit is niet van mij”. Wethouder Herbert Raat:Voor mijn politieke loopbaan was het veel handiger geweest het spel mee te spelen, nog wat onderzoekjes te laten doen en nog wat miljoenen vrij te maken om ons gezicht te redden. Maar dat zou niet in het belang van Amstelveen zijn geweest.
Dat bestuurlijk spel konden wij ons niet meer veroorloven. Die afweging is ook de verantwoordelijkheid voor de grootste partij in het college, de VVD.
Zie ook: AmstelveenBlog,
Zie voor het oorspronkelijke bericht: HerbertRaat.com
zondag 23 januari 2011
Amsteltuin een parel van Amstelveen
Donderdagochtend was ik op uitnodiging van Jan Schake en Tieke Roosen in wijngaard de Amsteltuin met ambtenaar Peter Boers. Het was een prachtige ochtend. Dat kwam niet alleen vanwege de prachtige locatie in de polder en het ochtendzonnetje maar vooral door het enthousiasme van Jan en Tieke.
Zij hebben in 2006 de droom van velen tot werkelijkheid gebracht: van je hobby je werk maken. Ze houden van wijnen en het geeft hen ook nog de mogelijkheid om dagbesteding voor een aantal mensen met een (tijdelijke) beperking te realiseren.
We hebben afgesproken om te kijken of ook niet meer Amstelveens ouderen met bijvoorbeeld dementie in de wijngaard nog gelukkige momenten kunnen beleven. Vaak zijn het grote partijen als reïntegratiebedrijven die dit soort plaatsen aanbieden. Jan en Tieke willen niet doorgroeien tot een groot bedrijf. Nu is het de vraag of het allemaal kan met de WMO en Awbz-regels. Als het niet kan dan moeten we de regels maar aanpassen. Overigens, rijk zullen Jan en Tieke er niet van worden maar dat hoeft ook niet. Ze leven nu in de polder als ‘God in Frankrijk’ en hun gasten ook. De Amsteltuin is echt een parel in Amstelveen.
We hebben afgesproken om te kijken of ook niet meer Amstelveens ouderen met bijvoorbeeld dementie in de wijngaard nog gelukkige momenten kunnen beleven. Vaak zijn het grote partijen als reïntegratiebedrijven die dit soort plaatsen aanbieden. Jan en Tieke willen niet doorgroeien tot een groot bedrijf. Nu is het de vraag of het allemaal kan met de WMO en Awbz-regels. Als het niet kan dan moeten we de regels maar aanpassen. Overigens, rijk zullen Jan en Tieke er niet van worden maar dat hoeft ook niet. Ze leven nu in de polder als ‘God in Frankrijk’ en hun gasten ook. De Amsteltuin is echt een parel in Amstelveen.
dinsdag 4 januari 2011
Piet Hein school wordt eindelijk opgeknapt
Basisschool Piet Hein is opgeknapt in de herfstvakantie. Lange tijd verslonsde de school omdat er een tunnel voor de rijksweg A9 zou komen. Daarna zou de school nieuwbouw krijgen. Grote projecten als de A9 duren altijd langer als ze al doorgaan. Om niet een generatie kinderen en leerkrachten in de kou te laten staan is er geld bij de begroting gekomen om de zaak op te knappen. Mede dankzij de inspanningen van de medezeggenschapsraad (MR) van de Piet Hein is er nu een begin gemaakt. Een paar dagen geleden namen Iemke Ruige (MR) en ik alvast en kijkje.
Abonneren op:
Posts (Atom)